kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

Jóska, levelet hozott a posta! Vagy mégsem?

2017. december 10. - Vas Dora

mp-kommunikacio.jpgRájár a rúd a Magyar Postára.

Hatalmas emberhiánnyal küzdenek, ráadásul egyre kisebb merítésből kell új kollégákat toborozni, hiszen aki akárcsak kettőig tud számolni, van két füle és bárhova máshova felveszik (raktárosnak, pénztárosnak) már megy is a jó melegbe "üldögélni", nem pedig az utcákat róni hajnaltól. Sok jelöltet idegesíthet, ami a vásárlókat is egyre többször irritálja, hogy a postahivatal egy bazárrá vált, ahol a képeskönyvtől a csokin keresztül vásárolhatsz olyat, amit két méterrel a postától a boltban olcsóbban meg lehet kapni, ráadásul az egyre kevesebb nyitva tartó ablaknál egyre hosszabb sorok mellett is elhangzik a "sorsjegyet, biztosítási kötvényt megtakarítást" mantrája, amire a sorban hátrább állók egy emberként, visszafojtott lélegzettel befeszülve várják a "neeeeeeeeeeeeeeeeem köszönöm" választ.

A kb. 30 000  fő munkavállalót foglalkoztató Magyar Posta operációs igazgatója idén januárban még azt nyilatkozta, hogy 9 000 fő végez utalványkézbesítést, 1 000 fő pedig a csomagkézbesítésben vesz részt (hogy ez 11 hónap alatt hogyan csökkent, nem tudjuk, friss számok híján). Majláth Zsolt elismerte, hogy „rendkívül összetett és nagy rendszerük” „reformálásra, fejlesztésre” szorul, és hozzátette, hogy „a szükséges infrastrukturális, technológiai és humánerőforrás-fejlesztésekhez idő kell".

Hogy hány emberre lenne szükség, azt nem tudta megmondani. Ha megkérdezünk egy vállalkozót, aki profitot szeretne termelni, álmából felriadva is pontosan tudja, hogy melyik posztra hány ember hiányzik, mennyivel több profitot tudna termelni, ha lenne még egy, vagy 5 plusz embere...

A postánál ezt nem tudják. 

Így viszont hogyan lehet tervezni a toborzást, megtartani a munkatársakat, ha nem tudjuk, hogy belépésük, illetve elvesztésük mennyi elmaradt haszonnal, illetve kárral jár?  Az idén 150 éves Magyar Posta rendkívül rossz társadalmi megítélésű vállalat. Ezen nem segít a kommunikáció sem. Pedig a posta mögött ott egy szép, korszerű weboldal, jelen vannak a közösségi médiában (például  Insta-profiljuk is van), szóba áll a sajtóval a szóvivőjük, működik az ügyfélszolgálatuk, folyamatosan termékeket fejleszenek -- ez mit sem ér, ha a küldeményesek tárolóba rejtik a leveleket, ha a csomagok ugyan ideérnek Amerikából, vagy Kínából, de a címzett mégis heteket vár a kézbesítésre, mert a posta nem viszi ki, és sorolhatnánk...

Egy kedves ismerősöm kérdezett rá, hogy mit gondolok a legújabb postával kapcsolatos RTL-hír kommunikációjáról. A hír szerint  felsőbb utasításra nem viszik ki a leveleket. A posta nagyon gyorsan cáfolt. A végtelenségig hosszadalmas közleménnyel, több interjúval a cáfolat eljutott szinte mindenhová.

Mi a probléma ezzel? Hogy ezt senki nem hiszi el. Mert mindenkinek van egy sztorija a megnemkapott vagy szisztematikusan késve érkező leveleiről, az órákig tartó sorállásokról. 

Vegyük észre, hogy kommunikációval kommunikációs problémákat lehet megoldani. Munkaerőhiányt, menedzsment- gondot, stratégiai problémákat, strukturális gondokat NEM. Azt egyetlen kommunikációs szakember, vagy team sem tudja megoldani bármiféle csillogó kommunikációs arzenállal, bárhány sajtóközleménnyel, ha egy szolgáltatás pocsék, ha az emberek alulképzettek, ha maga a szervezet rogyadozik. 

Komolyan a kommunikációs szakembertől várjuk, hogy kimondja: a Magya Posta szervezetileg, morálisan, strukturálisan halott? Van fölötte jónéhány vezetői szint, aki ugyanúgy inkább jó erősen belekapaszkodik a székébe, elfordítja a fejét, futárcéget hív a csomagjához, magáncéggel szállítattja a leveleit, és olyan webáruházból rendel, akinek nem a Magyar Posta a partnere... Hát ezért nem visz ki levelet a posta Drága Jóskáim, mert túl sokan és túlságosan egyirányba fordítják a fejüket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr6713468289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vénkujon 2017.12.11. 08:30:21

fuzionálhatnának a MÁV-val, így létrehozva egy fosvulkánt

szemétpasi 2017.12.11. 08:47:22

Ha még mellécsapnák a BKV-t akkor fekete lyuk keletkezne és a szingularitás elnyelné ezt a szemétdombot.

Amúgy a posta iskolapéldája annak, hogy mi lesz egy céggel ha politikai-bizalmi alapon neveznek ki vezetőket már alacsony szinteken is. A posta működéséről süt a dilettantizmus és a beleszarás.

ekat 2017.12.11. 09:01:44

Hát nem tudom, én 50+ vagyok, de évek óta nem járok semmiért postára (miért is?), levelet is csak hivatalos ügyekben kapok. Hogy a webshopok mivel szállítanak ki, azt nem igazán tudom, de még mindig mindent megkaptam. (Igaz, főleg külföldről rendelek.)
Ettől még lehet a posta szar, de egy hatalmas emberhalmazt nem érint a dolog egyáltalán.

Doryyka 2017.12.11. 09:07:57

A svájci posta is árul minden szart a biztosítástól a szemeteszsákon át a zuhanyrózsáig (nem vicc!), de: a levelek pontosan jönnek-mennek! Nem is drágább az alap, mint a magyar. Az extra persze az.

chrisred 2017.12.11. 09:14:39

@ekat: Minden adófizetőt érint, hogy a Magyar Posta veszteségét a központi költségvetésből fedezik. Miközben valóban kétségessé vált, hogy tényleg olyan közszolgáltatást végeznek-e, amire általános igény van.

OkoskaTo:rp 2017.12.11. 09:17:19

A Posta legutóbbi kommunikációja igaz volt, de - hogy úgy fogalmazzunk - nem bontotta ki az igazság minden részletét.

Azt esetleg el lehet hinni, hogy "központi utasítás nem volt"* a tipikusan külföldről érkező levélpostai küldemények levélszekrény helyett postán maradó "kézbesítésére". Ugyanakkor amögött a MP felsővezetésének lobbizását egyértelmű azonosítani, hogy idén áprilisban elfogadják azt a jogszabály-módosítást, ami mindezt lehetővé teszi. Nem a minisztériumi apparátus kelt fel úgy, hogy "hú, de jó lenne, ha ezentúl a kézbesítés nem jelentené a címzetthez való kiszállítást". Ugyanúgy, mint hogy már az ajánlott levél is kézbesítettnek minősül a címzett felkeresése nélkül - ezt is az MP lobbizta ki.

Haloperidol 2017.12.11. 09:17:27

Én alapból nem rendelek olyan webshopból, aminél a gyanú felmerül, hogy a Magyar Posta hozza ki. inkább fizetek még többet, de nem járom végig a kálváriát, amit egy elveszett küldemény jelent...már volt 1-2 ilyen esetem.

brlv24 2017.12.11. 09:54:53

@chrisred: "Minden adófizetőt érint, hogy a Magyar Posta veszteségét a központi költségvetésből fedezik. "

Szerencsére ez nem igaz. A Magyar Posta legalább nyereséges cég (5-6 éve) és befizet(het) az államkasszába.

Ian 2017.12.11. 10:33:14

A cikk hisztériakeltésen kívül semmire sem alkalmas.
Független felmérések szerint évek óta a tűzoltót követően a postást tartják a legmegbízhatóbbnak a megkérdezettek.
Hivatkozik egy januári cikkre Majláth Zsolttal, aki már rég nem dolgozik a Magyar Postánál. Belinkel egy index fórumot egy kínai csomagról, ahol a késés oka rendszerint a vámeljárás elhúzódása, ami nem a posta számlájára írható stb.
A magyar ember szeret panaszkodni, akkor is, ha fogalma sincs, hogy milyen szolgáltatást vett igénybe, nincs tisztába az ászf-el, de úgy gondolja, hogy neki az JÁR!
Az újságírók pedig szeretik felfújni a dolgokat, mivel a több százezer elégedett ügyfélből nem lehet cikket írni. Nyilván vannak problémák, mindenhol emberek dolgoznak, különböző képességekkel és morális attitűddel, ezeket meg kell oldani és dolgozni kell rajtuk, de a tények elferdítése ezt nem segíti.

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 10:46:08

"A postánál ezt nem tudják. "

De, pontosan tudják - fiókvezetői szintig. Onnan feljebb már csak jó híreket érdemes felfelé közvetíteni, mert a rosszak úgysem mennek tovább a beejtőernyőztetett, a postához, de általában a logisztikához is analfabéta ifjak felé, mert csak agresszióval tudnak reagálni.

A Magyar Posta a manifeszt NER.

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 10:53:58

@chrisred: Az a vicc, hogy a kötbéres szállítmányok miatt minden hátra sorolódik, és ennek ellenére nem sikerül kötbérfizetés nélkül megúszniuk. Valamiért a szállító- és tárolókapacitás és az ezeket működtető személyzet nem bővül és nem üzemel voluntarizmussal és szánsájn endzsiníringgel - meg a pofa befogására adott utasításokkal.

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 10:55:33

@Ian: Óriási hiba vagy - ha érdek kötődik hozzá - csúsztatás a postást a postával keverni.
Annyi közük van egymáshoz, mint a tanárnak a KLIK-hez.

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 11:01:52

@Ian: "Hivatkozik egy januári cikkre Majláth Zsolttal, aki már rég nem dolgozik a Magyar Postánál."

A sógorom fiókvezető. Olyan régen dolgozik a szakmában, hogy még olyan főnöke is volt, akihez érdemben fordulhatott adott szakmai problémájával. Ez már a múlt. Most megcseszheti a problémáit és prognózisait (évekkel korábban, önszorgalommal épített statisztikákkal alátámasztva előre jelezte a várható évvégi összeomlásokat): "hogyan legyünk menedzserek 10 lépésben, ejtőernyős hevederrel"-karakterek vannak, számok és kussoltatás.

Szelid sunmalac 2017.12.11. 11:11:26

@Ian: Udozlunk kedves postai dolgozo, vagy annak rokona. Termeszetesen mindig az ugyfel a hulye, hizen nem olvasta el az aprobetu ASZF-et, mit egyoldaluan barmikor modosithat a ceg es nagyon is erthetoen le van benne irva, hogy lof+szt a seggebe a vasarlonak.

En megertelek...

kuki123 2017.12.11. 11:31:46

@Ian:

Vannak jobb postafiókok, vannak amelyek szarabbak
De általánosságban egy kalap sz.r az egész és még drága is.

kedvencem a "nehéz a csomag", "nem fér be a postaládába az ajánlott levél!" (érted amit kézbe kell odaadni) nem visszük ki
Majd mindenki szépen befárad a postára...de arra már nem volt gógyi, hogy egy 25ezres városba nem lesz elég egy ablak(még kettő se)...és úgy kell 1 órát várni a csomagra, hogy a várakozók fele megunja és lelép.

Nah az minden csak nem szervezett, átgondolt.
(arról nem is beszélve, hogy geci lassú, látod a külföldi küldeményt, hogy a fél világot átutazza legyen az EU vagy kína...és magyarországig 1-2nap-1 hét max utána itt 1-2 hét csak a kézbesítés)
De fel sem merül, hogy ha esetleg megnövekedett a levél alapú csomag, akkor mondjuk kisfurgronnal elektromos bicajjal menjenek a postások, ne biciklivel...esetleg délután kellene postázni, mikor otthon van valaki?
Semmi...töklé az agyakban.

Ez pont olyan mint a hótakarítók, nem gondolták hogy télen esni fog a hó.

Ne mentegessük, már ne mentegessük már az állami pénzen kitartott cégeket (posta MÁV BKV...stb)
nyugati cégekhez képest az is csoda hogy még működik..maguktól már csődbe mentek volna. Ilyen cégek nyugaton a labdába nem rúgnak kategória....mondjuk még itthon is veszteségesek, hogy adónkból van kitömve.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 11:40:38

"Mert mindenkinek van egy sztorija a megnemkapott vagy szisztematikusan késve érkező leveleiről, az órákig tartó sorállásokról. "

Nekem nincs.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 11:47:19

@kuki123: "arról nem is beszélve, hogy geci lassú, látod a külföldi küldeményt, hogy a fél világot átutazza legyen az EU vagy kína...és magyarországig 1-2nap-1 hét max utána itt 1-2 hét csak a kézbesítés"

Biztos vagy benne, hogy olyankor a postán várakozik nem a vámnál a milliónyi másik kina zacskósszarral egyetemben?

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 12:36:42

@kuki123: "De fel sem merül, hogy ha esetleg megnövekedett a levél alapú csomag, akkor mondjuk kisfurgronnal elektromos bicajjal menjenek a postások, ne biciklivel"

Ezt úgy képzeld el, hogy vagy már a budaörsi elosztó bedugul és a szállítókapacitással nem tudja eljuttatni a küldeményeket a célfiókokba, vagy a célfiók dugul be attól, hogy nincs területe (és embere) a helyi továbbszortírozásra. Ha a fiókban nem lehet kirámolni, akkor a kocsi nem megy tovább időben, és ahol arra pakolnának fel, szintén bedugul, s.í.t.
Ha csak a bicikli a szűk keresztmetszet, akkor az egy áldásos állapot.

Azoknak a tökkelütött sógorkomáknak, akik postahivatalt és postai munkát az életben nem láttak, ugyan magyarázhatod a helyzetet, annyit tudnak mondani, hogy "nem lehet késés". Lesz, a fizikai valóság tojik a kétharmadra és rokonsági viszonylatokra.

Hogy miért nem szereznek be több járművet? Mert általában van elegendő: ezeket pofátlan összegekért szervízeltetik a sógorkomák a sógorkomákkal, és kialakul az a számukra áldásos állapot, mint a korabeli Magyar Honvédségben, hogy a laktanyában van a lajstromban 6 szállítójármű, amelyek közül adott pillanatban 2 üzemképes.
Ugyanez a helyzet a számítógépparkkal, és netkapcsolataikkal. Egy nyamvadt pénzcsap az egész, aminek a végén a postai ügyintéző arcáról ég le a bőr.

eastern 2017.12.11. 12:45:55

Közönséges levélpostai küldemény esetében a posta a levélszekrénybe kézbesítést vállalja, ez van érvényesítve a díjban. Nem fér be a levélszekrénybe, ergo meg kellene kísérelni a kézbesítést a lakásban. Ennek az árát viszont senki nem fizette meg. Ennyi.

sakkosfx 2017.12.11. 13:55:56

Talán meg kéne fizetni a postásokat és több embert alkalmazni! A vezetők jövedelmét csökkenteni, mert nem foglalkoznak a dolgozók problémáival! És a saját munkájukat is leszarják és avval sem foglalkoznak érezve a biztos hátteret, hogy úgy sem történhet bajuk! Még azt is hülyének nézik aki a pozicióba segítette őket!

kuki123 2017.12.11. 16:37:30

@eßemfaßom még áll:
Nem mondom, hogy esélyes...de az angol francia csomagnál is?

De volt már fordítva is..
angol levél 3 nap alatt megjött sima egyszerű levél semmi prioritás
A magyar levél a megye másik végéből több mint 1 hét...

teljesen adhoc jellegű

kuki123 2017.12.11. 16:38:21

@eßemfaßom még áll:

A legdurvább az volt, mikor több kínai csomagom érkezett és a csaj kiadta másét!!!!
Bontom ki ..mondom mi a f.sz...nah ezt el-bszta a kínai lehet reklamálni újra küldeni.
bontom a többit.. ok ok ...megint nem oké...mi af.sz..nézem a feliratot..XY más név
mi f.szom??? az előző csomagon is egy másik név ZY emberé
Felhívogattam az emberkéket megnyugtattam hogy b.lf.sz Terike elbaszta, és viszem vissza a postára.
Visszavittem, mondom mi van...rámarkoltak mint Cicciolina a f.szra.
gyorsan leragasztották, mintha mi sem történt volna.
Én megretteghettem, hogy az enyémet kinek adták ki esetleg.

2017 magyar posta
És én még egy egész megelégedett posta használó vagyok, aki megérti hogy szaré hugyé dolgoznak a pult mögött

Olyan horror sztorik vannak, hogy az állad leesik.

kuki123 2017.12.11. 16:53:14

@dr. mesterséges színezék:

én már ott nem értem, miért kell utaztatni a csomagot/levelet 1 darab központba a 21. századi informatika mellett

Mikor kapna egy vonalkódot, város címmel (a csomag a levél) akkor mint a "GPS útvonaltervező" , egyből lehetne tudni melyik a legrövidebb postai út. és több kisebb lerakat lenne, innen vinnék célirányosan a így eloszlana a terhelés is.
A lerakatok és közepes elosztók méretét meg lehet aszerint tervezni, hogy mekkora a lakosság. Így ha esetleg túl is terhelődik az egyik lerakat, akkor még át tud venni valamennyit a másik, még ha távolabbra is kell vinni.
De gondolom ehhez óriási ész kell.

Nem vagyok logisztikus, de a cégünknél a gyártási folyamatban pont ilyen központosítást csináltak a nagy fejesek nálunk...be is halt a gyártási folyamat, csak kínlódtunk évekig...szép lassan tovább dobantottak a kiötlő szarrá fizetett managerek..jött új gyárvezetés...kidobták a picsába a központosított gyártást és régi párhuzamos rendszert hozták vissza...minő meglepő megszűnt a hiba, sőt rekordokat döntöget.
A leggyengébb láncszemen akad fel a sori művelet.

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 17:10:43

@kuki123: A mai vezetéselméleti okosságok ott dőlnek meg, hogy lámpással kell keresni azt a döntésre felhatalmazottat, aki beismeri a hibáját és korrigál. Viszont a döntésre őt felhatalmazó sem ismeri be, hogy az általa felhatalmazott hibázik és nem ismeri el - így a kölcsönös seggvédésben inkább elmennek a falig. Az abszurditást jelzi, hogy egy másik modern vezetéselméleti okosság menti meg őket az arcvesztéstől: a rotálás, hogy 2-3-4 évenként úgyis másik területre kerülnek. Így mindenki megkapja az elődje csontvázakkal telepakolt szekrényét, és mindenki hivatkozhat az új terület okozta botladozásra, amíg maga is elkezdi telerámolni a szekrényt.
Ez tkp. az antivilágból ismert 3-borítékos rendszer modern formája.
A spirálozást egy külső nagy pofon állítja meg.

Állam által tulajdonolt cégeknél a külső pofon kizárt, mert aki pofozhat, az alapból belül van.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 17:12:41

@kuki123: ."de az angol francia csomagnál is?" EU-n belülről ritkábban rendelek de amikor igen (utoljára 2 hete) az max 3-4 nap.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 17:19:11

@kuki123: "Ez pont olyan mint a hótakarítók, nem gondolták hogy télen esni fog a hó."

Tudják, hogy esni fog a hó, csak épp ugyanezeken a blogokon lenne a leghangosabb a siránkozás hogy "ezek lopnak" ha annyi hókotrót megvásárolnának ami azon az évi 1-2 hóesésen napon 2 óra alatt letolná az ország útjairól a havat aztán beállna lezsírozva a garázsba egy évre

dr. mesterséges színezék 2017.12.11. 17:29:49

@eßemfaßom még áll: Az attól függ. Mármint hogy hányszoros a közbeszerzés szorzója azokra a kotrókra, és hogy egy régi hókotró üzemképessé tételének árából hány új hókotrót lehet venni.

Előbbit nem kell magyarázni, utóbbihoz annyit hozzátennék, hogy még nem találkoztam olyan közfoglalkoztatottat (államigazgatás, közoktatás, egészségügy, hadsereg(!)), aki ne ismerte volna az "idén csak karbantartásra van pénz, beszerzésre nincs". Megboldogult csinovnyikkoromban volt nekünk olyan szar fénymásolónk, ami egy év alatt három újnak az árát felzabálta (legalább a szervízes örült). Akkoriban azt hittem, hogy ez csak a szoci éra rossz beidegződése és eltűnik. Álmodó királylány.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 18:51:22

@dr. mesterséges színezék: tehát szerinted megérhetné annyi hókotrót beszerezni, amennyivel az ország összes útját le lehet tolni realtime, nehogy a Béláknak lassabban kelljen közlekedni évente átlag 1 napig.

chrisred 2017.12.12. 05:37:30

@dr. mesterséges színezék: Lényeges különbség, hogy a karbantartás mindenképpen saját állami forrást igényel, míg a beszerzésnél talán meg lehet találni valamilyen uniós pályázatot, amibe belesuvasztható. Vagy még jellemzőbb a fordított megoldás: a beszerzési igényeket a költségvetési szervek ahhoz igazítják, hogy éppen mire lehet uniós forrást elérni. Lehet, hogy a fénymásolók 10 évesek, a szervereket meg tavaly cserélték, de ha szerverre lehet pályázni, akkor abból lesznek újak.

eßemfaßom még áll 2017.12.12. 10:00:45

@dr. mesterséges színezék: ezek szerint soha nem fogom megtudni igazából mi a véleményed
süti beállítások módosítása