kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

Rágalmazásra így ne reagálj!

Szafi és a lejárató videó esete

2017. szeptember 05. - Vas Dora

ragalmazas-youtube-videoval.jpgHazánkban többen olvasnak egy-egy fogyiblogot, mint kortárs szépirodalmat. A kellően kitartó és kellően megosztó alternatív életmódváltók előbb-utóbb mainstreammé válnak. Hatalmas rajongótáborral rendelkező, fiatal YouTube, Insta, Facebook-életmódváltók közül választhatunk. De Schobert Norbi szellemi örökéből úgy tűnik, nagyon nehéz kilépni az új generációnak.

 

Ha ugyanis egyetlen táplálkozási reformert követsz, mindet láttad: ugyanaz a kommunikációs recept egy -egy karrier felhúzásánál. Természetesen ők nagyon keményen megdolgoznak a sikerért, ez elvitathatalan. Sőt, mivel többen közülük saját magukon, vagy családtagjukon, közvetlen barátaikon kísérletezték ki a módszereiket, rendkívüli erővel és hittel képesek megszólítani és megtartani rajongótáborukat. Szafi az egyik legszimpatikusabb, leghitelesebb szereplője ennek a piacnak, így különösen fájó, ami vele történik.

 

Mintha menetrendszerűen jönne minden ilyen sztoriba egy “irigy” (talán egy volt  barát? az első segítő? ) aki előbb feljelentget, aztán, amikor ebből kifogy a lendület, rágalmaz, (a saját olvasatában "felfedi az igazságot"). Szafival is ez történt, korábbi NÉBIH felvételek összevágásával rágalmazó videót tettek közzé a YouTube-on. Megtekinthető itt.

 

Szafi erre reagáló videójába ( ha megnéznéd, lépj be a Facebook-ra) a Facebook-falamon botlottam, hétfő este (22.00) majdnem 4000 reakciónál és 900 kommentnél járt, 200.000 körüli megtekintéssel. Az a rágalmazó, lejárató videó, amire reagál, ugyanekkor 20 000 megtekintésig jutott. Ma reggelre ezek a számok így néznek ki: Szafi reagáló videója 317.000 megtekintés, lejárató videó összes megtekintés: 26.000. Ennek akár örülhetne is Szafi, hiszen a saját kommunikációs hálózatán keresztül képes volt a reakcióját, értelmezését eljuttatni a vásárlóihoz, rajongóihoz. De ez csak relatív siker, az én meglátásom szerint komoly kommunikációs kudarc.

 

Sajnos, a rágalmazó röhöghet a markába, mert Szafi nem higgadtan, hanem érzelmeitől vezérelve reagált.

 

  1. A lejárató videót sokan megnézték, de egyértelműen maga Szafi is “beszállt” a terjesztésébe, a videót a reagálással ő népszerűsíti. 1:0 a rágalmazó javára.

  2. Szafi a reagáló videóban teljesen kiborult, érzelmileg iszonyatosan erősen hatott rá a rágalmazás (ezt nem is rejti véka alá, ahogy fogalmaz, sérti az igazságérzetét). A rágalmazás így működik: akkor sikeres, ha kiborulsz rajta. Mintha felkínálnád a torkodat: gyere, itt harapj! 2:0 a rágalmazó javára.

  3. És ez a legfontosabb: a vásárlók szemszögének érvényesítése. Míg a lejárató videó ügyesen érinti a vásárlók kérdéskörét (csak jóváírást kapnak, drágán vásárolnak termékeket, az ő egészségük veszélyeztetésével van extrahaszon a termékeken), addig Szafi csak magáról beszél, az őt ért személyes támadásról, a saját érzéseiről. Nagyon fontos, hogy egy ennyire kisarkított helyzetben SEM feledkezhetünk meg a vásárlókról. 3:0 a rágalmazó javára.

 

Mi a tanulság? A rágalmazás nagyon komoly kommunikációs krízishelyzet. Soha nem szabad személyes támadásként kezelni, mindig ki kell vonnunk magunkat a hatása alól. Az elhangzott vádaknál ugyanis sokkal fontosabb és hosszabb távra hat az, amit mi magunk kiváltunk a viselkedésünkkel.

 

 

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdekelnek a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozz fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapod legfrissebb posztjainkat kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

 

 

 

Többet szeretnél tudni a kommunikációs krízishelyzetekről? Gyere el kiscsoportos tréningünkre!

Jelentkezés, bővebb info a Kríziskommunikáció alapjai tréningről.

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr6012804598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.05. 23:58:19

nem rágalmazás. Lejáratás.
Én soha eleddig nem hallottam Szafiról. A kirohanása után viszont kíváncsi lettem. Keresni fogom a termékeit.

Bastet 2017.09.08. 16:07:23

Nos, úgy néz ki, hogy nem Szafi nagyon nem nyúlt mellé a videójával, sőt... kb. 10 ezer új követőjük és rengeteg új megrendelésük érkezett. Szerintem bár valóban láthatóan az érzelmei vezérlik a videóban, nagyon jól tette, hogy feltette. Mert egyrészt erre tényleg azonnal reagálni kellett, másrészt az emberekre igenis jobban hat egy érzelmi kirohanás, mint ha csak higgadtan közölte volna a véleményét. Egy csomó tévéműsor is erre épít, csak ott a műbalhét csinálják az embereknek. A vásárlók egészségéről meg nem feledkezett meg, hiszen az nem is volt veszélyeztetve. Szóval az itt leírtakból semmi nem igazolódott be a valóságban...

Vas Dora 2017.09.08. 18:22:29

@Bastet: Szia Bastet! Persze, nagyon fontosak az érzelmek ezt jól látod. Azt gondolom, hogy a sebezhetőség kimutatása soha nem jó. Az, hogy a vásárlók szemszöge helyett saját magáról beszélt a videóban, ez nem vitatható. Attól még, hogy rövid távon valami "bejön", nem biztos, hogy hosszabb távon is jó stratégia. Nekem Szafi eddig komolyabb piaci szereplőnek tűnt, ezért is furcsálltam a kirohanást. Köszi, hogy olvasol, gyere vissza később is :))

nyúúúlacska 2018.12.11. 05:47:41

egyikük termékeit sem fogyasztom és egyiküket sem szeretem, de szerintem is itt most norbi csinálta jobban.. norbi hazudozásaitól ugyanúgy kiráz a hideg, mint a szívműtét-vinnyogásaitól, de ugyanakkor hányok szafi álszentsgétől is, akinek ugyanaz a célja mint norbinak: vagyis jól lehúzni a vásárlóit és a haszonból utazgatni seychellesre, maldívra stb... egy szint mind a kettő, csak szafi kellemesebb látvány
süti beállítások módosítása