Hogyan nyilatkozz?
2013. október 17. írta: Vas Dora

Hogyan nyilatkozz?

Az élő adás semmivel sem összehasonlítható. Semmivel. Aki nem lámpalázas, az is izzadhat, kipirulhat, pusztán a lámpáktól, a stúdió csendjétől, vagy egyszerűen a szokatlan helyzettől. Nem véletlen, hogy sokan nem vállalják az élő adást, mert tartanak attól, hogy leblokkolnak, vagy egy-egy kérdéssel sarokba szorítják őket.

 

newsroom-hogyan-ne-nyilatkozz.jpg

 

Ezzel együtt és éppen ezért rendkívül hatásos és őszinte, meggyőző fellépést érhetünk el, ha vállalkozunk arra, hogy élő adásban válaszoljunk a szerkesztő, a műsorvezető kérdéseire. 5+1 alapszabály, amit annyiszor elfelejtenek a nyilatkozók. Ha legalább ezeket betartod, nem fog annyira izgulni a stáb, mint a The Newsroom című filmben. Mert jó műsort akartok, a szerkesztő és Te is. 

  1. Fogalmazd meg előre, Te mit akarsz elmondani! Érdemes win-win szituációban gondolkodni: a szerkesztőnek kell a nyilatkozó, az interjúalanynak pedig kell az a néző/hallgató, akihez eljuthat a műsornak köszönhetően. Azt a kulcsmondatot, amit át akarsz vinni, érdemes előre begyakorolni. A saját gondolataid és üzeneted kimondását ne hagyd a végére, mert pont az fog elmaradni!

  2. Tudd, hogy mennyi idő van a beszélgetésre. Ezzel kapcsolatosan általános tapasztalat, hogy szinte mindig sokkal kevesebb, mint amit előre sejtetnek vagy mondanak a szerkesztők. Lehet egy hirtelen beeső új téma, egy csúszás, egy monológgá duzzadó felkonf, egy nem várt beszélgetőtárs – sok ok van arra, hogy a vélemény kifejtésére, a beszélgetésre szánt idő megrövidül.

  3. A türelem rózsát terem. Ne veszítsd el a türelmedet! Minden türelmetlen, hepciáskodó, a kérdéseken kiakadó nyilatkozó üzletember komolyan rombol az imázsán. Ezt hagyd meg a politikusoknak és a focistáknak!

  4. Figyelj a részletekre! Talán észre sem veszed, hogy egy ártalatlannak tűnő, felvezető kérdésből kiindulva micsoda veszélyes vizekre evezhettek pár másodperc alatt. A ruhád, a megjelenésed, minden apró részlet árulkodik rólad. Nem mai sztorim, de soha nem feledem, amikor egy frissen kinevezett HR-vezető elbocsátásokkal kapcsolatos nyilatkozatait kellett koordinálnom. Az első élő interjú előtt magára aggatta egy ismert luxusmárka menő kiegészítőit. Úgy érezte, ettől lesz hiteles. A smukk a táskámban landolt, és idővel ő is megtanulta, nemcsak ő figyeli az álláskeresők ruházatát, hanem őt is ugyanolyan árgus szemekkel vizslatják, ha nyilatkozik. A linken egy brókerről szóló cikk, aki élő adásban meztelennős fotókat nyitogat meg a gépén, míg kollégája a tőzsdei folyamatokat elemzi. 

  1. Készülj a váratlanra! Rengeteg kiszámíthatatlan dolog történhet élő adásban és meg is szokott történni minden. A váratlan helyzetet próbáld lereagálni nyugodtan, ide kell a pókerarc. Ez arra is igaz, ha föltesznek egy oda nem illő kérdést, tilos meghökkenni. Soha ne mondd ki: Nem számítottam erre a kérdésre... 

  2. Rövid mondatok. Ez nagyon fontos. A rádióhallgató szereti a rövid mondatokat. A tv-néző is szereti a rövid mondatokat. A riporter is szereti a rövid válaszokat. Akkor is, ha ő maga képtelen eme truvájra. A hosszú körmondat a beszélgetés halála. Légy rövid! A rövid mondataidból láss csodát, többet fogsz tudni elmondani.

Sok sikert!

A kép forrása itt

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr365580281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.