Disznók a médiában
2014. november 22. írta: Vas Dora

Disznók a médiában

 

10o-mangalica-ka-color.jpg

Ritkán kerülnek be egy kereskedelmi TV Híradójába haszonállatok. Nem egy majom elpusztulásáról, vagy egy zsiráfbébi születéséről van szó, hanem az állattenyésztésről, mely kevéssé a kertévék, inkább az agrárium kérdéseit példamutatóan bemutató Soroló című műsorban hírérték. Az állattartó telepek jellemzően vidéken vannak, vidéki kiszálláshoz pedig mostanában mentőhelikopteres baleset, árvíz, tragikus bűnügy vagy sportcsarnokavató szükséges.

 

Most viszont éppen azzal lettek híresek a disznók, hogy nem kerülhettek be a médiába.

 

 

Az állattartó telepek nem túl érdekesek. Hiába befolyásolhatja érdemben egy-egy kistérség, vagy falu, városka munkaerő piacát egy beruházás, az országos médiát nehezebb lázba hozni, mint a helyi nótafát és a községi havi hírmondó önkéntes szerkesztőjét. Pontosan ezért hívunk politikusokat egy- egy átadó ünnepségre, akik hozzák a sajtót.

 

Minapi hír, hogy Orbán Viktor Felcsúton részt vett Flier János vállalkozó felcsúti marhatelepének és Alcsúton Mészáros Lőrinc cége új állattartó telepének avatóján. A két esemény nemcsak helyszínében különbözött: míg a felcsúti marhatelep részben pályázati forrásból valósult meg, és a beruházást a Darányi-terv keretében az Európai Unió és a kormány 430 millió forinttal támogatta, addig az Alcsútdoboz melletti Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepe 350 millió forintos zöldmezős beruházásként, pályázati forrás nélkül valósult meg.

 

Az RTLklub Híradója azt is szóvá tette a hír kapcsán , hogy az RTL-t nem hívták meg az átadókra. Havasi Bertalanhoz, a Minisztelnöki Hivatal fordult az RTL Klub magyarázatért, aki a szerkesztőségnek küldött válaszában állategészségügyi, biztonsági és technikai indokokkal magyarázta a sajtómeghívás elmaradását.

 

havasi-valasza-az-rtlklubnak-sajtomeghivas.png 

 

Nézzük, hogy az indokok helytállóak-e?

 

Az állattartó telepek látogatásának állategészségügyi szabályozása szerint egy-egy telepen történő látogatásról feljegyzést kell vezetni, többek között védőöltözetnek kell biztosítani a megfelelő higiéniét és a járványmegelőzést. Ezért egy állattartó telep látogatása valóban igényel némi előkészítést. (állategészségügyi előírások)

 

A nagyüzemi állattartás hétköznapi szemmel traumatikus ridegségű. A boldog csirkék, a ridegen tartott szürkemarhák a hazai termelés töredékét teszik csak ki. A háztáji állattartásról még a városi embereknek is van elképzelése, de döntő többségünk nem látott belülről nagyüzemi állattartó telepet. Maguk a gazdálkodók is ódzkodnak a kameráktól. Számos példa igazolja, hogy a szándékosan vagy akár véletlenül készített felvételek komoly üzleti kárt okoznak egy -egy cégnek. Hatalmas botrány volt, amikor a briteknek megmutatták a dániai importált sertések tartási körülményeit. Az amerikai sertéshízlaló vállalat, a Smithfield Foods Inc. fedett munkatársa által készített videófelvételek (2012-ben még díjat is nyert) is bejárták az amerikai sajtót.

 

Nyilván, az utóbbi években rengeteget fejlődött hazai állatjóléti előírások közepette ilyen felvételek készítése elképzelhetetlen, de a kamera rögzíthet olyan jelenetet, egy ottfeledett szerszámot (stb.), ami nem illik bele a közegészségügyi és mindenféle szabályozó hatóságok előírásaiba. (technikai és biztonsági előírások)

 

 

20141118_KAR9368.jpg

 

 

Hogy mennyire nehéz a papíron szereplő előírások betartása egy feszes program esetén, főképp, ha a szervezőknek esetleg lövésük sincs a vonatkozó hatósági előírásokról, íme a példa.  A kormany.hu -ról letölthető, hivatalos fotón is van baki. A látogatók következetesen szép kék cipővédőben lépdelnek, míg az őróluk felvételt készítő stábtagoknak csak köpeny jutott. Hol a szép kék cipővédő?

 

 

cipovedo.png 

A telep helyett a farm mellett álló sátorban, a falu kultúrházában, vagy éppen a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és wellness hoteljének konferenciatermében is tartani lehetett volna ünnepséget, sajtótájékoztatót. A telepről (a hatósági állategészségügyi szabályok gondos betartása mellett) egy  stáb előzetesen is készíthetett volna vágóképeket és sajtófotókat is. Vagyis, ha nagyon akarták volna, hogy minden médiumnak egyenlő esélye legyen a részvételre, ez megfelelő előkészítéssel biztosítható lett volna.

 

Nyitókép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr606922965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.