Írj közleményt! vagy mégse?
2012. november 11. írta: Vas Dora

Írj közleményt! vagy mégse?

A közleményírás nem is olyan nehéz, csupán néhány komoly kérdésre kell tárgyilagos választ adni.

kozlemeny_krizispr.jpg

Pár év gyakorlás, néhány nyelvészeti kurzus, kríziskommunikációs rutin és az adott téma ismerete, a kockázatkezelési terv ismerete, a krízisterv átnézése, a kulcsszófelhők elemzése, a szinonímák kipróbálása után  2-3 korrektúrakörrel tulajdonképpen pár óra kérdése. Ahhoz azonban, hogy ennyire magától értetődő természetességgel legyen kerek a közlemény, nagy rutin kell. Ha tehát arról van szó, hogy a gyáradban egy teljes műszak rosszul lett és Mici bácsi kihívta a mentőket, vagy 24 tonna papírzsebkendőt foglalnak le éppen most az irodádban (ugyanennyi illegális kütyüvel együtt) - ne kezdj el közleményt írni, mert nem fog menni! 

Íme egy sokakat érintő, ámde teljesen veszélytelen (?) eseményről beszámoló közleményből készített cikk, péntek éjjelről, az Index.hu-ról:

Leállították a paksi erőmű négyes blokkját 

MTI 2012. november 9., péntek 23:53

Egy műszaki hiba javítása miatt péntek reggel, előre ütemezetten leállították a paksi atomerőmű 4-es számú blokkját. A MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatójának közlése szerint a hiba javítása után, várhatóan hat nap múlva kapcsolják újra a hálózatra a reaktort. Kovács Antal elmondta, hogy a blokknál az elmúlt héten a tervezett mértéket meghaladó szekunderköri, tehát nem radioaktív közegben levő víz szivárgását észlelték a szakemberek.

A hiba azonosításához először csökkentették a reaktor teljesítményét, majd a javítás idejére, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.-vel történt egyeztetés után pénteken hajnalban tervezett, ellenőrzött módon leállítottak a 4-es blokkot.

Kovács elmondta, hogy a történtek a biztonságra nem voltak hatással, ezért az eset nem bejelentésköteles, a nemzetközi INES skálán a nullás besorolást sem éri el. A kommunikációs igazgató beszámolója szerint a munkatársai az előírásoknak megfelelően jártak el; az esemény során nem sérültek a biztonsági előírások, és sem az erőmű dolgozóit, sem a lakosságot, sem a környezetet nem fenyegette semmilyen veszély.

Nézzük az alapelemeket:

1. mi történt? leállították pénteken hajnalban a paksi atomerőmű 4-es számú blokkját
2. miért? Egy műszaki hiba javítása miatt
3. mik voltak az előzények?

  •       a blokknál az elmúlt héten víz szivárgását észlelték
  •       először csökkentették a reaktor teljesítményét

4. milyen körülmények között?

  • Előre tervezetten
  • ellenőrzött módon
  • az előírásoknak megfelelően
  • egyeztetés után
  • az esemény során nem sérültek a biztonsági előírások

5. volt-e/van-e valaki veszélyben?

  • a biztonságra nem voltak hatással
  • sem az erőmű dolgozóit, sem a lakosságot, sem a környezetet nem fenyegette semmilyen veszély
  • az eset nem bejelentésköteles, a nemzetközi INES skálán a nullás besorolást sem éri el

Azért emeltem ki mind az öt alapelemet, hogy nagyon világosan látható legyen: semmilyen felesleges elem nincs a közleményben. Tárgyilagos és visszafogott, rendkívül részletező az alapelemekre vonatkozóan.  Tökéletes:)

A kép forrása itt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr744901603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.