Csontvázak a szekrényből
2012. november 17. írta: Vas Dora

Csontvázak a szekrényből

Minden CSR-os és Pr-szakember rémálma, ha márkája/ vállalata valami régi, eltitkolt, megváltoztathatatlan, befolyásolhatatlan múltbeli cselekedete révén kerül az érdeklődés kereszttüzébe.

ikea_bortany_krizispr.jpgFőleg, ha olyan messzi távolban történő hibákról, rossz döntésekről van szó, amelyek a megtörténtükkor esetleg egyáltalán nem minősültek nagy problémának, vétségnek, de időközben, a közvélemény megítélésében lényegesen megváltozott valami. A Deutsche Welle szerint a nyugati országok tudtak arról, hogy munkaszolgálatosok, kényszermunkán állították elő a termékeket. A botrányt az robbantotta ki, hogy volt munkaszolgálatosok Quelle és Neckermann katalógusokban ismerték fel azokat a bútorokat, amelyek alktrészeit vagy darabjait készítették. A volt munkaszolgálatosokkal kapcsolatosan Jeanette Skjelmose, az IKEA társadalmi és környezetvédelmi menedzsere azt nyilatkozta:

"Abban az időben nem voltak még a mai szigorú ellenőrzési rendszerek, és nyilvánvalóan nem volt elég hatékony az ellenőrzés, hogy megakadályozza az ilyen típusú termelést. Nagyon sajánljuk, hogy erre sor kerülhetett"

Az IKEA sem sejthette az 1980-as évek elején, hogy 1989-es újraegyesítéssel, illetve az Európai Unió megerősödésével a kelet- német politikai foglyokkal készíttetett szekrények ekkora fölhördülést váltanak ki. 2011-ben 41 országban már 333 áruházat fenntartó IKEA-hálózatnak bizony jelentős hányadát teszi ki a wikipédia szerint már 45 áruházból álló német IKEA-hálózat. Az IKEA 1974-es első áruháznyitása óra töretlenül fejlődik Németországban, így fontos piaca a svéd óriásnak. Természetesen messzemenőkig elítélendő, hogy politikai nézeteikért szabadságuktól megfosztott emberekkel dolgoztasson bármelyik cég. Míg általában börtönbüntetésüket töltő elítéltek munkáját magától értetődőnek tartja a közvélemény (akik az egész társadalomnak okoztak kárt, amit le kell dolgozni...), addig a politikai foglyok teljesen más társadalmi megítélés alá esnek.

Az egész ügy egyetlen momentumára szeretnék csak rávilágítani: egy aktuális botrány emlegetésével előbukkan az összes régi és új csontváz a szekrényből. Az is, amiért már régesrég “megbűnhődött” az IKEA (a tulajdonos náci párttal való kapcsolata az 1940-es években), és az is, amit még alig emésztett meg a közvélemény (a nők leretusálásáról  a fotókról). Hiába tuszkoljuk vissza őket, és zárjuk rájuk az ajtót, a sajtó nem felejt.

A kép forrása itt

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr334912147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.