Minden bűnöm megbocsátható
2016. május 11. írta: Vas Dora

Minden bűnöm megbocsátható

nyilvanos-bocsanatkeres-rtl-klub.png

 A bocsánatkérés esély a lezárásra, a megbékélésre, a továbblépésre.

 Már nagyon kellett ez a gesztus. Vajon megáll itt a történet?

 

„A ítélet megtette hatását. (...) A 75 éves Kiss László kér bocsánatot.” - ezekkel a szavakkal kért bocsánatot Kiss László Takáts Zsuzsannától.

Nem tudom, mennyi időbe telt, mire Kiss Lászlót meggyőzték, bocsánatkéréssel egyszer és mindenkorra zárja le ezt a kínos, szomorú, minden szempontból feszült ügyet. Azt is csak sejtem, ennek mekkora szerepe volt annak a hihetetlen érdeklődésnek, amit az eset iránt mutatott a magyar közvélemény. Az elmúlt hetekben, iszonyatosan megosztotta az embereket  a szexuális erőszak híre, a példaértékű és példaképként tisztelt úszóedző múltjának egy sötét darabja egyszerre volt hihetetlen és sokkoló. Sokan megkérdőjelezték az erőszak megtörténtét, valamilyen összeesküvést sejtve amögött: miért pont most röppent fel a rég  elfeledett történet, kiknek állhat érdekében az olimpiára készülő úszócsapat, vagy a több kisebb -nagyobb botrányt megélt Magyar Úszószövetség lejáratása, morális ellehetetlenítése. 

A kép forrása

A fordulatokban bővelkedő, nem csituló, egyre továbbgyűrűző ügynek  csak egy drasztikus huszárvágással lehetett véget vetni: a nyilvános bocsánatkéréssel. A nyilvános bocsánatkérésnek nagy súlya van, mert a felelősség elismerését jelenti. Ebben esetben, a szexuális erőszak beismerését jelentette. Kiss Lászlónak  nemcsak régi tettével kellett szembenézni, de az elmúlt néhány hét  hazugságaival is. Rettentően nehéz lehetett végigcsinálnia. Remekül felkészítették erre a találkozóra, a bocsánatkérés megkomponáltságához nem férhet kétség. Fekete öltönyben, nyakkendőben, fehér ingben volt, ami ünnepélyes komolyságot, szinte temetésre illő gyászos komorságot adott a megjelenésének. A hatalmas virágcsokor is  pozitív  gesztusként működött. Röviden, összeszedetten beszélt. Az, hogy feleségével együtt érkezett, ismét rendkívül erős és pozitív érzelmi töltetet adott az eseménynek.

A bocsánatkérés lényege, hogy lehetővé teszi a megbocsátást és a kibékülést. És ez az a pont, ahol véget érhet ez a fájdalmas história: azzal, hogy Kiss László bocsánatot kért, elindulhat a kárenyhítés és a konszolidáció, mind az érintett áldozat, az Úszószövetség, mind pedig Kiss László életében.

Lehet, hogy soha nem tudjuk meg, ki és miért robbantotta ki ezt az ügyet, milyen hatással lesz ez Kiss László, vagy a teljes magyar úszósport életére. Azt sem fogjuk megtudni, mi derülhetett volna még ki, ha további szereplők szólalnak meg és tovább dagad a botrány. Az elkövetkezendő néhány napban eldől: megáll-e itt az ügy, vagy tovább mélyül, további részletek kerülnek napvilágra. Minden krízishelyzetnek van egy fordulópontja: az az érzékeny és sérülékeny pillanat, amikor szinte pattanásig feszültté válik a helyzet. Ezt a pillanatot, ha jól kapjuk el, és észrevesszük, hogy MOST, ebben a minutumban meg kell fognunk, különben kontrollálhatatlanná válik - akkor a kárenyhítést meg tudjuk kezdeni. Őszintén remélem, a bocsánatkérés váratlansága és őszintesége megnyugató irányba visz, és ezzel a gesztussal tényleg lezárul ez a rengeteg fájó, etikai kérdést is felvető ügy, de csak az érintettek számára. Azoknak pedig, akik nyilvánossággal, személyiségi jogokkal foglalkoznak Magyarországon, bármilyen vonatkozásban is teszik, ideje lesz komolyan elgondolkodni: ügyek megbolygatása nem pusztán kihívás, hanem rendkívül nagy felelősség is.

UPDATE: A 2016. 05.12-ei reggeli Mokka adásában Bánáti János, Kiss László jogi képviselője megerősítette, Kiss László bocsánatkérésével lezártnak tekinti az ügyet mindkét fél. 

 

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdeklik a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozzon fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapja legfrissebb posztjainkat (hetente kb. 1 posztot) kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr998708088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.