A sportoló szilveszterkor is sportoló
2014. január 12. írta: Vas Dora

A sportoló szilveszterkor is sportoló

Bár még nem lehet tudni pontosan, mi is történt szilveszter éjszakáján Szombathelyen, de máris heves indulatok szabadultak el a kosaraslány kontra Falco csk verekedés? dulakodás? megítélésében. Nem tudom, mi történt, és nagyon sajnálom mind a megvert? lányt, mind pedig a vétkes? kosarast. 

Szilveszter nem éppen a legjózanabb ünnep, a házibuliban pedig sok minden történhetett. A friss.hu -n megjelent hírek szerint Will Tamás, a Falco csapatkapitánya egy a nevét titkoló, BEAC-ban kosárlabdázó lányzót szilveszter éjjel lakásának előszobájában megvert, a lakásából kilökött, a lépcsőn lelökött. Az ügyet nyilvánosságra a lány edzője, Balogh Judit, a Facebook-on keresztül hozta.

sportolo_szilveszterkor_is_sportolo.png

Az elszenvedő fél közvetlen környezetén kívül nem sok mindenkit érdekelne az ügy, ha a veréssel vádolt fél egyébként pék, marketinges vagy éppen autómérnök lenne. Azonban egy sportemberről beszélünk, ráadásul egy csapatkapitánytól. Mindkét körülmény fokozza az érdeklődést, hiszen a sportolóktól nemesebb hozzáállást, erőszakmentességet, etikusabb magatartást vár el konfliktushelyzetben is a világ. 

Részlet a Magyar Kosárlabda Szövetség etikai kódexéből:

3.16.  Az odafigyelés képessége meghatározza emberi kapcsolataink minőségét, mely attól függ, mennyire értünk meg másokat, hogyan kezeljük őket. A méltányossági elv szerint nem szabad kihasználni mások kényszerhelyzetét, esetleges tájékozatlanságát.

3.17. Törekedni kell a személyiség tiszteletére és védelmére, a partnerek tartalmi és formai megbecsülésére. Tilos a hírnévrontás, mások rossz hírének keltése, hamis tények állításával, hangoztatásával, vagy valós tények hamis színben való feltüntetésével.

3.18. Önismeret, önértékelés (önkontroll), lelkesedés, kitartás, motiváció, olyan erkölcsi normák, amelyek segítségével sokat tehetünk azért, hogy céljaink megvalósuljanak. 

Most még azt sem tudjuk, valóban megtörtént-e az eset. És azt sem, hogy pontosan hogyan. Az biztos, mivel van feljelentés, voltak szemtanúk, ki fog derülni. Will Tamás  (ha valóban verekedett) megkapja büntetését. Elsőként a csapatkapitányi poszttól kell elbúcsúznia, második körben a saját nevelésű játékosától (sokszoros utánpótlás-váltogatottból éppen az elmúlt szezonban lett  a vasi csapat egyik húzóembere) valószínűleg kénytelen lesz megválni a Falco. Ha nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett a megvert lány, komoly büntetőjogi következménye nem nagyon lesz a fiatal kosaras tettének. A közvélemény megvetése azonban bizony sokkal nagyobb büntetés lesz. A kosarastársadalom egy kicsi országban kicsi, mindenki ismeri egymást, nem nagyon lehet elbújni.

Will Tamásnak és a Falconak nem lesz könnyű dolga, hogy megmentsék a fiatalember jóhírét.

Az első kommunikációs hibát máris elkövette a kosaras, előbb nyilatkozott az újságnak, mint szólt volna a klubnak. Ráadásul a nyilatkozat tényéről sem  értesítette a klubvezetőt!  Amikor a friss.hu megkereste, már tudott Balogh Judit Facebook-bejegyzéséről, ezt el is ismerte az újságnak. Az interjúra fel nem készült, valamit nyilván mondott, leginkább szerette volna lerázni az újságírót--de mégis kihúztak valamit belőle (amire rá lehetett fogni, hogy ez a nyilatkozat). 

Idézetek  a friss.hu cikkéből: 

Will Tamás szükszavúan nyilatkozott portálunknak, majd pár perc múlva nyilatkozatát visszavonta. (...)

Miután a Falco csapatkapitánya visszavonta nyilatkozatát, így ezt a beszélgetést természetesen nem tudjuk leközölni. Ugyanakkor a beszélgetésről készült felvétel egyértelműen bizonyítja állításunkat, miszerint ő az érintett szombathelyi kosaras.

 

Illetve 

Gráczer György, a Falco kosárlabdacsapatot működtető cég ügyvezetője portálunktól szerzett tudomást az ügyről.

Hibákat mindenki elkövet. Még a sportolók is elveszthetik, elvesztik az önkontrollt. De alapvetőnek kellene lennie, hogy egy ilyen esetben azonnal értesíteni kell a klubot, szólni kell az edzőnek, a sajtósnak, a klubvezetőnek. Rossz kommunikációval sokkal nagyobb árat fog fizetni tettéért Will Tamás, mint megérdemelné. Innen nehéz lesz visszahozni, de meglátjuk holnap, hétfőn sok új részlet fog kiderülni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr145754440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.