Ha én rallyszervező lennék, nyilatkoznék.
2013. július 03. írta: Vas Dora

Ha én rallyszervező lennék, nyilatkoznék.

 

Nyíregyháza, 2013. június 30., vasárnap (MTI) – Kilencen súlyosan megsérültek, amikor a nézők közé csapódott egy autó a Nagykálló és Újfehértó között zajló autóversenyen vasárnap délután – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Az MTI úgy tudja, hogy a baleset az I. Ralda Rallysprint elnevezésű amatőr versenyen történt. A szervezők nem kívántak nyilatkozni.Nemcsak az MTI nem tudta szóra bírni a szervezőket, a helyi újság sem. Érthetetlen számomra, miért nem szólnak egy szót sem.

A hallgatás a lehető legrosszabb stratégia egy tragikus, személyi sérülésekkel járó baleset esetén. A verseny szervezői fittyet hánytak mindenkire. Elmulasztották elsősorban és elsődlegesen az életét tragikus körülmények között elveszítő áldozat hozzátartozói felé kifejezni részvétüket. Emellett a sérültek és hozzátartozóik, a nézők, rajongók, versenyzők és a legszélesebb közvélemény tájékoztatását is megtagadták.

Ugyanis a nemnyilatkozás mindig a felelősség hárítása és a tagadás szinonímája,  a közvélemény szemében legtöbbször néma beismerést jelent. Egy tragikus baleset kapcsán nincsen felmentés a hallgatásra. Nemcsak az újságoknak nem nyilatkoztak a szervezők, de a verseny weboldalán sem találunk semmilyen friss információt június 26, szerda óta. 

baleset-kommunikacioja-vasdora.png

Tippek nyilatkozat témákra, minden személyi sérüléssel járó balesetnél 

  • tények ismertetése ( mikor és mi történt), áldozatok, érintettek hogy vannak most, hova szállították őket, aki keresi hozzátartozóját, hol érdeklődhet. Részvétnyilvánítás.  

  • előkészületek, megelőzés (mit tettek azért, hogy ez ne fordulhasson elő (hány fő vigyázott a helyszínen a nézőkre, milyen tájékoztatást kaptak a nézők arról, hogy mit kell csinálniuk, hova nem állhatnak, milyen előzetes óvintézkedéseket tettek (plakátolás, kordonozás, stb.) A belépőjegy megvásárlása tartalmazott -e balesetbiztosítást? )

  • mit csinált a szervező  azonnal (leállították a versenyt? Ők hívták a mentőket? )
  • közeljövő intézkedései ( elmennek a kórházba? Az elhunyt családjához elmennek részvétlátogatásra? Együttműködnek a rendőrségi vizsgálatban? Önálló vizsgálatot indítanak? A következő versenyeiken mit tesznek a nézők nagyobb biztonságáért? )

Nem kell  egy első nyilatkozatban részletesen és kimerítően válaszolni, de elvárható a részvétnyilvánítás megtétele. Ennek elmulasztásával óriásit hibáztak a verseny szervezői. Részvéttelenségük egy esetleges kártérítési perben még személyes felelősségükre vonatkozóan is visszaüthet.

Céges kommunikátorként, cégvezetőként soha ne feledjük: csakis rendkívül nyomós ok és a cégjogász határozott érvei adhatnak kellő indokot egy tragédia vagy baleset esetén a részvétnyilvánítás, az áldozatok és családjaik felé tett gesztusok elmulasztására. Az nem elég, hogy fogalmunk nincs, mit is nyilatkozhatnánk. Sőt az sem, ha hallgatni könnyebbnek tűnik. Ha én rallyszervező lennék, nyilatkoznék. 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr1005388463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2013.12.05. 12:33:36

Sajnos rendkívül gyakran választják az érintett cégek krízis helyzetben a nem nyilatkozást. Pedig nyilvánvaló, hogy az ilyen halogatás sosem segít.
A sajtó meg kénytelen tájékoztatni, úgyhogy addig keres, míg valaki nyilatkozik az ügyről - és ez általában nem szokott a hallgató érintetteknek kedvezni.

Kedvenc ilyen történetem az volt, mikor a Vörösiszap katasztrófa idején a MAL zrt illetékese közölte egy újságíróval, hogy "Nekünk nincs időnk a sajtóval foglalkozni, kövessék az MTI-t". Lehet ezt így, csak nem érdemes...