Minden, amit tudni akartál a Facebook -fiók védelemről
2016. június 15. írta: Vas Dora

Minden, amit tudni akartál a Facebook -fiók védelemről

fiok-biztonsag-facebook.jpgLévai Richárd közösségi marketing specialista több könyvet írt már a legnagyobb közösségi hálózatról, a Facebook-ról. Számtalan konferencia előadással, tréningnappal, rádió – és Tv-interjúval a háta mögött szinte minden kérdést megválaszolt már a Facebook-kal kapcsolatban. Őt kérdeztem arról, mit kell tudnunk a személyes profilok védelméről.


Hogyan tudunk védekezni a fiók feltörése ellen?

Lévai Richárd: Mindenképpen összetett jelszót kell használni. Ez azt jelenti, hogy a jelszó sok karaktert tartalmaz, köztük kis és nagybetű, szóköz, szám is található. Fontos szabály, hogy érdemes olyan jelszót használni, amit más felületen nem használunk, illetve a jelszót havonta cserélgessük. A 
kétlépcsős azonosítás használata is az átlagos védelemnél nagyobb védelmet jelent. A kétlépcsős azonosítás esetében a jelszó mellett van még egy biztonsági szint. Facebookon ez azt jelenti, hogy a mobilunk össze van kötve a fiókkal, és ha szokatlan helyről lép be valaki, megkérdezi az alkalmazás, hogy biztos mi voltunk-e. (a linken még több).


Tapasztalatból tudom, hogy a fiókgazdák különösen kíváncsiak arra, vajon ki volt az a konkrét személy, aki a feltörte a fiókot. Van-e olyan szolgáltatása a FaceBooknak, amivel ki lehet nyomozni, hogy ki volt a tettes?

Lévai Richárd: A biztonsági beállítások között meg tudjuk itt nézni, hogy milyen helyekről jelentkeztünk be. Ha végignézzük, hogy az elmúlt időszakban mit mutat a Facebook, és mi volt a valóság, már lehet gyanakodni. A nyomozáshoz ez kevés lesz, a rendőrség tudja kikérni hivatalosan gondolom a bejelentkezési helyekre vonatkozó adatsort.

Ha megtörtént a feltörés, lehet jelezni a Facebook felé a megfelelő űrlapokon. Ekkor nem nyomozás indul, de a nem kívánt helyzetet általában meg lehet szüntetni. A Facebook- ügyfélszolgálat elég gyorsan reagál ilyen helyzetekben. 


Van-e bármilyen kutatás, nemzetközi adat, hogy a fiókok hány %-át törik fel?

Lévai Richárd:Ilyen kutatásról sajnos nem tudok.

Ha valaki fel akarja törni valakinek a fiókját, pl. Tiffán Zsoltét, mivel fog próbálkozni először, melyek a leggyakoribb taktikák?

Lévai Richárd: Ha beírjuk a Google-be, hogy facebook account hack, nagyjából 33 millió találatot kapunk.
Mindegyik találat biztos tippeket és tuti módszereket ígér. Olvastam róla, hogy elég egyszerű a módszer, de még nem próbáltam. Lehet, hogy kellene?

 

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdeklik a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozzon fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapja legfrissebb posztjainkat (hetente kb. 1 posztot) kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr608811332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.