Tiffán Zsolt és a Facebook átka
2016. június 12. írta: Vas Dora

Tiffán Zsolt és a Facebook átka


facebook-poszt-kivedesi-strategia-krizispr.jpgTiffán Zsolt Facebook -oldalán megjelenő pénteki, szombat reggel törölt posztjában a román és a francia nemzetet valamint a köztévét is emlegette az EB nyitómeccse kapcsán. A felháborodást kiváltó kijelentések gyorsan köddé váltak. Annak nézünk utána, hogyan magyarázta a posztokat a politikus.

 

Néhány napja Zuckerberg Twitter, LinkedIn, Insta és Pinterest fiókját törték fel és helyeztek el olyan üzeneteket, melyek igazolják a feltörést. Katy Perry énekesnő 89,1 millió felhasználó által követett Twitter-fiókját feltörő ismeretlen (@sw4ylol) támadó a sztár nevében mindenféle üzeneteket posztolt.

 

A bűnözés gyorsan változik, a technológiai fejlődést és a joghézagokat kihasználva. A bűnözők továbbra is találékonyak, és kifinomult támadásokat hajtanak végre, hogy még több pénzt szerezzenek, nekünk viszont lépést kell tartanunk velük. Egy közelmúltbeli Eurobarométer-felmérés szerint az európai internet-felhasználók 12%-ának már feltörték a közösségi médián belüli profilját vagy e-mail címét, 7%-uk pedig internetes hitelkártya- vagy banki csalás áldozatává vált.

áll a Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ 2014-es sajtóközleményében. Biztosak lehetünk benne, hogy az arányok nem változtak, hiába jöttek új biztonsági intézkedések, a fiókokat feltörők is egyre profibbak lettek. A hírességek fiókjait profi hackerek támadják, ismeretlen magánszemélyek féltékenységből és bosszúból tördelik fel egymás accountjait Youtube oktatóvideók segítségével.

Tiffán Zsoltot is meghekkelték. Sajnos a Magyar Idők -ön és a Lokál.hu -n sem találtam meg  a hírt (de aki megtalálja, várom a linket kommentben!), így kénytelen vagyok az mno-cikkére hagyatkozni Tiffán Zsolt „MTVA-kritikus”: Nem én írtam ki.

Bizonyos botrányhelyzetekben az ún. támogatói stratégia (nem vagyok vétkes, én is a körülmények áldozatává váltam) nagyon sikeres tud lenni. Tiffán Zsolt Facebook -oldalán feltűnt megnyilvánulásokra a fiók -feltörés kifejezetten jó érzékkel kiválasztott és tulajdonképpen az egyetlen helyes védelmi stratégia. Devecz Miklósnak ez nem volt elég, hogy megvédje a Szegedi Egyetemen lévő kancellári székét, 2015 nyarán kénytelen volt lemondani egy menekülteket ábrázoló fotó megosztása miatt, bár a posztolást tagadta.

Ahhoz, hogy megértsük, miért ez a helyes védekezés nézzünk két, eltérő szcenáriót!

 

A verzió: Facebook átka: szupergyors megoldásos verzió

 

A politikus kiteszi a posztot, káromkodik egy jót. Már egész nap nagy média-melegítés folyt a nyitómeccsre, ebben a hangulatban egyszerűen elszakadt valami benne, és keserűségében kiöntötte a szívét. Reggelre, mikorra bekerült az index.hu, illetve több más lap válogatásába esti reakciója, gyorsan cselekedtek.

 1. töröltették vele a posztot,

 2. Kiposztolták a Facebook-ra, hogy feltörték a fiókot és kitettek néhány, a politikus eddigi megnyilvánulásaira hajazó, stílazonos posztot.

 3. Kiküldtek egy sajtóközleményt, hogy mindenki első kézből értesülhessen a kínos posztok születésének magyarázatáról.

 

B verzió: beleállós, sohavégetnemérős verzió

 

A politikus posztolt. Szombat reggel sajtósa a szívéhez kap: Sakál? Zsúrpubi?

 

 1. Felvállalja a posztot. Itt több változat van:

  1. Töröl és nem kommentál.

  2. Nem töröl, és kifejti nézeteit.

  3. Töröl és bocsánatot kér.

  4. Nem töröl és bocsánatot kér.

 2. Bármelyiket is választja, az Fb-oldalát pár percen belül elönti a románokat, franciákat, sportokat, mindenféle emberi jogokat védő, oltalmazó, politikailag el-, vagy el nem kötelezett kommentelők tömege.

 3. Egy idő múlva nem győz reagálni sem a sajtó megkereséseire (Magánemberként vagy politikusként nyilvánult meg? Miért adja el a borát a románoknak, ha így gondolkodik róluk? Stb., sem a kommentáradatra sem (mit képzelsz, te--- től egészen a köszönjük, hogy elmondta, mi is így gondoljuk-ig terjedő 10 millió színű skálán)

 4. Magyarázkodik a párt előtt, magyarázkodik a választók előtt, magyarázkodik a média előtt és egyre mélyebbre ássa magát ebbe az egész szituációba, ahelyett, hogy az igazán fontos dolgokkal foglalkozna:  szigetvári minaret ellen kampányolna, vagy folytatná az Ákos és Kövér László ellen felhorgató személy- és identitászavarosságában erősen fürdő, beteglelkű média felvilágosítását A haza azé, aki teleszüli. örökérvényű kijelentésének jegyében. (a pirossal kiemelt idézetek az index.hu szerint Tiffán Zsolt Facebook- oldaláról származnak).

   

  A valóságban persze minden úgy van jól, ahogy volt: a fiókot feltörték és amikor ezt a visszaélést észrevette, rögtön belépett a fiókjába (mert a jószívű hackerek nem változtatták meg a jelszavát, nem piszkáltak bele a korábbi posztokba sem, megelégedtek azzal, hogy sakáloztak egy kicsit), hogy a fiók feltöréséről tájékoztasson minket. Tiffán Zsoltnak tulajdonképpen szerencséje volt. Ennél sokkal durvább módon is randalírozhattak volna a fiókjában. Mindazok számára, akiknek más szcenárió is eszükbe jutna, gondoljanak arra, mit üzen maga Tiffán Zsolt mindenkinek a weboldalán:

 

Az ember szeresse azt a helyet, ahol él! Szívéből cselekedjen, s a józan esze irányítsa munkáját!

 Kép forrása

 

Jön, jön jön! A témát folytatjuk. Lévai Richárd közösségi média specialista vállalta, hogy válaszol néhány kérdésre a Facebook- fiókok feltörésével illetve a fiókvédelemmel kapcsolatosan. Hogy ne maradjon le a szakértő tanácsairól, iratkozzon fel blogértesítőnkre!

 

krizispr-blog.jpegÉrdeklik a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozzon fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapja legfrissebb posztjainkat (hetente kb. 1 posztot) kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr918801000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.