Egy bulvárlap bukása (lehallgatási botrány)
2012. november 15. írta: Vas Dora

Egy bulvárlap bukása (lehallgatási botrány)

2012 legrosszabb kríziskommunikációi (2. rész)

A brit médiát is átformálta a News Corp telefonlehallgatási botránya. Bár a The Holmes Group egyértelműen 2011 nagy Pr-kríziseihez sorolja, a 2011. nyár elején kitört botrány jócskán elnyúlt 2012 év közepéig. Rupert Murdoch médiamágnás globális sajtóbirodalmának vezető konzervatív nagy-britanniai vasárnapi bulvárlapja került hirtelen az érdeklődések középpontjába.

news__krizispr.jpg

Esemény: bár a rendőrség 2006 óta vizsgálódott, csak 2011. július legelején robbant ki az ún. hackerbotrány Nagy-Britanniában. Az elsőként napvilágra került hír, hogy a News of the World (egy vasárnapi bulvárlap, kb. 8 miliós olvasótáborral) lehallgatta egy még 2002-ben elrabolt és meggyilkolt 13 éves lányzó, Milly Dowler mobiljának hangpostafiókját (mivel a kétségbeesett szülők és barátok által küldött üzenetek megtöltötték az akkor sajnos már halott kislányhangpostáját, ráadásul beletörtöltek az üzenetekbe, ezzel újabb és újabb reményt adva a szülőknek, akik azt hitték, a diáklány törli rendszeresen a lehallgatott üzeneteit.

A közvélemény reagálása: A kislány 2002-es eltűnése és a gyilkosság hatalmas közfigyelmet kapott. Döbbenetes közfelháborodást keltett a hír, hogy a szenzációéhes bulvárújságírók manipulálták a mobil hangpostáját, így hamis reményt ébresztettek a szülőkben. A botrány drámai sebességgel dagadt, újabb és újabb nevek röppentek fel érintettként (pl. a 2005. július 7-én elkövetett, 52 emberéletet kioltó londoni öngyilkos merényletsorozat áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak mobil- és vezetékes telefonjait is valószínűleg lehallgatták). A parlament rendkívüli vitanapot rendezett a kérdésben, éppen aznap, amikor a a Scotland Yard elismerte, hogy a laptól a rendőrség "néhány tagja" pénzt fogadott el információkért cserébe. A hirdetők bojkottot hirdettek, olyan hirdetőpartnerek vonták vissza megbízásaikat, mint a Ford, a Tesco, a T-Mobile. A rendkívüli vitanap másnapján a lap tulajdonosa bejelentette, hogy megszüntetik a 168 éves lapot. Később a News Corp több vezetőjét is megvádolták. Többek között vezérigazgatók, főszerkesztők keveredtek gyanúba. A vállalat tulajdonosait vizsgálóbizottságok hallgatták ki. A telefonlehallgatások (2011 és 2005 között) hatszáznál több személyt érintettek, köztük olyan hollywoodi sztárokat, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között volt David Blunkett egykori brit belügyminiszter, Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó válogatott volt szakvezetője, Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott csatára, az Irakban elesett katonák hozzátartozói, illetve (természetesen) az uralkodócsalád tagjai is.

A 2011-es kommunikáció értékelése: Alex Woolfall (Porter-Novelli, EMEA vállalati vezetője) így értékelte a lapbirodalom botrány kirobbanásakor alkalmazott kommunikációját: A botrány fellángolásához hozzájárult, hogy az akkori főszerkesztőt, Brooks-ot megtartották, miközben kirúgták az összes dolgozót. Ez rossz döntés volt a lapbirodalom részéről. Minden válságban rögtön bekapcsol a közvéleményben a méltányosság-barométer. Az emberi természetet része, hogy úgy gondolja, hogyan lehet, hogy mindenki elveszíti a munkáját, a főszerkesztő maradhat? Öngól volt a vállalat részéről, hogy megtartották Brooks-ot. Néhány nappal később a közvélemény nyomására (többek között a meggyilkolt lány szüleinek tiltakozása nyomán) lemondott főszerkesztői pozíciójáról. Ezt a hibát súlyosbította, hogy a vizsgálatok során a vállalat feje, James Murdoch azzal hárította felelősségét, hogy nem volt tudomása munkatársai kétes módszereiről. A “nem tudom” gyakori hangoztatása aláásta a News Corp hírnevét. Ráadásul Murdoch gondosan megfogalmazott jogi válaszait a közvélemény egyértelműen a bűnösség leplezésének eszközeként tudta be. 

A kép forrása itt. 

2011 nagy kommunikációs krízisei, 1. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr164909355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.