kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

Budapestbe került a Borkai -ügy kommunikációs ámokfutása?

2019. október 14. - Vas Dora

borkai-zsolt-facebook-szavaz-20191013.pngAz egyik leggyakoribb kríziskommunikációs hiba az, hogy nem vesszük komolyan az adott válsághelyzetet, nem azonosítjuk válsághelyzetként. Ez mindig a menedzsment hibája. És nagyon sokszor tapasztaljuk azt is, hogy hatalmas ára van annak, ha nem jól méri fel a vezetőség egy adott krízis lehetséges, potenciális hatásait és nem a lehető legrosszabb forgatókönyvre készül fel. Ha ezt a két, triviális elvet betartja a Fidesz, most nem Karácsony, hanem Tarlós ünnepel.

Az RTL Klub választást értékelő műsorában az eredményekről szólva László Róbert (A Political Capital választási szakértője) szinte az első mondatában említette Borkai Zsolt szexvideós ügyét, mint a választás kimenetelét döntően befolyásoló botrányt.

Több neves kríziskommunikációval foglalkozó szakember is komoly figyelmeztetést adott, még a választások előtt, hogy nem megfelelő a kommunikáció a Borkai- ügyben, A HVG.hu Mindig le lehet mondani című írásában két METU-s, a tantárgyat egyetemi szinten oktató szakember, Perlaky-Papp József és Pintér Dániel Gergő mondták el nagyon jól, mit kellene tenni, majd Perlaky-Papp József, a METU címzetes docense az ATV.hu kamerái előtt is kifejtette véleményét az ügy kríziskommunikációs vonatkozásairól és lehetséges kezeléséről. 

Szintlépés a témákban: a magánélet tabuja ledőlt

A magánélet szentségét már a 2018-as választás sem tisztelte. Vona Gábor, Juhász Péter magánéletét ekkor ismerhettük meg “behatóbban”, válaszlépésként a Rogán-család ügyeinek kiteregetésére. Azt nem tudjuk, kik tárták nagy nyilvánosság elé a Borkai-szexvideókat, de ebből az ellenzéki összefogás tudott profitálni.

Míg Wittinghoff Tamás azonnal és határozottan kamera elé állt, beismerte a hibáját. És képes volt magánéleti közegben tartani szexbotrányát, ez Borkainak nem sikerült, nem sikerülhetett. Borkai szexvideója ugyanis sokkal összetettebb, mint Wittinghoffé. Egy orgia, szakmabeliekkel, korrupciós vádakkal és kábítószerrel való visszaélés lebegtetésével, plasztikus vizuális bizonyítékokkal alátámasztva, ütős lett. 

Rosszul felmérni, rosszul tervezni 

A poszt bevezetőjében két, sarkalatos kríziskommunikációs hibára hívtam fel a figyelmet: 1. nem mérték föl a válsághelyzet súlyát 2. nem készültek fel a legrosszabb forgatókönyvre.  

Kívülről soha nem lehet felelősséggel megítélni egy -egy kommunikáció milyenségét, mert nem látjuk, mi történt a színfalak mögött, így csak találgatok, vajon hogyan történtetett ez?

A két hiba egymásba fonódva jelentkezett a Borkai -ügyben, így a hibás helyzetértékelés és a gyenge védelem együttesen fejthette is hatását, ami jócskán felerősítette ezt a negatív spirált. A Fidesz nagy győzelemre készült, országosan nyert is. Egyedül Tarlós próbálta lerúgni magáról a Borkai - ügyet, lemondásra szólította fel Borkait, de a miniszterelnök még a választás napján is inkább helyi ügynek állította be a szexbotrányt kijelentésével (előbb a győriek mondanak véleményt, aztán én )  egyszerűen nem működött. A számos szerencsétlenkedést nem bocsátotta meg a közvélemény (lapból olvas fel bocsánatkérést, elérhetetlen, szabadságra ment, stb.) és nem sikerült a városon belül tartani az ügyet. Nem tudom, mi volt a legrosszabb forgatókönyv a fejekben, de a Fidesz eredményvárójában tartott sajtótájékoztatón csalódott arcokat láthattunk Tarlós mögött. 

Talán azért mérték be rosszul hatását, mert nem volt adat, amire döntést alapozhattak volna. Fontos látni, hogy Magyarországon egyelőre nincs jól kialakult gyakorlata annak, hogy egy-egy botrány közvéleményre gyakorolt hatásáról valós képet adjon vissza. Csütörtökön a közvéleménykutatók hímeztek-hámoztak, fogalmuk sem volt, milyen hatással lehet a Borkai ügy a szavazók aktivitálására. A kutatóknak ki kell találni, hogyan tudják mérni a valós közhangulatot és így kellő muníciót tudnak adni a kommunikációs stratégák kezébe. Ehhez persze  kellenek olyan tapasztalt szakemberek, akik meg tudják különböztetni a sokszor botránytól botrányig tartó "normál" kampányüzemmódot attól, amikor kríziskommunikációra van szükség. 

Színre léptek a profi rágalmazók 

Rágalmazások nyomán fellépő reputációs kárenyhítéssel 2008 óta foglalkozom. Rengeteg technikai megoldás létezik, igazán gazdag technológiai és kommunikációs eszköztára van ennek a területnek. Nyilvánvaló számomra, hogy míg a szivárogtartó oldaláról egy sok lépésében megkomponált, felépített kommunikációs kampány jelent meg, online háttértudással, a rágalmazások természetének gondos ismeretével, addig a megtámadott szinte eszköztelenül vergődött ebben a helyzetben.

Nulla felkészültséggel.

Nulla háttértudással.

Nulla stratégiával.

Ez egyszerűen megengedhetetlen. Abban a korban, amikor pillanatok alatt képes a technológia és a közösségi média  őrületes rombolást végezni, egyszerűen érthetetlen számomra, hogy nem voltak erre felkészülve. Az volt az érzésem, mintha Az utolsó szamuráj című film közismert jelenetét nézném a moziban: a közelharcban verhetetlen szamurájokat távolról leterítő fegyveres katonák kegyetlensége jutott az eszembe. Ezeket az eszközöket, technológiai lehetőségeket, az online világ jellegzességeit jobban meg kell ismernie a politikai kommunikációban dolgozó szakembereknek is. 

Összemosódik a hitelesség és a valószerűség

Pedig újabb kihívások kopogtatnak, amelyek jócskán alakíthatják a 2022-es választás sorsát. Ez a deepfake, amely a hamisított kép, hang, mozgás és tartalom sűrítetten. Ennek a technológiának a fejlődése szinte megállíthatatlan, ezért meg kell tanulni azt minden felelős közéleti szereplőnek, hogyan védheti ki ezeket a támadásokat. Bízom benne, hogy 2022-ben nem az övön aluli támadások dominálnak majd. Pedig felvételek jócskán lapulhatnak okoseszközökön. És most itt a recept is, ami egyelőre másolható.

Budapesti vagy? Szavaztál? Szavazz most is! 

Fotó: Borkai Zsolt polgármester Facebook-oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr5115221660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yerico1 2019.10.15. 12:02:05

Ez nem csak a Borkai ügy volt. Ez annál sokkal többről szólt. Biztosan voltak olyanok, akik ennek hatására mentek el választani, vagy éppen változtatták meg az előzetes döntésüket. De a leglényegesebb az lenne, ha végre mindenki belátná, hogy itt nem az ellenzékre adták le legtöbben a szavazatukat, hanem a fidesz ellen. A többség ugyanis nemes egyszerűséggel rühelli őket. Van egy milliós bázis, ezek pedig most is összezártak, és úgy szavaztak, ahogy elő volt írva. A többség viszont antinarancs, kereste a megfelelő jelöltet. Ahol az ellenzék ezt kiszolgálta, volt közös jelölt, ott az jól muzsikált. Lényegtelen volt, hogy az ellenzéki jelölt jobbikos, mszp-s, vagy más, rá kellett szavazni. És működött. Ez a mostani választás legfontosabb tanulsága. Az összefogás. Hiába hazudozik a királyi média, hiába akar minden agyat átmosni, egyszerűen kezd nem működni. Az emberek nem akarják tovább.
És ez lehet a következő időszak fő kérdése, melyik oldal ismeri ezt fel, és melyik oldal használja ki ezt? Ha a fityesz és bagázsa a jól felépített, egyébként vérprofi marketingesei erre rárepülnek, és minimális engedményekkel visszafordítják az ellenzékre szavazó tömeget, nem lesz rendszerváltás. Akkor az ellenzék tehet bármit, esélytelenek maradnak.
Ha bayer zsolt és társai rájönnek, hogy ők százezres nagyságrendbenban hoznak szavazatokat az ellenzéknek, és lemondanak, avagy a pártvezetés eltünteti őket a süllyesztőben, akkor nyerhetnek. Ha ráeszmélnek, hogy nem Soros a bűnös, hanem ők a balfaszok, akkor nyerhetnek. Ha nem, akkor buknak. Választáson vagy erőszakos módon, de bukni fognak.

2019.10.15. 12:56:46

"Budapestbe került a Borkai -ügy kommunikációs ámokfutása?" Hát, hogy Győrbe nem, az már kiderült.

paráznabillegető 2019.10.15. 13:15:18

hol van birca?
máskor mindig minden topikban első megmondani a tutit...
tegnapelőtt bűnbakká vált tán?

Burgermeister 2019.10.15. 13:30:52

A NER helyi kiskirálya, szabadon garázdálkodott. Ott lehet de ha balhét csinál akkor irgumburgum. A naccságos pesten másképp fociznak, jobban védve vannak az urakok.

deneskata 2019.10.15. 13:39:45

Nagyon tetszik az elemzés, valószínűleg azért, mert ugyanezeket gondoltam én is a botrány lefolyása alatt.
Nem gondolom viszont, hogy a Borkai-ügy miatt vesztette el a Fidesz Budapestet. Kissé kitekert gondolkodás: Győrt, ahol a botrány közvetlen közelről éreztette a hatását, megtartották, Budapestet meg elvesztették? Ennyivel érzékenyebb a fővárosi polgár? Nem gondolom. Annak a veszteségnek jóval mélyebb okai vannak, a Borkai- ügy csak felületes hatást gyakorolhatott.
És most követi el a Fidesz - a posztban leírtak után - a következő stratégiai hibát. Nem mernek szembenézni a vereség okával. Az egyszerűbb és simább utat követik: rátolják az egészet Borkaira. Mi sem egyszerűbb: mi profik vagyunk, ő meg nem. Megszabadulunk tőle és minden ok.
Így elfedve marad a vereség valódi oka és a mélyben dolgozva elintézi, hogy a Fidesz 2022-ben elveszítse az egész országot is.

deneskata 2019.10.15. 13:47:15

XD@yerico1: Teljesen egyetértek. Okos gondolatok! Remélem, a Fidesz nem olvassa a hozzászólásodat! XD

chrisred 2019.10.15. 14:01:58

@deneskata: Győrben a 15%-os előnyéből megtartott fél százalékot. Budapesten akkor lehetne a hatást egyértelműen azonosítani, ha határozott visszaesés történt volna a Fidesz szavazók számában. Ilyesmi viszont nem történt. Azt kevésbé érzem életszerű forgatókönyvnek, hogy a választástól távol maradni kívánók sokasága döntött úgy a Borkai eset hatására, hogy mégis elmegy szavazni.

body_andras 2019.10.15. 14:30:14

@deneskata: Szerintem is a Borkai csak 1 dolog jó néhányból, és nem teljesen csak a Borkaival volt a baj, inkább azzal hogy későn reagáltak, sőt rosszul.
Tarlós bukása évek óta érlelődött, Karácsonynak csak annyi volt a dolga hogy elinduljon és kivárja amíg történik valami.
Tarlós kirúgta Vitézyt, a Fidesz legnagyobb budapesti sikerét, szétverte a BKK-t majd mindenkit kioktatott, hogy kell várost vezetni. Ezzel szemben a legegyszerűbb populista maszlaggal is simán lehet nyerni.
Az is sokat számított hogy nem rugdosta le magáról kellőképpen a Fidesz-báb mítoszát. Aki ismeri a munkamódszereit, tudhatja, hogy ő nem báb, inkább ő bábozik a közgyűléssel. Viszont teljesen átengedte a kampányát a propagandamédiának meg a Fidelitasnak, meg is lett az eredménye. 2006-ban kapta a legtöbb szavazatot, akkor jól sikerült felépíteni a független Tarlós image-et. Abból mostanra semmi nem maradt, profi kampánystáb helyett dilettáns trollok idétlenkedtek hónapokig.

Emmett Brown 2019.10.15. 14:34:43

@deneskata: Győrben egy fölényes helyzet fordult meg majdnem, Pesten kisebb volt a swing, de mivel szorosabb volt, ezért az elég is volt.

CoolKoon 2019.10.15. 16:18:39

"egyszerűen érthetetlen számomra, hogy nem voltak erre felkészülve" - Hát, pedig szerintem ez is a gondos kontraszelekció eredménye. Ahol gyakorlatilag nullánál kevesebb szaktudással (de megfelelő kapcsolattal) lehet az emberből bármi, ott bizony a szakértelem nem elég ahhoz, hogy az ember a helyén maradjon, és egy ügyesen helyezkedő, jó kapcsolatokkal rendelkező nyáladzó idióta bármikor kiütheti a nyeregből. Aztán persze jön a meglepetés (nőknek szól!), és embereink azt se tudják, hova kapjanak, hiszen nem ezt várták (hiszen ők mindent jól csináltak ugye), és hirtelen nincs senki, aki megmagyarázná nekik, hogy mi történt. Sic transit gloria mundi.

BéLóg 2019.10.15. 16:21:48

1. HA befolyásolta volna, akkor a LACKNER ügy is befolyásolta volna.
2. Budapesten az egész Fidesz TÖBB (!) szavazatot kapott, mint 5 éve.
3. Budapesten van az EU-ból jött kb. 90ezer külföldi. Karácsony 50ezerrel kapott több szavazatot mint Tarlós.
4. A szavazók a "tudjuk hogy sz****r lesz nekünk de dögöljön meg Orbánviktor" elvet követték. Az a helyzet, hogy orbánviktor NEM fog megdögleni, de nekik pontosan sz***r lesz.

Remélem betiltják a dyzel autókat, kitiltják a rakpartról az autókat és persze a Kiskörúton belűlről is, a Nagykörúttól a Kiskörútig meg brutális behajtási díj és 1000 Ft/fél óra parkolási díj.
Fát minden parkolóba, rohadjanak meg az autósok és zöldek leszünk ha beledöglünk is.
Ja, kb. 2 év múlva, mikor minden lé elfogy, IMF hitel jöhet, az ötödik évben meg a vagyonmentés hogy ahová menekül majd Karácsony end Kó, ott legyen elég pénz. Addig persze meg kell még találnia az elásott mszp-st Zuglóban, nehogy ő is erre a sorsra jusson.
Hajrá Budapest, hajrá Karácsony!

CoolKoon 2019.10.15. 16:22:41

@yerico1: "a jól felépített, egyébként vérprofi marketingesei erre rárepülnek, és minimális engedményekkel visszafordítják az ellenzékre szavazó tömeget" - Az a baj, hogy szerintem már átléptünk azon a ponton, ahol a "minimális engedmények" elég lenne. Válság közeleg, ráadásul Fityeszék egyszerűen túl sok ember tyúkszemére léptek rá, és túlságosan gyakran.

BéLóg 2019.10.15. 16:33:21

@deneskata:
Figyu, NÉZZÉL lécci már a választási színtérképre és budapesten és néhány pöttyön kívül nem NARANCSOT látsz?
Magyarországon a Fidesz 6 ugató kutya, azaz a moslékkoalíció ellenére az összes leadott szavazat 50,5 százalékát kapta, vagyis tönkreverte az egész "ellenzéki" bagázst. Akik az eddigi tapasztalatok szerint holnap már egymás torkának fognak ugrani, hacsak nem igaz, hogy a szélsőbolsevik és a szélsőnáci igazából UGYANAZ.

Hála istennek ti mindig abból indultok ki, hogy ami Budapesten történik az van az országban is. Pedig nem.
A budapesti választásokat azok az itt lakó és szavazati joggal rendelkező külföldiek döntötték el, akik annyit se tudnak Magyarországról hogy palinka, gulás meg puszta.
Ami nem gond, mert erre eddig senki nem számított.

Csakhogy ez a 90e ember NEM szavaz a Parlamentre, tehát azt hinni hogy ez a "trend" majd folytatódik, önátverés.

A balliberálisok kizárólag egy dologhoz értenek, ezt ezerszer bizonyították 1991 óta, ezért minden különösebb érzelem nélkül tudom mondani, hogy értelmetlen pénzosztás, csakis saját zseb tömése, UZSORAKAMATOS hitelek fölvétele és menekülés.

TI, akik nem hisztek, nem zavartok. Úgyis megtudjátok milyen a tolvaj, rabló, útonálló, Robinhúd tolvaj diktatórikus árnyékában élni, vagy a tolvaj, rabló, útonálló demokratikus nottinghami seriff mellet. Bizony, a BECSÜLETES embereknek, mint ti is vagytok, MINDKETTŐ tolvaj, rabló és útonálló.

Csak nem ismeritek a történetet. De nem baj.

Én kibírtam az összes ballibát, túléltem a demszkájt is, Karigeri öt éve sem lesz nehezebb. Már ha kihúzza addig és TI, kedves becsületes emberek, akik ŐT választottátok, föl nem akasztjátok korábban. :-)

deneskata 2019.10.15. 16:44:21

@BéLóg: Te pénzt kapsz ezért? XD Ki hiszi el a fogyatékosokon kívül, hogy azok a gaz és erkölcstelen "külföldiek" szavazat döntötte el a választást?? Látod, épp az ilyen idétlen magyarázatok miatt tart ott a pártod, ahol... Olyanok vagytok, mint a Bourbonok: "Semmit nem tanultok és semmit nem felejtetek"
Azután meg csodálkoztok, béna önigazolásokat gyártotok, habzó szájjal acsarkodtok. De elgondolkodni azon, hogy mit rontottatok el, na az nem megy.

Zoli8181 2019.10.15. 16:45:01

@body_andras: nagyjából egyetértek, de 2006-ban Demszky volt a főpoli

body_andras 2019.10.15. 17:03:01

@Zoli8181: bizony ő lett, hála a jól sikerült utcai vandalizmus elleni kampánynak. de ha megnézed az adatokat, ott Tarlósnak a valaha volt legtöbb szavazat jött össze.

CoolKoon 2019.10.15. 17:30:42

@BéLóg: "Az a helyzet, hogy orbánviktor NEM fog megdögleni, de nekik pontosan sz***r lesz." - Nem biztos. Más országokkal ellentétben Mo-ra sose volt jellemző az ellenzéki politikusok által irányított városok könyörtelen kiéheztetése (illetve valamennyire igen, de messze nem olyan mértékben, mint Szlovákiában, vagy Oláhországban például).

chrisred 2019.10.15. 17:56:36

@deneskata: Manapság a kormányzati kommunikáció a logika látszatát is nélkülözi, főleg Kósa interpretálásában. Az egész országban 50% alatt volt a részvétel. Ehhez képest a budapesti lakos külföldiek, köztük a letelepedési kötvényesek, a nyugati migránsterror elől menekülők és a baráti V4-ekből érkezők, egytöl egyig katonás sorban meneteltek a választófülkékhez, hogy mind Karácsonyra voksoljanak. Mert ha azt az abszurd feltételezést egy pillanatig komolyan vesszük, hogy akkora volt a részvételi arány köztük egy tök érdektelen, magyar nyelvű kampánnyal bevezetett választáson, mint a magyar átlag, már matematikailag sem dönthettek semmiről.

naty77 2019.10.15. 17:57:25

@BéLóg: az utolsó órában jutottam el szavazni, vártam a férjem, aki dolgozott és elég sokára ért oda. I. Kerület. Nagyon sokan jöttek 6 után fiatalok , öregek, gyerekesek bringával, meg is lepődtem a tömegen.
Hallgattam az embereket kifelé befelé az iskola udvarán állva. Magyarok voltak. És amiket hallottam az alapján nem a Fideszre szavaztak.
Hatalmas hülyeség külföldiekre fogni....

2019.10.15. 18:41:29

Ha győznek, az az ő érdeme, ha veszítenek, mindig más a hibás.

Emmett Brown 2019.10.15. 20:21:45

@BéLóg: jaja, milyen külföldiek is élnek itthon? Aki repesve pengetett 300k eurót Rogán körének, az aztán tuti ellenük szavaz. Meg azok is, akik már nem bírják elviselni a migriket nyugaton, és a keresztény civilizáció utolsó bástyájára menekültek a retkes nyugatról.

Ezek az emberek aztán kurvabiztos, hogy szervezetten egységbe forrva taposták egymást, hogy Gerire szavazzanak.

De még ha így is történt, még akkor is sokkal korrektebb az ügy, mint a voksturizmus a keleti/északkeleti részén határ mellett.

Leooo 2019.10.15. 22:10:16

@deneskata: Ne hagyd magad provokálni ettől a bélóg fütyisznyiktől! Hagyni kell, találja fel - elméletben - újra a langyos vizet. Valószínűleg darabbérben nyomatja, mert mindenhol hozzáböffent hasonló okosságokat, ahol csak a csipás szemét kinyitja a nem-fütyisz-related blogokon. Azon fajta betűmenésben (közkeletű nevén száj-szagroitisz) szenved, amit a készpénz fizetés felcsillantása csak gerjeszt... Kábé olyan igazságtartalom-sűrűségű a dumája, mint árvaházban a szülői értekezlet...
;-P

BéLóg 2019.10.16. 13:29:05

@deneskata:
Nézd Kata, egy olyan irodaházban dolgozom, ahol a munkavállalók 80%-a KÜLFÖLDI. Egy bazi nagy régiós center van itt és az összes szupportált országból vannak itt.
ISMEREM őket.
Ezen kívül 30 éve járok külföldre dolgozni Magyarországról, mint keresett szakember, úgyhogy a külföldi országokat is ismerem. (Egyedül Ausztráliában nem jártam még a kontinensek közül.)

Az EGY TÖMBBEN szavazók a világon mindenütt minden szavazást eldöntenek. Ezt leginkább ott láthatod, ahol a muzulmánok szavazati jogot nyertek. Ők ugyanis VALLÁSI alapon döntenek, a FÉRFI megkérdezi az imámot, aztán MEGMONDJA a gyerekeinek és a feleségének, mit csináljon, de még az is lehet, hogy helyettük szavaz.
AUSZTRIÁBAN láthattad ennek az első jelét, de hamarosan az ÖSSZES nyugati demokráciában így lesz.
Tudod te meg én, késhegyre vitázunk és ha mi választunk, akkor jönnek ezek a 49.9 kontra 50.1 százalékok. Amibe ha belép a TÖMBSZAVAZÁS, máris minden eldől.

Nos, 90ezer gyakorlatilag magyar-gyökér-telen külföldi is ugyanezt teszi és tette. Nézz utána, Budapesten az ÖSSZES Fideszes jelölt TÖBB szavazatot kapott mint 5 évvel ezelőtt, csak nem gondolod hogy annyival nőtt az ellenzékiek fertilizációs rátája ezelőtt 18 évvel, hogy most a belépő ÚJ Szavazók lettek volna a mérleg nyelve.

Nem. Az a plusz (és mindössze) 50ezer ember gyakorlatilag ha nem az "égből" esett le, akkor honnan? ÉN adtam egy választ, tetszik neked, nem tetszik, ez van.

Az, hogy megengedwed magadnak egy vitában azzal kezdeni, hogy "Te pénzt kapsz ezért?" egy erkölcstelen húzás, hiszen ez épp azt jelenti, te nem vitába szállsz, azzal amit állítok, hanem megpróbálsz témán kívül lenyomni.
Ha most én megkérdezném, TE PÉNZT KAPSZ ezért, föl lennél háborodva.

Én a VÉLEMÉNYEM mondom, ÉRTELMES emberek ezzel egyetértenek vagy vitatkoznak. Eldöntheted, te hova szeretnél tartozni.

Nézd meg ezt a balfaszt (*) @Leooo barátunkat. Négy évvel korábban kezdtem itt a blogolást mint ő és véleményezek dolgokat, hasonlóan csupán mocskolódni képes. Annyit sem vett, hogy utánam nézett volna, csupán azt vette észre hogy a VÁLASZTÁSOK miatt (valóban) többet és több helyre írok.
(*) Én fel szoktam venni a kesztyűt, azt javaslom ha szeretnéd megőrizni a BLOGODON a korrekt hangvételt és nem akarsz csúnya szavakat olvasni, jelezd a barátaid felé, hogy a primitív balliberális lóf***szkodás "ősi román szokás".

BéLóg 2019.10.16. 13:34:59

@Leooo: Internetrőkl kivett humorharold idézetekkel megspékelt szarf***szú lényed szövege mulatságos.
Mondhatnám, hogy úgy osztod az észt, mint az orosz hóhér Tallinban, de szerintem ezt nem fogod megérteni. Inkább azt mondom, ha olyan messze laknál mint amilyen hülye vagy, sosem éhenhalnál az úton.

Ha VAN véleményed, vitatkozz, én a magamét megírtam. Értelmes ember MEGPRÓBÁL erre reagálni, teneked elsőre ez nem sikerült.
Hála istennek, ez nem engem minősít.
Neked is jelzem, jóval előbb kezdtem a blogokra-reagáló-üzemmódot, mint te, ha tehát én (neked) fütyisznyik vagyok, te csakis lófisznyikk lehetsz, akinek gondolatai nincsenek, csak egy nagy görcs. Az is csak a s****ggében.

BéLóg 2019.10.16. 13:54:23

@naty77: VAN ma Budapesten 90ezer lakcímkártyás EU-s állampolgár. ŐK most szavaztak először az EU szabályoknak megfelelően.
Ugye nem akarod azt mondani, mert TE nem láttál egyet sem, ők nincsenek?

Engedd meg, hogy kételkedjek abban, hogy a véleményed igaz és te valóban tudod hogy a melletted álló emberek kire-mire szavaztak. Két probléma van ezzel, TARLÓS az egy várospolitikai szakember és jól dolgozott. Ha megnézed pl. minálunk Angyalföldön a Tóthjóskát, 87%-kal nyert, mert SENKIT (engem sem) érdekel, hogy "ő szocialista".
Tehát azt mondani, az emberek leszavazták volna Tarlóst, a szakembert és oda tettek volna egy Karigerit, aki már Zuglóban is egy csődtömeg volt, hibás gondolatmenet.
Te is nézz nyugodtan utána, az adatok nyilvánosak, Budapesten TÖBB szavazatot kapott Tarlós, de még a fideszesek is, mint öt éve. Fentebb olvashatod @deneskata felé adott véleményem, honnan lett akkor mégis az 50ezres plusz az ellenzéknek.

@Emmett Brown: Nem mondtam hogy a Budapesten élő EU-s külföldiek szavazása ne lett volna jogszerű. Ők egy olyan faktor, amelyről a jobboldal teljesen megfeleldkezett, EZT a hibát nyilván soha többé nem fogják elkövetni.
Az általad emlegetett voksturizmus a magyarok életének töredékét befolyásolja, ráadásul azt bármikor meggondolhatod, KINEK az érdeke pl. ukrajnai embereket behozni.

Hiszen a GYŐZTESNEK halál mindegy, hogy ezerrel vagy ezerkilencszázzal több szavazattal győz(ött). (*) Ellenben a MÁSODIK helyezett kompenzációs eredményeiben MINDEN EGYES voks létfontosságú, hogy növelje a távolságot a HARMADIK helyezettől. Akár ötszáz, vagy ezer is!
A második helyezett az általad "kifogásolt" körzetekben pedig a JOBBIK (!) volt.
(*) Azért abban bízom, hogy ez számodra is egyértelmű.

@chrisred: Azt javaslom, tényleg, nézd meg mit tesz egy országgal és egy választással, ha van egy jól körülhatárolható csoport (ballábasok, félszeműek, melegek, hadirokkantak, külföldiek, radikálisok, vallásosok, satöbbik), akik TÖMBBEN és EGYIRÁNYBA szavaznak!
Az SZDSZ története megvan? A választásokon a stabil 5+ százalék feletti eredményeket mindig is a MELEGEK tömbszavazataival kapták meg.

chrisred 2019.10.16. 17:06:22

@BéLóg: Tisztában vagyok azzal, mit jelent a zárt közösségek egy tömbben szavazása, a falusi Magyarország így tartja hatalomban a Fideszt. Ehhez képest pár ezer külföldi Pesten nudli, semmi más.

Leooo 2019.10.16. 22:20:53

BéLóG : Nyikkanásodra válaszul : Ez a stílusod mutatja meg milyen "lazacsávó" gyereknek képzeled magad. Ne tévedj, ez sok duma takarja el a stílustalanságodat, ami ki is jött a virtuális kapával együtt a farzsebedből! De nem baj, te nagyon megmondós figurának érzed magadat, maradj is ilyennek, mert bohócnak is kell lenni az eklézsiában...

chrisred 2019.10.17. 05:16:01

index.hu/belfold/2019/10/16/ujbuda_115-os_szavazokor_nulla_reszvetel_nulla_szavazo/

A tömbben nem szavazó külföldiekre itt a példa, a tömbben szavazókra még várjuk. :)

BéLóg 2019.10.17. 22:41:27

@chrisred: Nézd, Budapesten az egész Fideszre és a képviselőire TÖBBEN szavaztak, mint öt éve. Ha tehát nem történt az, hogy 2001-ben az összes liberális család ÖT GYERKEKET csinált egyszerre, NINCS más magyarázat arra, HONNAN jött a K1G (Kari-Egy-Geri) +50ezer szavazata! Legutóbb az EU-s polgárok még NEM szavazhattak sehol.
Az a "nulla" szavazós körzet, olyan hely, ami MUNKÁSSZÁLLÁS, akik vagy magasról tesznek arra, hogy szavazhatnak, vagy éppen HAZAMENTEK a családjukhoz a nem messzi országokba!

Ellenben az itt dolgozó és hozzád és hozzám képest milliót kereső (!) külföldiek, akiknek a világképük a szivárvány-szabadság-romkocsma-mindenkidug-BÁRHOLJÓ-aballibtrendi-antifa nézete van, nos ők ELMENTEK és szavaztak.

Ezt a tömeget a fidesz vagy nem érzékelte vagy nem tudta megszólítani. Szerintem az előbbi. Több mint bűn, hiba.
legközelebb nem lesz!

Utóirat, én egyelőre csak vizsgálgatom a "modern kékcédulás" szavazás gazdasági adatait, azaz (ahogy elkezdték spekulálni), megéri-e (mennyibe kerül) mondjuk 30-50ezer embert évente egyszer egy adott országba mozgatni és velük TÖMBBEN szavaztatni.
Ezek NEM itt élő, hanem IDEHOZOTT (de lakcímkártyával rendelkező) emberek. Azért, hogy egy Budapestet, Varsót, Prágát, stb. megnyerjenek pl. MILLIÁRDOS IMF hitelek felvételére (BUDAPESTEN is jönni fog) 50ezerszer mondjuk havi 1000 euró INGYENPÉNZ, az 360-600ezermillió/év NEKEM ez egyelőre rossz üzletnek tűnik.
De egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy jól számolok-e (*) vagy hogy nincs-e MÉGIS ennyi pénz a balliberális kékcédulázáshoz?

(*) A feltételezés annyi, ezek KIZÁRÓLAG ezt csinálják és mást nem kérnek tőlük.
Ha azonban MEGVANNAK a lakcímkártyák minden országra (!), akkor az is lehet, csupán EGYETLEN hónapra kell fizetni a tömegnek, azok egyébként a saját országukban rendesen dolgoznak.
EBBEN az esetben akár 100ezer embert is mozgatni lehet (az eredményhez képest) gyakorlatilag FILLÉREKÉRT!

chrisred 2019.10.18. 06:04:34

@BéLóg: 1. A Budapesten élő nem magyar uniós polgárok 2014-ben is szavazhattak.
2. A Tarlóson kívül indult négy jelölt összesítve akkor is több szavazatot kapott, mintegy 10 ezerrel. Ha a Fidesz külföldi szavazatok nélkül is növelte a szavazatszámát az öt évvel ezelőttihez képest, miért nem képzelhető el a többi pártról is? Csak most azokat a szavazatokat egy jelölt kapta.
3. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a budapesti lakcímmel rendelkező külföldiek nagyobb arányban vettek részt a választáson, mint a magyar állampolgárok, az ellenkezőjére igen. Ha pedig a 90 ezerből a fele sem ment el, semmit nem befolyásoltak, akkora volt a különbség.

chrisred 2019.10.18. 06:46:18

@BéLóg: A leírt módszert csak a kormány tudja alkalmazni, ők adják ki a lakcímkártyákat, ők állítják össze a választói névjegyzéket, ők vezetik a vonatkozó nyilvántartásokat. Amúgy nem minden országban úgy működik a választójog igazolása, mint nálunk.
süti beállítások módosítása