kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

Elrettentő példázat a Népszabadságé

2016. október 08. - Vas Dora

Élesítve: 2015. 10.08. 15.15.
pelda-statualas-nol.jpg

 

Óráról órára tudunk meg egyre többet a Népszabadság ma reggeli bezárásának részleteiről. A futárokkal kikézbesített értesítések híre, a költözésnek álcázott manőver, a letiltott intranet és telefonok, a vezetőváltás, majd a reggel még elérhetetlen nol.hu -n egyszercsak élesedő, a változásokról szóló sajtóközlemény híre mindössze néhány órán belül  érte el a közvéleményt. Látszólag értelmetlen, ijesztő, a dolgok mélyére nézve azonban nagyon is tudatos példa statuálás zajlik. Ez nem a szerkesztőségnek, hanem a többi lapnak szól. Minden magyar újságírónak.

 

Gyerekkorom óta ismerem a lapot és máig követtem a Népszabadság sorsát, holmi ódon nosztalgiával fűszerezett kíváncsiságból. Szüleim falusi értelmiségiként előfizetői is voltak hosszú, hosszú évekig a lapnak. Bár ők már sajnos nem olvashatják, de a kamrából, a szekrényfiókok mélyéről egy-egy nevezetesebb lapszám mindig előkerül. Voltak a lapnak jobb és rosszabb korszakai is. Remek újságírók és kutyaütők is megfordultak a szerkesztőségben.

Óhatatlan a kérdés, miért ennyire brutálisan és ennyire csúnyán ért véget a Népszabadság 1956 óta tartó története. Az, hogy a lap tulajdonosváltás előtt áll, tudható volt, hónapok óta szó volt a lap ismételt eladásáról. Onnantól kezdve, hogy 2015 tavaszán az MSZP Szabad Sajtó Alapítványától a Mediaworks-portfólióba (a tulajdonos az osztrák Vienna Capital Partners) került, sokak sejtették, hogy ez csak egy rövid kitérő az "igazi' tulajdonos előrelépéséig. Idén nyáron aztán úgy tűnt, Mészáros Lőrinc lett a lap gazdája.

A nol.hu -n néhány órája olvasható közlemény így fogalmaz:

 

A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

 A visszafogott és racionális közlemény egy része még igaz is lehet. Emögött azonban egy komoly, és a részletekből úgy tűnik, összehangolt és előre kitervelt forgatókönyv szerint zajlott le a Népszabadság bezárása.

Az akció szinte feleslegesnek tűnő mozzanatai: miért kellett összecsomagoltatni a dobozokat? Miért rendelték meg a pizzát? Miért tiltották le a telefonokat? Miért nem szerezték vissza a Facebook-admin jogot?

Miért ennyire váratlanul történt minden? Azért, hogy minden más lap, minden újságíró és médiamunkás megértse: nem menekülhet senki. Nincs maszatolás pénzügyi racionalizálással, nincs megértés és nincs könyörület: aki bármilyen módon túl mélyre ás, akármelyik pillanatban a porba hull. Csúnyán. Úgy, hogy zuhanó teste minden porcikája fájjon, úgy hogy soha többé ne állhasson fel. Nincs kímélet: fusson, ki merre lát, vagy kussonjon.

 

 

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdekelnek a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozz fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapod legfrissebb posztjainkat kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr7711780665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2016.10.09. 10:47:43

Mondja már meg valaki hol van Mesterházy!

2016.10.09. 10:48:25

@Ellenzéki összeFOSÁS: ilyen elszámoltatás sose lesz, ha a Fidesz akarta volna, akkor már nyilvánosak lennének az ügynöklisták. A Fidesz múltja is az állampárti időkbe nyúlik vissza, a komcsi faterjaik, apósaik játszották át nekik a hatalmat. Ezért nem volt elszámoltatás, csak lassan kiszekírozzák az ex-MSZMP-s ellenzéket a közéletből az ex-MSZMP-s fideszesek.

feketeesfeher 2016.10.09. 10:48:52

@putris72: Ó, ne bassz, nem mondod, hogy egy újságban a valóság többféle értelmezését találtatad, és ez megzavart. :) Én a legjobb barátommal is szoktam vitatkozni, pedig alapvetően azért egyetértünk. Te meg azon akadsz ki, hogy nem mindenki ugyanazt írja? Röhej.

feketeesfeher 2016.10.09. 10:50:44

@maroz: Amúgy csak szólnék, nem a kollektív identitás nevében beszélek, hanem a magam nevében.
De ha ezt nehéz megértened, visszamehetünk a kutyasétáltatás témakörhöz is.

nemecsekerno_007 2016.10.09. 10:52:37

Tüntetni a Népszabadságért???? Ne tüntessetek b*****eg hanem tartsátok fenn azzal, hogy megveszitek. 2007 óta 5 Mrd veszteséget halmozott fel. Erről is a patás Orbán tehet? Nagyon szép és fennkölt a demokrácia, meg a sajtószabadság, de üres zsebbel ez inkább szánalmas. Naivitás azt hinni, hogy pénz nélkül működhet demokrácia..

conchita wurst 2016.10.09. 10:53:12

@feketeesfeher: te tudod, hova lett a Mesterházy?

Annyira eltünt h szerintem ő a körúti robbantó.

maroz 2016.10.09. 10:54:00

@feketeesfeher: De hát ha én is hozzád hasonló porbafingó buta kisember vagyok (és tényleg az vagyok), akkor miért ne gondoljam? Mert én nem sétáltatok kutyát?

Én például embereket szoktam sétáltatni. Na jó, a "séta" az egy durva eufémizmus, ezért meg is ölnének az érintettek, szóval a lényeg, hogy hozzád hasonlóan én is járok emberek között, mi is beszélgetünk és nekem is kialakul egy képem a valóság bizonyos szeletkéiről.

Mire fel te azt mondod, hogy én ezeket ne gondoljam el, tehát az én valóságmegismerési munkámat helyből leértékeled, miközben a sajátodat abszolúttá teszed. Úgy gondolom, hogy ez nem méltó egy kisemberhez. Mitől vagy te egyenlőbb, mint én, hogy amit neked szabad azt nekem tilos?

Honnan tudod, honnan lehetsz biztos abban, hogy nem az a helyesebb valóságértelmezés, amire én jutottam ha még annyi lehetőséget sem adsz nekem, hogy megismertessem veled azt? Ki is helyezi felül így magát a kisemberségen?

feketeesfeher 2016.10.09. 10:56:16

@nemecsekerno_007: "Erről is a patás Orbán tehet?"

Miután a patás orbán diszponál a hirdetési pénzek jelentős része felett, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, "igen, ő tehet róla".

Brumm Brumi 2016.10.09. 10:56:42

"Elrettentő példázat a Népszabadságé"

Akkor lássuk a bolsevik éra többi zászlóshajóit, mire jutottak:

Egy vicc .Oroszországban az öregek otthonában megkérdezi a szomszédját az egyik bennlakó: "Van magánál Pravda?" "Nincs" - feleli a másik. "Már nem jelenik meg." Másnap újra elhangzik a kérdés. Harmadnap megint. A szomszéd most már ingerülten visszakérdez: "De hát miért kérdezi meg ezt mindennap?" Mire a kérdező felsóhajt: "Mert olyan jó hallani a választ!"
A Pravda sorsa a posztszovjet vadkeleti kapitalizmus jellegzetes példája. A privatizációs ügyleteken megtollasodott orosz újgazdagok bagóért összevásárolták a megszerezhető tévé-, rádióállomásokat és lapokat. A Pravda azonban, a totális diktatúra rettegett pörölye, a párt ökle nem volt kapós. Végül a KGB nyugati értelmiségi és üzleti körökben kiépített propagandaügynöki hálózatához tartozó görög pénzmágnások vették meg. De összevesztek a régi gárdával, és azóta két külön szerkesztőség dolgozik. Nem nagy sikerrel, mert a lapot a maradék kommunista szavazótábor java része nem képes előfizetni.

A Borba egykori jugoszláv pártújságról az újságárusok nagy többsége is azt hiszi, hogy megszűnt. Már szinte teljesen hitelét és olvasótáborát elveszítve vegetál, állami megrendeléseknek köszönhetően..

A Scienteia, a Román Kommunista Párt országos napilapja az 1989. december 22-i romániai fordulat napján felvette az Adevarul (Igazság) nevet, de az utódlap örökölte, átmentette elődjének teljes vagyonát, kiváló infrastruktúráját. Jó ideig versenytárs nélkül uralta a romániai sajtópiacot, példányszáma 1990-ben elérte a kétmilliót. A vezetők és belső munkatársak magánosították a lapot, Dumitru Tinu lapigazgató 2002-re megkaparintotta az Adevarul részvényeinek kétharmadát, és az újság eladását tervezte, de 2003. január 1-jén autóbalesetben elhunyt.. A lapnak 100-110 ezer előfizetője van, s még mindig vezető helyen áll Romániában. (Ez hasonlít a legjobban a Népszabadság történetéhez)

A Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) központi lapja, a Trybuna Ludu 1948-ban létesült. 1990-ben a párt utódszervezete létrehozta az Ad novum Rt.-t, amely azonnal megvásárolta a pártlapot, nevét Trybunára változtatta, de helyén hagyta az egész szerkesztőséget. A lap beindítására két magas rangú KGB-tiszt, Vitalij Szvetlov és Vlagyimir Sevcsenko hozott 1990. január 12-én 300 ezer dollár készpénzt egyenesen Moszkvából. Lengyel oldalról a bevételezők Leszek Miller Rakowski volt miniszterelnökök voltak. A Trybuna kiadója 100 millió zloty támogatást söpört be a LEMP központi alapjából is. Az Ad novum Rt. felügyelőbizottságának akkori elnöke a volt államfő, Aleksander Kwasniewski volt. A lap nyomtatott kiadása 2009-ben megszűnt a példányszám folyamatos zuhanása miatt.

A hajdani NDK sajtójának zászlóshajója az egyesített Németország médiapiacának peremére sodródott. A Neues Deutschland mint a szocialista egységpárt hűséges szócsöve és a párttagok napi kötelező olvasmánya annak idején több mint egymillió példányban vezette félre olvasóit. Jelenleg mindössze ötvenezer példányban jelenik meg, azt állítva magáról, hogy baldemokratikus szögből szemléli és kommentálja az eseményeket. A kiadó egyik társtulajdonosa az NDK-s egységpárt utódszervezete, a PDS. Jelenlegi példányszáma 25 ezer és a Die Linke nevű pártot vallják magukénak, amely a volt NDK területén jelentős Demokratikus Szocializmus Pártja (Partei des Demokratischen Sozialismus, PDS) nevű posztkommunista párt és a volt Nyugat-Németországban aprócska Munka és Szociális Igazság Párt (WASG) egyesüléséből jött létre 2007-ben.

Megállapítható hogy a bolsevizmus évtizedeinek agitpropja rendszerint átmentődött, majd azóta kevés kivétellel megszűnt vagy vegetál.

dukeekud 2016.10.09. 10:58:23

Szerintem az egesz megszuntetes hazugsag. Egyszeruen csak, a sikertelen ligetes botranyozas, a sikertelen nepszavazas utan, akartak csinalni egy nemzetkozi botranyt.
Szerintem a jovo heten, pont ugy megy tovabb ez a szennylap, mintha misem tortent volna.
Egyebbkent tenyleg felhaborito, hogy a diktaturaban szuletett ujsagot, pont olyan erintetlenul sikerult atmenteniuk a demokraciaba, mint az mszmp-t.

feketeesfeher 2016.10.09. 10:58:30

@maroz: Konkretice te azzal kezdted az "érvelésed", hogy a kutyasétáltató az alapból hülye. Úgyhogy te helyezted magad felül a kisemberségen.

maroz 2016.10.09. 11:00:11

@feketeesfeher: "Amúgy csak szólnék, nem a kollektív identitás nevében beszélek, hanem a magam nevében."

Nagyon örülök annak, hogy eljutottál a felismeréshez, miszerint nem túl épületes az, ha többesszámban beszélsz. Reggel még így álltál neki a lapátolásnak:

"feketeesfeher 2016.10.09. 07:14:23
@maroz: Hát, ha hülyék lennénk, biztos azt csinálnánk, amit javasolsz, de mondjuk tételezzük fel, hogy nem vagyunk hülyék, és nem a primér látszatra adunk, hanem mondjuk ennél egy fokkal bonyolultabban gondolkodunk."

Láthatod te is, hogy 7:14-kor még tömény többesszám voltál, hogy akkor még nem a magad nevében beszéltél, tehát az egy vitán felüli siker, hogy ezen 10:50-re sikerült túllépned. Örülök neki, és annak is örülök, hogy akármennyire csekélyke, de mégiscsak részem volt ebből a sikerből. Ezért, az ilyen pillanatokért érdemes fórumozni, köszönöm neked ezt a lehetőséget!

maroz 2016.10.09. 11:02:25

@feketeesfeher: Ó, hát ez az "alapból hülye" csak a te értelmezésed. Engem, de hát ezt már leírtam, a megismerés és a kollektív identitás megképződésének a folyamat érdekelt. A kutyasétáltató ember érdekes, pláne, ha a dolog mögé el tud képzelni spiritualitást is. Mi a bajod azzal, hogy én ezt érdekesnek tartom?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.09. 11:03:43

@putris72: És van ahol közpénzből 100 milliókért hirdet a kormány, és az állami vállalatok, és van ahol nem. Igaz?

feketeesfeher 2016.10.09. 11:04:06

@midnight coder: " pont ennyire érdekli a nemzetközi közvéleményt"

Éss láss csodát, a nemzetközi közvéleményt mégis érdekli a népszabi.

putris72 2016.10.09. 11:06:08

@Narancsseggű Mandrill: Bocs a helyzet az,hogy ez a kormány hirdetett az ellenzéki médiában is!!Még a balos nem,söt le is tiltatták az állami hirdetéseket!!

feketeesfeher 2016.10.09. 11:06:31

@maroz: Az "alapból hülye" konkrétan a te értelmezésed volt a kutyasétáltatóra. Pusztán csak annak a megnyilvánulása, hogy téged nem a megismerés, hanem a megbélyegzés vezérel.

nemecsekerno_007 2016.10.09. 11:07:15

@feketeesfeher: Ja persze. Meg a társadalom a hibás. Meg a Vénusz retrográd forgása.

és ezzel a dumával akarjátok leváltani a patást? Sok sikert hozzá.

putris72 2016.10.09. 11:07:46

@feketeesfeher:Hát annyira nem!Arra meg válaszol,hogy akkor most van,vagy nincs kötelező kvóta???Tudod olyan nincs,hogy igenis,meg nem is!!

feketeesfeher 2016.10.09. 11:08:14

@maroz: Bátran beszélhetek többes számban is, ha úgy tartja kedvem. Nem vagyok egyedül. De a pikírt megjegyzéseim azok egyes számban mennek.

feketeesfeher 2016.10.09. 11:09:36

@nemecsekerno_007: "Meg a társadalom a hibás"

Kit hibáztathatnánk még?

conchita wurst 2016.10.09. 11:10:39

A Népszava is tönkre fog menni, kit érdekel?

Én már régen az amerikai népszavát olvasom mert bartus egyszemélyes lapja jobb humornak mint a kurucinfó!

nepszava.us/

feketeesfeher 2016.10.09. 11:10:57

@putris72: " kötelező kvóta"

Nagyívben szarom le a kötelező kvótát. Ennél sokkal agyobb bajaink vannak.

feketeesfeher 2016.10.09. 11:13:13

@maroz: "Reggel még így álltál neki a lapátolásnak"

Jézusom, te tényleg a ragozással foglalkozol?

nemecsekerno_007 2016.10.09. 11:13:14

@feketeesfeher: Mondjuk saját magad.

SIkeres lehet-e az aki mindig másokban keresi a hibát?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.09. 11:16:59

@putris72: "Most ilyenek nem voltak az állami cégek ugyan úgy hirdetek,és reklámoztak baloldali újságokban tévékben!"

Ekkorát nem kéne hazudni...

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Az egy dolog, hogy azonnal kizárják őket, de ezt meg lehet csinálni úgy, hogy abban az időpontban tartanak nekik egy tájékoztatót, hogy mi történt, mi lesz a fizetéssel, végkielégítéssel, átvesz-e valakit valamelyik másik újság a cégcsoportban, stb. Azért az gáz, ha valaki nem a főnökétől vagy a tulajdonostól tudja meg, hogy megszűnt a munkahelye...

feketeesfeher 2016.10.09. 11:17:25

@nemecsekerno_007: Annyit se értettél meg, hogy nem azt mondtam "másokban" hanem azt, hogy "magunkban"

maroz 2016.10.09. 11:19:01

@feketeesfeher: Visszaolvastam, de semmi ilyesmit nem találtam. Azért érthettél félre, mert én ilyen falusi ember vagyok, akinél a kutya másmilyen, kevésbé spirituális státusban van. De miután kiokosítottál arról, hogy a városi népeknél ez másként van elfogadtam. Innentől már a megismerés vezérelt, és jó lenne ezt a vonalat megtartani, nem mindenféle vélt sérelmekkel szétverni ezt a jól induló kisemberi kapcsolatot.

maroz 2016.10.09. 11:23:47

@feketeesfeher: Mi lenne, ha amint eszedbe jut valami pikírt gyorsan összehívnál egy kutyasétáltatást, megbeszélnétek, döntést hoznátok és akkor azt is írhatnád többesben?

maroz 2016.10.09. 11:27:10

@feketeesfeher: Ennek a többesnek jelentősége van, olvass utána. Tipikusan azok beszélnek többesszámban, akik érzik, hogy gyatra az igazságuk és azt képtelenek lennének önállóan képviselni. Feloldódnak egy kellően körül nem írt "mi"-ben, többesszámban beszélnek, bízva abban, hogy a tömegesség puszta megképezése ad annyit az ingatag igazságukhoz, hogy legalább az össze nem omlás illúziója ideig-óráig fenntartható legyen.

Javaslom, hogy ezt is beszéljétek meg egy soron következő összejövetelen. Ha valakit komolyabban érdekel tudok forrásmunkát is ajánlani.

feketeesfeher 2016.10.09. 11:28:21

@maroz: Nem értettelek félre. Világosan fogalmaztál.

Aki a kutyatartást sem érti, az a sajtószabadságot sem tudja érti.
Mi a faszt kéne még ezen tú mondani? Öszintén?

feketeesfeher 2016.10.09. 11:29:53

@maroz: " gyorsan összehívnál egy kutyasétáltatást"

Ez volt az érv? :))))

feketeesfeher 2016.10.09. 11:31:47

@maroz: leszarom, vitatkozz azzal amit mondok, vagy hagyj békén. Kurvára unalmas, hogy személyeskedsz.

szabadság elvtársak! 2016.10.09. 11:32:21

@Pop40:
Hát nem tudom megállni! Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy szedsz rá valamit? Osztrák üzletember kezében volt a lap.A haverjaid eladták. Mi a faxom köze ehhez a kormánynak? 5,. ÖT, érted? Öt milliárdos vesztesége volt a lapnak. Ezért szüntették meg. Miért nem vettetek napi 100 darabot naponta b...d meg, akkor nem lenne veszteséges. Vagy van olyan hülye kormány a világban aki az őt becsmérlő lapnak milliókat ad? De én vagyok a hülye, hogy beleolvasok ilyen baromságokba!

conchita wurst 2016.10.09. 11:32:59

@feketeesfeher: ne hisztizz

tudod hol van a mesterházy?

2 éve ő volt a miniszterelnökjelölted, most meg azt se tudod hol van?

maroz 2016.10.09. 11:35:41

@feketeesfeher: De hát most mondtam, hogy értem én, csak másként! Tudod, van az a bizonyos dolog, falu. Kifestőkönyvben biztosan láttál ilyent, na, ott azért egy egészen picit másként tartják a kutyát. Ha én az én kis falumban nekiállok sétáltatva kutyát tartani akkor rámröhögi a falu az ötéves röhögnivalóját.

Szóval másként értettem, ridegtartás, ebben nőttem fel, ezt ismerem, de szerencsére általad most alaposabban is megismerhettem a kutyatartás egy másmilyen, spirituálisabb változatát is, és érteni szeretném. Mesélj róla, cserébe ha akarod mesélek az én hobbimról (szabad a kutyatartás általad értett változatában ezt hobbinak nevezni? nem szeretnék újabb súlyos bűnöket elkövetni), az embersétáltatásról. Kisemberek vagyunk, alig értünk valamit, fogjunk össze, gyarapítsuk együtt a tudásunkat!

Mit szólsz például ahhoz, amikor Szanyi, az mszp egyik vezető politikusa így deifniálja a sajtószabadságot?

“Ti ácsingóztok nálunk finanszírozásért. Konkrétan pénzért, amelyből talán konkrétan már meg is vetted a mai tíz deka párizsidat, meg a két zsömlédet. S hogy végképp tiszta legyen a kép: azért beszélhetünk párt finanszírozta sajtóról, mert nem az én tereferémben, hanem a véres valóságban létezik az a tény, hogy az MSZP a pártalapítványán keresztül közvetetten a lapodat kiadó cég kisebbségi tulajdonosa.”

maroz 2016.10.09. 11:37:58

@feketeesfeher: Ez egy tanács volt. Ha megfogadod, akkor nem szembesülsz azzal a problémával, hogy egyszer többesszámban, afféle kollektív identitásként szólalsz meg, máskor pedig egyesben. Megláthattad volna benne a segítő szándékot!

maroz 2016.10.09. 11:45:22

@feketeesfeher: Ez nem személyeskedés, hanem rámutatás egy olyan jellegzetességre, ami megnehezíti a méltányos és etikus diskurzust.

"Az a logika ugyanis, amely szerint a magántermészetű ügyek erkölcsileg önmagukban nem, hanem mindig csak a nemzeti ügyekkel való azonosulás jegyében igazolhatók, fordított irányú következményekkel is jár: a magánérdekek korlátlanul beszűrődnek a nemzeti ügyekbe."

Masao Maruyama-t idézi Castells, és kis módosításokkal ugyanez van itt is. Azért beszélnek az emberek többesszámban, mert az ügyüket nem érzik erkölcsileg annyira vállalhatónak, hogy azt önállóan, egyes szám első személyben is képviselni merjék, így feloldják azt valamiféle csoportgondolatban. Többnyire a nemzettel szoktak azonosulni, a "mi" azt jelenti ebben az olvasatban, hogy az egész ország, de ennek vannak fokozatai is, például a hazai balliberális elitfrakció nem tud az országgal azonosulni, hanem csak a sajátcsoporttal, az ország általuk elég fejlettnek, eléggé európaizáltnak elgondolt hányadával. A te eseted furcsa, mert olyannal még nem találkoztam, akinek a kutyasétáltatók csoportja lett volna az a bizonyos "mi", ezért is fordulok hozzád a megszokottnál is nagyobb érdeklődéssel.

Végső soron teljesen izgalmas ha megtudjuk, hogy a spirituális kutyasétáltatók hogyan vélekednek a sajtószabadságról, nem gondolod?

feketeesfeher 2016.10.09. 11:47:41

@maroz: Ja, és az sem érdekel, hogy épp egyes vagy többes számban fogalmazok. Bátran fogalmazhatok többes számban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.09. 11:47:53

@Scott Tenorman Must Die: Mi az, hogy hányadik nicknevem? Ugyanazt a usert használom (egyet és nem tízet párhuzamosan, mint a fidesz agitprop), nicknevet meg hadd váltsak már, ha úgy esik jól. Bár ez most nem tudom, hogy pontosan hogyan jön ide.

Roa 2016.10.09. 11:48:44

Kettős mérceileg:
Hú, hát ekkora ajvékolást nem hallottam akkor, amikor Simicskától lenyúlta Orbán a teljes jobboldali sajtót, így az finanszírozás nélkül maradt, és ha megszűnik, akkor nemhogy egy baloldali lap szűnik meg, hanem a teljes jobboldali sajtó. No meg akkor sem hallottam, amikor 2002 és 2006 között pont a Népszabit és a többi ballib sajtóterméket tartotta el a kormány, lélegeztetőgépen, állami pénzekkel, amikből a jobboldali sajtónak nem jutott.
Miért nem hallottam? Mert, akik most ajvékolnak és akkor nem, azok gerinctelen férgek.

Cinizmusilag:
Egy több éve tartó népszavazás eredménye, hogy 100%-os részvétel mellett Magyarország teljes lakoságának 99,7%-a a Népszabi ellen szavazott, és 0,3%-a mellette, így érdeklődés hiányában a lap megszűnt.

Piacgazdaságilag:
Ha valami szarul működik, akkor csak azért ne kelljen már nekem eltartanom, hogy pár ember boldogabb legyen tőle. És ez most nemcsak a Népszabira vonatkozik, de szar ügy, most ezt dobta gép. Ha fontos lett volna nektek a lap, teccettetek volna megvenni. Aki nem vette, hozzájárult csődhöz, ami valljuk be végül is, hogy az. Ha én szarul gazdálkodom, ott bezzeg nem ajvékoltok, hogy segítsen ki engem az állam. Vagy igen?

Ideológiailag:
Vagy ha fontos bárkinek is a baloldaliság, akkor pénzt kell áldozni rá. Szarban hagyott Titeket az MSZP? Naná. Sorosgyuribácsinak csak feláldozható parasztok vagytok? Igen. Akkor baszod, szervezzétek meg magatokat, vagy húzzátok be az ikszet a Fidesz mellé, mint a legnagyobb baloldali párt mellé. Vagy gondolkozzatok el rajta, hogy a baloldaliságra 20 éve rátelepedett a neolib elit, akik kihasználtak és elnyomtak Titeket, az az elit amit minden normális ember gyűlöl. Gyurcsányostól, Kókástól, Bajnaistól, Bokrososotól, Molnár Csabástól, Csillag Istvánostól, stb. Akiknek már csak pár pesti tapsol csillogó szemekkel.

maroz 2016.10.09. 11:49:38

@feketeesfeher: Valahogy rám az embersétáltatás másként hat, nem jönnek elő belőlem folyton ilyen furcsa reflexiók. Nem lehet, tudom, durva kérdés, de fell kell tegyem, szóval elképzelhető, hogy a spirituális kutyasétáltatás rossz hatással van az emberre? Vajon a kutya miatt lett benned az agresszió? Talán el kéne gondolkodni valami más állaton. Tudtad, hogy a szulákszender hernyója milyen érdekesen sétál? Meg kéne próbálni olyant sétáltatni, hátha jobb hatással lesz rád.

(Mit fog szólni vajon a többi kutyasétáltató ahhoz, hogy te itt ennyire agresszívnak mutatkozol? Tudnak vajon veled azonosulni?)

feketeesfeher 2016.10.09. 11:51:34

@maroz: "Ez nem személyeskedés"

De, az.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.09. 11:53:24

@Roa: Nem a baloldaliság a lényeg, hanem a kormányfüggetlen újságírás. Az M1 Hiradó viszonylag ritkán fog beszámolni Matolcsy szeretőjéről, aki milliókat keres havonta Matolcsy alapítványainál, vagy arról, hogy a bankszövetség elnökének kecójában lakik a bankok ellenőrző szervének feje. Oda tartunk gőzerővel, ahol 1990-előtt voltunk. Nem értem, hogy hogy lehet olyan magyar ember, akit ez nem zavar.

Pop40 2016.10.09. 11:53:55

@midnight coder:

Az abszolút nem érdekel. Csak nem tudom, hogy jön ez ide.
1, Brazília nem eus ország.
2, a Népszabó nem becsődölt, hanem kinyírta a fidesz. Momentán az uccsó évében 140 milla nyeresége volt.
3, az, hogy pl Töröko-ban rabosítják az ellenzéki újságírókat, annak ellenére is érdekel, hogy nincsenek az euban.
4, ha az elvtársaid hirtelen ennyire piacbarátok lettek, mi is a helyzet a 80 milliárdból kitömött, 1% nézettségű mtv-vel? Az maradhat, a nulla közpénztámogatással 140 milla nyerőt hozó Népszabi nem?
De említhetném a Magyar Idők nevű szennylapot is, ugyanezek a paraméterei.

Na, mindezek fényében fuss neki újra.

Scott Tenorman Must Die 2016.10.09. 11:54:32

a Der Stürmer-ért is sírtatok? a sajtószabadság jegyében? TGM szervez tüntetést?

Pop40 2016.10.09. 11:54:50

@Larry Silverstein:

Akkor jó, biztos ez is sokat fog. :-)

feketeesfeher 2016.10.09. 11:55:33

@maroz: "a spirituális kutyasétáltatás"

Tényleg ennyire telt. :))))
Ez annyira kínos.

Nem vetted még azt sem észre, hogy a sajtószabadsád a téma? Tényleg?

Pop40 2016.10.09. 11:59:54

@Bajer Zsolt:

Édes kicsi szívem, azt ugye azért nem gondolod komolyan te se, hogy ezen a választáson a fidesz ért el 98%-ot?

Tudod, kiscsillag, ha valaki megkérdi, hogy kék e az ég, és én is, meg Vitya is igennel felelünk, ez még nem fogja ám azt jelenteni, hogy onnantól rajongok Vityáért, és rá fogok szavazni! :D

maroz 2016.10.09. 12:00:04

@feketeesfeher: De hát nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ne lennél bátor! Ésszerűségi okokból javasoltam, amit természetesen figyelmen kívül hagyhatsz és lehetsz bátor, akár a vakmerőségig is, csak éppen nem értem, hogy ez miért jobb, mint egy ésszerű javaslatot racionálisan értékelni, de hát te nem nagyon akarsz nekem segíteni a megértésben, folyton csak elzárkózol, ami eléggé megnehezíti a diskurzust.

maroz 2016.10.09. 12:02:57

@feketeesfeher: A Castells-idézet ebből a trilógiából van:

bookline.hu/product/home.action;jsessionid=j2QHbSWwHJ-DoS-qRCDCi2lk.node5?_v=Manuel_Castells_Az_evezred_vege_Az_informacio_kora_Gazdasag_tarsadalom_es_kultura_III_kotet&id=66349&type=22

Sajnos már nem emlékszem pontosan melyik kötetből, de ha kéred kikeresem. Vele megvitathatnád, hogy személyeskedés-e az, amikor az "én" kollektív feloldásáról beszélek, vagy valami más.

feketeesfeher 2016.10.09. 12:03:24

@maroz: Ki a faszom akar veled diskurzust a semmiről?
Vagy szólsz valamit a népszabi beszántásáról vagy nem. a többi érdektelen.

Pop40 2016.10.09. 12:03:27

@Kármentő:

Legutóbb 140 milla nyeresége volt, drága ettárs. Szal ennek fuss neki még egyszer.

Mellesleg ugye a 80 miliárd közpénzből kitömött, nulla nézettségű köztévével is ennyire kritikus vagy? Vagy a hasonló olvasottságú Magyar Időkkel?

Buchhalter 2016.10.09. 12:04:57

@Behajtó70: na itt a féreg aki szerint minden munkavállaló szar és mások vagyonának a kiforgatásából akar megélni.Néha ha tükörbe nézel nem akarod magad lehányni,hogy miből is van pénzed???

conchita wurst 2016.10.09. 12:05:03

@Pop40: tulajdonosnak magyarázzad mennyi volt a nyereség

conchita wurst 2016.10.09. 12:06:26

amúgy elég felháborító, hogy magának Orbán Viktornak, minden idők legnépszerübb miniszterelnökének nincs olyan példányszámú print lapja, mint a most kukázott népszabadság.

maroz 2016.10.09. 12:07:12

@feketeesfeher: De, és javasoltam, hogy próbáljunk közelíteni a fogalomhoz. Nehezen haladunk, mert értelmezésem szerint te elutasítod azt, hogy a valóság az egy folyamat lenne, és csak az "itt és most" egy sajátos változatát láttatnád.

Én ezzel szemben azt javasoltam, hogy nézzük a sajtószabadságot egy tágabb perspektívában, úgy időben mint térben. Ezt te határozottan elvetetted, és innen nehéz továbblépni. Neked van valami javaslatod? Esetleg feloldhatnánk ezt a patthelyzetet azzal, hogy körüljárjuk ezt a kérdést kicsit alaposabban is? Mi az érved az ellen, hogy a dolgokat egy tágabb térbeli és időbeli perspektívában nézzük?

maroz 2016.10.09. 12:10:51

@feketeesfeher: Elég sokan, mert ők valamiért azt látják, hogy nem a semmiről szólnak a velem folytatott diskurzusok. Sajnálom, ha te úgy képezed meg ezt, hogy ha szerinted nem kell velem beszélgetni akkor mindenki más szerint is így van, mert ez arra is utal, hogy túlértékeled a kisemberi lényedet.

Azt a kommunikációs trükköt, amely szerint mi magunk eldöntjük, hogy amit a beszélgetőtársunk mondott az lényegtelen, és emiatt nem is kell vele foglalkoznunk ismerem.

maroz 2016.10.09. 12:12:48

@feketeesfeher: A problémát az okozza, hogy más emberek másként azonosítják a személyeskedést, tehát adott, hogy valaki téved.

Neked nem okoz az feszültséget, hogy mi van, ha te tudod rosszul? Nem szeretnéd ezt valahogyan feloldani?

Pop40 2016.10.09. 12:15:50

@szabadság elvtársak!:

Ebben a sok hülyeségben az volt egyedül igaz, hogy te vagy a hülye.
Ezzel nem vitatkozom. :-)

Az 5 milliárdos veszteség az utolsó évben már 140 milla nyereség volt.
Nyilván a tulaj piaci alapon majd akkor adja el a lapot, épp abban a pillanatban, mikor profit lenne rajta. Persze. Életszerű. :D

Amúgy ha az elvtársaid hirtelen ennyire piacbarátok lettek, mi is a helyzet a 80 milliárdból kitömött, 1% nézettségű mtv-vel? Az maradhat, a nulla közpénztámogatással 140 milla nyerőt hozó Népszabi nem?
De említhetném a Magyar Idők nevű szennylapot is, ugyanezek a paraméterei.

Nekifutsz újra?

Pop40 2016.10.09. 12:22:40

@conchita wurst:

Már hogyne lenne.

Ott a "Magyar Idők.

Rakat közpénzből kitömve. Olyan hatalmas olvasottsággal, hogy a példányszámot nem is engedik auditálni. :DDDD

Buchhalter 2016.10.09. 12:29:39

@Pop40: linkelj már be valamit erről az állítólagos nyereségről. Létszi! papíron meg különben mindent ki lehet hozni.Ez egy szar újság volt. A Magyar Demokrata is az.Kár ezen baromkodni. Vasárnap nincs jobb dolgod mint ezen hülyülni?Sörözés,sakk party,szex az asszonnyal???

konrada 2016.10.09. 12:35:49

Újabb megerősítése annak, mennyire töketlen a mai magyar baloldal. Pedig Fletó annak idején megmondta, akinek média kell, csináljon magának.

Nekik meg volt is, de ahelyett, hogy azt működtették volna, inkább a szokásos reflexükkel eladták.

Most meg rínak.

.. Ennyi ésszel inkább hintalónak mehetnének...

pamut 2016.10.09. 13:07:52

Látom a fideszes neobolsi hazugságkommandót ismét ráuszította a netre Orbán.

Sebaj, könnyű cáfolni az ostromba hazug ferdítéseiket:

1. Az ügynek semmi köze semmiféle szabad piachoz meg kapitalizmushoz, az ugyanis az Orbán által széttorzított magyar médiapiacon NINCS.

Ha szabad piac létezne, akkor pont hogy a Népszabadság lenne az UTOLSÓ amelyik megszűnne, ugyanis annak a legnagyobb a példányszáma. Pl. a Magyar Idők nevű gátlástalan hazug seggnyaló szennylaphoz képest több mint 10x-ese!

Szóval milyen szabad piacról hazudoztok? Ha lenne szabad piac a Magyar Idők, meg a többi senki által se olvasott kis orbánista szennylapok dőltek volna már régen be.

A fideszes "szabad piac" az kb. olyan mint a fideszes "demokrácia" meg fideszes "független ügyészség" :DD

2. Az online kiadást miért is kellett megszüntetni? Az töredék áron működik, nem kell nyomtatni, terjeszteni, az nem volt is veszteséges mégis lekapcsolták. Miért??
És NEM, nem is az hogy nem frissítik, hanem konkrétan elérhetetlenné tették még az eddig tartalmakat is, Rogánostul Matolcsytul, meg a többi millió cikkestül. Nincs és kész, azt se lehet olvasni amiket összeírtak eddig.

A múltat végképp eltörölni, igaz fideszbolsik?
Szóval miről pofáztok? Mi köze ennek bármilyen anyagi dologhoz is?

3. És az eddigi hivatalos facebook oldalhoz miért nem férhetnek hozzá a szerkesztőség tagjai?

4. És egyáltalán ha igaz lenne amit hazudtok akkor mi szükség volt a puccsszerű kivégzésre, amiről senkit nem tudott a szerkesztőségben még a főszerkesztő sem? Egy halom munka folyamatban volt, épp költözés volt beadva, amire még pizzás bulit is ígértek nekik az új helyen. Utólag már látszik hogy hazudtak, az egész egy kurva nagy átbaszás volt. Ezt mivel is lehet kidumálni antiliberáliskáim? Azon kívül hogy el akarták vágni az önvédelem lehetőségét? Azon kívül hogy kifejezetten a kinyírás volt a cél?

5. Ez a magyar sajtószabadság elleni brutális támadás volt, és pont. Ahogy az orbánmaffia kivégezte az origót, most kivégezte a népszabit.

Aki magyar, az fideszellenes, mert a fidesz a magyar sajtószabadság, és így a magyar demokrácia ellensége.
Nem érdekel hogy magyargyűlöletből vagytok magyarellenesek ti féreg fideszesek, vagy csak simán kapzsiságból és féktelen és végtelen hatalomvágyból, egyik sem mentség.

Ja, közben a "közmédia" nevű vödör hányás már HAZUGABB ÉS SZERVILISEBB mint Kádár idején volt. Ahogy a teljes fideszes propaganda birodalom is cenzúráz, hazudik, ferdít. Ezt a tömény mocskot támogatjátok, bolsi férgek.

Andy73 2016.10.09. 13:08:02

"Gyerekkorom óta ismerem a lapot és máig követtem a Népszabadság sorsát, holmi ódon nosztalgiával fűszerezett kíváncsiságból."

Gyerekkoromban én is olvastam, de az még a rendszerváltás előtt volt. Azóta anakronisztikus az újság neve, Lemaradt ugyan a fejlécről, hogy az MSZMP KB lapja, de utána is megmaradt szocialista pártlapnak. A rendszerváltáskor nem gondoltam volna, hogy még több mint negyedszázadig húzza ez a posztkommunista pártlap, ugyanezzel a címmel. Miután a pártja összement, nem csoda, hogy a lap is.
Ráadásul közben minden lap példányszáma lecsökkent, mert az emberek inkább online követik a híreket, amelyek a kinyomtatásra már sokszor elavultak. Úgyhogy inkább az a meglepő, hogy ilyen sokáig bírta Kádár szócsöve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.09. 13:16:02

Drága posztoló, alább olvashatod a példázat szó jelentését:

"általában minden oly költött elbeszélés, mely erkölcsi v. elméleti igazságot példáz, melyet tehát nem sajátlagos értelemben veszünk, hanem mindig más tartalmat is látunk benne..."

( www.kislexikon.hu/peldazat.html )

KÖLTÖTT elbeszélés, megvan?

Tehát vagy

1) kitalált történet a Népszabadság megszüntetése,

vagy

2) nem ismered a példázat szó jelentését.

Én az utóbbira tippelek.

apro_marosan_petergabor 2016.10.09. 13:26:54

@Buchhalter:
Ezt az NSDAP-re is el lehettt mondani, s mégis...

Andy73 2016.10.09. 13:37:20

Nyugalom elvtársak, a Népszava még mindig ott van nektek.
Egyébként nem is értem, miért kell két országos pártlap Kádár még mindig megmaradt, de mára már tényleg csak maroknyi hívének. Igaz, hogy a posztkommunista baloldali pártok is felaprózodtak, de azért bőven elég egy lap az "összefogás" híveinek. Persze felőlem lehet bármennyi, de ha olyan fontos volt nekik a Népszabi, akkor meg minek adták el.

HaCS 2016.10.09. 14:05:06

@Andy73:

Megjegyzem, hogy a korábbi kvázi "baloldal"-hoz hasonlóan a Népszabadság sem volt baloldali, vagy szocialista. Kádárhoz, vagy az akkori eszmékhez még nyomokban sem volt köze (az utóbbi 20 évről beszélek). Kőkemény liberális újság volt, ahová csak mutatóba, díszként került néha egy-egy TGM, vagy Ferge Zsuzsa cikk.

Kunhallmi Agnes 2016.10.09. 14:32:39

"Óráról órára tudunk meg egyre többet a Népszabadság ma reggeli bezárásának részleteiről. "

Most derult ki, hogy Orban Viktor sajat kezuleg nyitotta ki a gazcsapokat, hogy a teljes nepszabadsag szerkesztoseget elgazositcsa, es kozben gunyossan rohogott.

Velemenyem szerint ez azert eleg szemet iliberalis huzas volt.

maroz 2016.10.09. 14:39:17

@Buchhalter:

e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kereses_megjelenites?b=Iry3QdmbXrv5iE0Yc5hyPw%3d%3d&so=1&o=h5ErbI474mbWdSheHhfUUQ%3d%3d

Persze ehhez érteni is kéne, de én nem értek hozzá. Csak nézem, hogy a Népszabadság éves nettó árbevétele egyik évről a másikra 2 693 857 ezer forintról lement 606 446 ezerre. Azért az durva, ha egy vállalkozás elveszíti az árbevétele háromnegyedét, nem?

No meg ott a rendkívüli eredmény a 46. sorban: tavaly -1599 ezer volt, idén 536 562 ezer lett. Ha ez nincs, akkor idén is 400 milliós veszteséggel zárnak. Ért-e valaki ehhez, tudja-e valaki, hogy mit jelent ez a rendkívüli bevétel, és konkrétan mi volt ez?

Buchhalter 2016.10.09. 15:51:43

@maroz: rendkívüli bevétel lehet például kapott támogatás.

Buchhalter 2016.10.09. 15:55:54

@pamut: neked nincs jobb dolgod mint itt hözöngeni?Süt a nap ,lehet még sörözni, van mozi jó filmekkel ,esetleg szex egy jó nővel. Szard már le ezt a baloldalinak nevezett csürhe szarakodást .A jobb oldal se jó.Most ezek miatt magas vérnyomás ezen a szép nap sütötte napon?Ugyan már.

midnight coder 2016.10.09. 16:45:02

@Pop40: "1, Brazília nem eus ország."
Ahogy a világ nagy része sem. Ezért nem érdekli az ebet sem az, hogy az amúgy is futottak még kategóriás EU egyik tenyérnyi országában becsődölt egy ellenzéki lapocska.

"2. a Népszabó nem becsődölt, hanem kinyírta a fidesz. Momentán az uccsó évében 140 milla nyeresége volt."
Ezt azért leginkább az index állítja. És ezzel az a gond, hogy a kinyírás eleve nem jöhetett volna létre, ha az MSZP nem adja el a részesedését 2015-ben. Márpedig, ha 140 milla nyeresége volt akkor miért szabadult meg tőle a Párt ? Ne mondd, hogy e nélkül nem tudták volna fizetni a villanyt...

"3, az, hogy pl Töröko-ban rabosítják az ellenzéki újságírókat, annak ellenére is érdekel, hogy nincsenek az euban."
Ja. Szegény ellenzéki újságírókat rabosítják, a még szegényebb kurdok ellen pedig népirtást folytatnak a derék NATO oldalán. Csak erről nem írt annyira sűrűn a népszabó.

"4, ha az elvtársaid hirtelen ennyire piacbarátok lettek, mi is a helyzet a 80 milliárdból kitömött, 1% nézettségű mtv-vel?"
A gengszterváltás óta minden kormány tömi pénzzel a kutyagumit sem érő közmédiát, aminek a helyét már rég be kellett volna vetni sóval. Ugyanakkor a közmédia az első Antall kormány kivételével mindig is az aktuális kormány szócsöve, kifizetőhelye, és kiégett, szőrehullott médiasztárjainak ejtőernyős leszállóhelye volt.

"Az maradhat, a nulla közpénztámogatással 140 milla nyerőt hozó Népszabi nem?"
A népszabót egy magáncég üzemelteti. Ha ő úgy dönt, hogy nem üzemelteti tovább, akkor nem fog tovább üzemelni. Így működik a kapitalizmus.

Ugyanakkor, ha az MSZP szeretné a párlapját továbbra is működtetni, semmi akadálya annak, hogy holnap elindítson egy Új Népszabadság nevű lapot, átvegye a kirúgott újságírógárdát is menjen a dolog tovább ahogy 2015 előtt. Egy újság elindításához ma már annyira nagyon nem kell sok minden, kell egy iroda, pár számítógép, kellenek az újságírók, kell pár tördelő-szerkesztő, és persze szerződés a nyomdával, a terjesztőkkel. Nem mondom hogy két perc alatt meg lehet csinálni, azt sem hogy két forint, de az elvtársak alatt tűnt el annyi pénz, hogy abból a komplett BBC-t is meg lehet csinálni, ha megvan rá a szándék.

midnight coder 2016.10.09. 17:01:14

@pamut: 1. A papír alapú újságok már régóta nemigen tudnak megélni. Akkor tudnak, ha az aktuális pártunk és kormányunk ad(at) nekik egy csomó megrendelést reklámra, de akár konkrétan újságokra is. Anno a szocik alatt a Népszabadság szárnyalt, a Magyar Nemzet meg haldoklott. Aztán jött a kormányváltás, és a dolog megfordult. Ilyenkor sincs nagy gond, csak ekkor a lap mögött álló pártnak kell a zsebébe nyúlnia. Csakhogy, 2015-ben az MSZP ezt abbahagyta és megszabadult a Népszabótól. Ki tudja miért, elvégre ugye akkor az Index szerint épp nyereséges volt...

2-5. Az online kiadás sem működik töredék áron. Ahhoz is kellenek az újságírók, szerkesztő, stb. Az Index sem megy ingyen, ott is vannak fizetett újságírók, stb. A különbség az, hogy ez utóbbi eleve online, így nyilván nincs mögötte annyi ember, költség. Ráadásul az index eleve online-nak indult, és mindig a piacról élt.

Azt pedig, hogy miért így zárták be, maga az Index is megírta: nyilván nem akarták hogy az emberek kivigyenek magukkal információkat, illetve hogy az utolsó számba "érdekes" cikkek kerüljenek.

2016.10.09. 18:29:33

@Kármentő: "5 milliárd adóság"
Veszteség, nem adósság.
Ha nem ért hozzá, minek pofázik bele?

2016.10.09. 18:33:42

@conchita wurst: Viszont van neki 80 (+pártíz) milliárdos "köz"médiája. Amúgy meg nem kellett volna kibaszni Simicskával, mégiscsak neki köszönheti az egész fidesz, hogy egyáltalán létezik.

Jolka40 2016.10.09. 18:48:48

@Kármentő: a 70 ezer forintos nyugdíjamból?

gabi65 2016.10.09. 18:51:40

Végigbogarásztam a kommenteket. Sok érdekeset olvashattam, ugyan nem találtam rezsi szilárd blődségére semmit se, de inkább érdekes az időzítés.
Két borzasztó kellemetlen írás is volt az utóbbi napokban benne, egyrészt a helikopterező flaszter parasztról, másrészt a kétkabátos MNB elnök zűrös ügyeiről. Az oknyomozásos újságírás a mindenkori hatalom ellensége, a Népszabadság belépett orbán idegesítésébe, ugyan egyre többen ott vannak már, de Brutust nem a fidesz élvonalból kell várni, állnak késsel a kézben bőven a második, harmadik vonalból, elég baj nekünk, kitanulták a piszkos, sunyi, aljas haszonszerzést az első vonalból. Neveket bőven sorolhatnánk.

feketeesfeher 2016.10.09. 18:53:08

@maroz: Nézed a főkönyvet, nem érted, de azért fikázol ezerrel.
Hát mit ne mondjak...

gabi65 2016.10.09. 19:00:27

Még egy egyszerű kérdés, ha már az írott sajtó működéséről beszélünk.
A Magyar Idők újság miből él? Olvasókból biztosan nem.

feketeesfeher 2016.10.09. 19:01:36

@midnight coder: Persze, bármit meg lehet magorázni az orbáni világban.
Persze, hogy be kell csukni az ellenzéki sajtót. Nyilvánvaló. Orbdogannak világosak a céljai.

midnight coder 2016.10.09. 19:07:03

@gabi65: Az egész probléma nem jöhetett volna létre, ha az MSZP nem adja el a Népszabadságot. Na most, alapvetően három dolog lehetséges:

1. Az MSZP egy rakás idiótából áll, és nem fogják fel hogy saját média nélkül nem fognak labdába rúgni.
2. Az MSZP vezérkara kiszámolta az ujjacskáin, hogy a következő 100 évben itt nemigen lesz baloldali kormányzás, és az ezzel járó húsosfazék is fényévnyi távolságra került, és úgy gondolták, döglött lovat kár etetni, sőt a legjobb ha eladják a bőréért, amíg még van rá vevő.
3. Az MSZP vezérkara ugyan sejti hogy kell nekik a saját sajtó, és bízik abban, hogy egyszer csak nyernek, de rájött hogy a népszabó nem az a lap, amivel erre esélyük van, ezért szabadultak tőle.

Őszintén szólva, én a második verziót tartom a leginkább valószínűnek. Az egyes változathoz azért még MSZP-s politikushoz mérten is nagyon hülyének kellene lenniük, a hármas változathoz pedig nagyon optimistának.

midnight coder 2016.10.09. 19:08:32

@feketeesfeher: Senki nem kötelezte az MSZP-t, hogy adják el a saját szennylapjukat. Pláne, mert amikor eladták - legalábbis ha az indexnek hinni lehet - még nyereséges is volt az üzlet.

midnight coder 2016.10.09. 19:09:46

@gabi65: Szerintem kb. ugyanabból, amiből a Népszabó Gyurcsányék alatt.

jolankovacs 2016.10.09. 19:51:40

Rohadt veszélyes dolgot művelt a hatalom,
Nekem ez mindössze abból tűnik fel, hogy soha nem látott mennyiségű troll van jelen. Ha így haladunk ma éjszaka egész Erdély nem fog aludni, mert védeni kell a vezért.

Jossarian 2016.10.09. 19:58:11

@jolankovacs: itt is itt vagy (tok) zs.k.?

morpho 2016.10.09. 20:04:58

@jolankovacs:

"soha nem látott mennyiségű troll van jelen"

A putyini iskola ugye...

feketeesfeher 2016.10.09. 20:17:09

@midnight coder: Ez a jelen esetben mit számít?

maroz 2016.10.09. 20:23:31

@feketeesfeher: Nézem a főkönyvet és segítséget kérek az értelmezéséhez. Bár értenék hozzá, de nem értek. Mit jelenthet ez a "rendkívüli eredmény" a . sorban? Az az ért látszik, hogy ha ez nincs, akkor nem nyereség van, hanem 400 milliós veszteség. No meg azért azt is jó lenne ha elmagyarázná valaki, hogy ha az árbevétel egyik évről a másikra 2,7 milliárdról leesik 0,6 milliárdra az jó ómen-e. Beláthatod, hogy mindezek értése nélkül nehéz elfogadni azt, hogy a Népszabadság 2015-ben már nyereséges volt. Te nem szeretnél választ kapni ezekre a kérdésekre?

morpho 2016.10.09. 20:47:17

@maroz:

Ha folyamatosan veszteséges volt, eddig miért nem adták el?? Zárták be??
Pont akkor derült ki, hogy be kell zárni, amikor Rogán és Matolcsy szennyesét teregették ki... Aha, ez olyan életszerű.
A munkatársakat meg átbaszták. Ez is életszerű. Így szokták ezt csinálni...
Te meg a könyvelést bújod...gratulálok!

pamut 2016.10.09. 21:00:27

@midnight coder:
1. pontosan tudom hogy a paírost már nem lehet gazdaságosan kihozni. akkor mesélj, szerinted a fideszes újságok hogy tudnak megélni? pláne hogy a példányszámuk töredéke a népszabiénak?
nem mellesleg tavaly pl. nyereséges volt a népszabi. és tele voltak most is folyamatban lévő fejlesztésekkel. szóval miféle kamu duma ez a gazdaságossági blabla?

2-5. de, az onlie töredék áron működik, mert a legdurvább költségek (nyomtatás, terjesztés) ott egyszerűen nem léteznek.

az pedig kamu duma hogy a végén ne tegyenek ki a tulajdonosra nézve negítav cikkeket, mert az egy darab ember beiktatásával ki lehet szűrni, de különben is ha TÉNYLEG gazdasági okokkal tették volna és ezt időben, korrektül, hitelesen kommunikálják, mondjuk hónapokra előre, akkor oka sem lett volna senkinek megtámadni őket.

továbbá nem reagáltál egy csomó dologra, szóval hamisan számoztad meg így hogy 2-5.

pl. mért is van lekapolcsva a nol.hu??? mi köze van ennek bármihez is, már a cenzúrán kívül? a múltat végképp eltörölni?
a hivatalos facebookhoz sem férnek hozzá, miért?
és miért puccszerűen lett vége bármiféle előzetes értesítés nélkül?
soroljam még?

a népszabit orbán nyírta ki, hogy baszná meg a rohadt büdös kurva anyját amiért heréli ki a magyar nemzeti sajtószabadságot. orbán a magyarság ellensége és fokról fokra öli meg a magyar demokráciát. és ahogy ismerlek te ebben a kollaboráns hazaáruló pajtása vagy.

$pi$ 2016.10.09. 21:50:40

@morpho: "Pont akkor derült ki, hogy be kell zárni, amikor Rogán és Matolcsy szennyesét teregették ki... Aha, ez olyan életszerű."

Mert pont most kezdték szidni őket, ugye? Eddig egy rossz szavuk nem volt, amint rosszat mondtak róluk bezárták a céget? Ja, nem, hat éve folyamatosan szidják a fideszt, a kormányt, matolcsyt és rogánt.

maroz 2016.10.09. 22:13:59

@morpho: Dehogy bújom, mit értek én a könyveléshez? De azt azért beláthatod, hogy a kérdéseim jogosak. Mi az a "rendkívüli bevétel", amitől nyereséges lett?

A probléma amúgy szerintem másként kereteződik. Nagyon helyesen látod, szerintem is inkább az van, hogy egy hosszabb távot átfogó döntés született. Pecina belátta, hogy attól a politikai érdekkörtől, akiknek fontos a Népszabadság középtávon egészen biztosan, hosszú távon pedig tutira nem várhat semmit. Ő egy pénzember, nagyban játszik, Borsodchem-osztályban, neki tényleg mazsola megfinanszírozni egy veszteséges politikai napilapot, ha az érdeke úgy kívánja. Most látta be, hogy már nem kívánja úgy az érdeke. Nem bízik abban, hogy a balliberális elitfrakciótól bármit is kaphatna cserébe, tehát továbblép. The business of the business is the business.

morpho 2016.10.09. 23:32:40

@$pi$:
Ez két olyan eset, amiért a regnáló miniszternek (nyíltan hazudott) és a jegybankelnöknek (közpénzből tartotta el a szeretőjét) egy tisztességes jogállamban azonnal le kellett volna mondania. Ehhez képest nem a gazembereket dobjuk ki, hanem bezárjuk az újságot, amelyik ezt megírta. Ez kb olyan, mintha a postást verném meg, mert kihozta a végrehajtó levelét!
Lehet ezt védeni, meg mellébeszélni mindenféle piaci versenyről. Lehet. Ha te így jobban alszol, akkor hajrá!

morpho 2016.10.09. 23:35:17

@maroz:
"The business of the business is the business."

Akkor eladom, akár egy forintért. Amit leírtál, annak üzletileg semmi értelme. Ha a lyukas bakancsodért valaki fizet 100 forintot, akkor inkább kidobod? Nyilván. Hogyne!

morpho 2016.10.09. 23:40:19

@maroz:
Még egy apróság. Miért vettek fel még szeptemberben is embereket és miért fogtak hozzá a nol fejlesztéséhez a nyáron? Hogy októberben bezárják? 1998-ban pont ugyanezt csinálta Orbán a Kurírral. Akkor Pintér és a bombagyáros Dietmar Clodo kapcsolatát boncolgatták, majd másnap hirtelen veszteségre hivatkozva a tuljadonos, állami tulajdonban lévő Postabank bezárta és az újságírókat a cuccaikért sem engedték be az épületbe. A fidesz rutinosan zárja be az ellenzéki médiát.

maroz 2016.10.10. 07:04:15

@morpho: Biztosan igazad lehet, nekem nincs tapasztalatom a milliárdos befektetések adásvételében, és meglepne, ha ugyanúgy működne a dolog, ahogyan a lyukas bakancs esetében.

A "miért?"-edre is ez a válaszom. Nyilván, te már eldöntötted, hogy a balliberális elitfrakció narratíváját teszed a magadévá, orbánsátán megette ozsonnyára, oszt jónapot. Gonoszfidesz, bezár, ahelyett, hogy.

Mindeközben a világban:

"VCP and Russia
During the initial takeover of BorsodChem (in 2001), VCP has been suspected of secretly acting on behalf of Russian Gazprom.[8] In the report Gazprom's European Web, published by the Soviet dissident think tank The Jamestown Foundation, the authors further criticize the transaction's complex arrangements and saying that "this intricate set of maneuvers should have alerted EU regulators to investigate what appeared to be an unusually complex series of deals."[8]

In 2002, the Hungarian Prime Minister called for an investigation into the BorsodChem deal to examine these allegations.[9] The official investigation did not find any trace of collusion between VCP and the Russian companies [10] [11] and Hungarian daily newspaper Népszabadság had to publish a correcting article for its unfounded accusations.[12]"

$pi$ 2016.10.10. 11:56:17

@morpho: "Ehhez képest nem a gazembereket dobjuk ki, hanem bezárjuk az újságot, amelyik ezt megírta."

Ti zártátok be? Akkor tudod, hogy miért zártátok be, nem? Bár nem értem, hogy most kiket is képviselsz, az osztrák tulajdonost vagy az mszp-t mint társtulajdonost...

"Ez kb olyan, mintha a postást verném meg, mert kihozta a végrehajtó levelét!"

Nem, ez nem olyan. Olyan, mintha kirúgnák a postást, mert nem jól dolgozik és az azzal védekezne, hogy "de akkor ki fogja kivinni a levelet". Megmondom neked: egy másik postás.

"Lehet ezt védeni, meg mellébeszélni mindenféle piaci versenyről. Lehet. Ha te így jobban alszol, akkor hajrá! "

Védeni? Kit védek én? Kik zárták be a tetü kommunista újságot? A tulajdonos, nyilván. Miért védeném? Miért lenne szüksége arra, hogy én védjem?

Tudod mit csináltam öregem. Az volt amondás, hogy azért csukják be az újságot, mert beszólt matolcsynak. Azt mondtam, hogy "dehát már évek óta beszól matolcsynak". Ennyi. Érted, nem érted, te bajod.
süti beállítások módosítása