13 nem egy közleményben
2012. november 21. írta: Vas Dora

13 nem egy közleményben

a MOL közleménye a Sanader-ítélet után

Mindig arra tanítottak, hogy tagadó mondatok nélkül leírni egy elutasítást, igazi szövegírási bravúr. Nekem kifejezetten mániám, hogy addig írok valamit, amíg a lehető legkevesebb tagadással tudok kimondani valamit. Ilyesfajta cél nem lebegett a MOL-közlemény készítője előtt, 13 nem (sem, sincs, stb.) szerepel a 181 szavas közleményben.mol_itelet_kriziskommunikacio.jpg

A közleményt a MOL a Sanader-per elsőfokú ítélethirdetése után, tegnap bocsátotta ki, angol és magyar nyelven. Az angol nyelvű változatot most hagyjuk figyelmen kívül. Bár mondategységek szintjén közel azonos a két szöveg, a szöveg elrendezése, diszpozíciója különbségéből adódóan teljesen más kompozíció jött létre. Míg az angol nyelvű közleményből (van horvát nyelvű egyáltalán?) vette át a horvát sajtó a MOL álláspontját, a magyar nyelvű közleményből dolgozott a hazai sajtó (eme veretes megállapításhoz átnéztem az első 20-20 találatot magyar és horvát nyelven). (Sajnos, az idézőjel összenyomja a sorokat és nem látszik a tördelés, ami pedig fontos, ezért nem idézőjelbe tettem a közleményt, hanem a pöttyözéssel jelzem az elejét és a végét)

.......................................................................................................................................................................

MOL közlemény a Sanader-per első fokú ítéletével kapcsolatban

Határozottan visszautasítjuk a MOL elleni vádakat. Ezt számtalanszor megtettük és megtesszük most is és ugyanígy cselekszünk a jövőben is.

Nem történt bűncselekmény, hiszen a MOL nem adott semmilyen juttatást politikusoknak, vagy döntéshozóknak azért, hogy konszolidálja és megmenthesse az INA-t.

Indíték sincs, hiszen a MOL, mint az INA legnagyobb egyéni részvényese komoly áldozatvállalásokkal a csőd veszélyétől mentette meg az INA-t, amikor átvette felette az irányítást 2009-ben. Ehhez nem volt szükség tisztességtelen eszközökre.

És értelemszerűen nincs bizonyíték sem, hiszen a vád mindössze egy ember vallomására épül, amit két másik tanú és a vádlott cáfolt meg a tárgyalás során.

Hisszük, hogy nem lehet úgy elítélni valakit, hogy sem indíték, sem bűncselekmény, sem bizonyíték nincs.

Nem tisztünk ugyanakkor minősíteni a Zágrábi megyei Bíróság első fokú döntését. Mint Horvátország legnagyobb befektetője tiszteletben kell tartanunk a Horvát Köztársaság független igazságügyi testületének döntését.

Mindazonáltal úgy gondoljuk, az ügy kevésbé szól a MOL-ról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó.

Az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekintjük.

Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjeként továbbra is hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy az INA még sikeresebb és nyereségesebb legyen.

......................................................................................................................................................................

Ezután tehát csak a magyar nyelvű közleményről lesz szó. Műfajilag sokkal inkább tekinthető szónoki beszédnek, mint tipikus sajtóközleménynek. A mondatonkénti vagy rövid bekezdésenként való tagolás szaggatottá, az élőbeszéd jellegzetességeihez hasonlóvá teszi a szöveget. Ez a töredezettség erősebb érzelmi töltetet ad a közleménynek, mintha letisztult, kerek bekezdésekből építkezne. Az azonnaliság érzetét kelti, mintha nem már legalább 4-5 napja csiszolná gondosan a szerzője.

A nyitó tagadás ("Határozottan visszautasítjuk") három idősíkban való, számhatározós fokozással még erősebbé tett kijelentése igazi szónoki beszédnyitány. Az érzelmi felindultságot és magabiztosságot ezután a háromszoros gondolatritmus erősíti ("Nem történt bűncselekmény, hiszen..."/ "Indíték sincs, hiszen..." stb.). A következő mondat egyszerre érzelmi csúcspontja és fordítópontja a közleménynek (Hisszük...) Itt a közlemény egy credo-vá, hitvallássá nemesedik, ezt ráadásul összeköti a három nemleges érv (bűncselekmény, indíték, bizonyíték hiánya) újbóli ismétlésével. Innentől már az ítélet értékelése és a jövőbe tekintés hivatott magasságokba emelni az INA szép jövőjén munkálkodó MOL-t.

A közlemény két pontján olyan gondolatmenet érhető tetten, mely nekem kifejezetten visszás. "Nem volt szükség tisztességtelen eszközökre." Ha szükség lett volna, akkor azzal élnek? A másik ellentmondás: " Nem tisztünk minősíteni" de mégis állást foglal: "sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó". Ez pontosan mit jelent, hogy politikai ügy? Sanader elítélése? A MOL megvádolása korrupcióval? Nekem sokkal inkább a hallgatás közleménye, nem a kimondásé. Nézzük, mit nem mondott ki a szövegíró? Nem szereplő szavak: korrupció, pénz, bűnös.

Én nem engedtem volna ki ezt a közleményt. Fogalmam nincs, történt-e korrupció. A közlemény szempontjából lényegtelen. De a ködösítés soha nem célszerű kríziskommunikációs stratégia. Ekkora tét esetén pedig tilos! A szónoki beszéddel összekeverni egy közleményt tilos! Érzelmi ráhatással pótolni a meggyőzést, tilos!Emberek! Az egyik legprofibb magyar cégről beszélünk?! Indokolt ekkora elbizakodottság egy elmarasztaló elsőfokú ítélet után? Van vajon bármiféle kidolgozott negatív forgatókönyv? Komoly presztizsveszteség nélkül csak azok a cégek vészelnek át ehhez hasonló korrupciós/jogi/ törvényességi válsághelyzetet, akik komolyan veszik. Ahhoz pedig komoly kommunikáció is dukál. A költői vénával megáldott beszédíró meg írjon csak gyűlésekre beszédeket, de egy ilyen sorsdöntő, a teljes nemzetgazdaság szempontjából szimbolikus ügyben adjuk meg a módját! MOL, mutass példát! Ehhez nem kell 13 tagadószó. Egy is elég, de az kemény legyen.

A kép forrása itt

a közlemény forrása a MOL honlapja itt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr514919193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.