A sport akvárium
2012. november 03. írta: Vas Dora

A sport akvárium

Rich Nichols, ügyvéd és jogi válságkommunikációs szakember, arról osztotta meg gondolatait a SportPr blog olvasóival, hogyan lehet a legjobban kezelni a válsághelyzeteket. A 2011-ben készített interjút két részletben osztom meg veletek, kissé szabad fordításban.

Rich Nichols-ról azt illik tudni, hogy 30 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik stratégiai tanácsadás és jogi válságtanácsadás terén. A sportPr-ban "Rich gyakran az első védelmi vonalat jelenti, ha a sportolók kerülnek a média célkeresztjébe" -így méltatja kolléganője, az interjú készítője Rich Nichols-t. Egyébként olyan olimpiai bajnokok reputációmenedzsmentje kötődik nevéhez, mint Edwin Moses és Marion Jones.

marionjones_kriziskommunikacio.jpg

A fotón Marion Jones, olimpiai bajnoki címeitől megfosztott sportolónő látható, néhány perccel az után, hogy a bíróság a BALCO-ügyben hamis tanúzásért hat hónap börtönre ítélte 2007. október 5-én. 

És most következzék az interjú: 

SportsPR: Ügyvédként gyakran dolgozik ismert magánszemélyek, vállalatok és sportolók megbízásából, milyen válság esetén bevethető tanácsot osztana meg az olvasókkal?

RN: A válság az válság. Nem számít, hogy milyen szegmensben - a válság a sportban, függetlenül attól, hogy egyesület, csapat vagy egyéni sportoló az érintettje, ugyanolyan kihívásokat jelent, mint egy nagy horderejű kormányzati nyomozás vagy fehérgalléros bűncselekmény kommunikálása. A közös nevező minden válsághelyzetben, hogy szembe kell vele nézni azonnal, nem vesztegethetjük az időnket. Az igazság kemény dolog, és sokszor nehéz a szembenézés, de minél előbb tudomásul vesszük a kihívást, annál jobb.

Azt mondom mindig az ügyfeleimnek, különösen az ismert, befolyásos közszereplőknek, cégvezetőknek, ha érzékelik, hogy valami nem stimmel, hívják az ügyvédjüket, vagy valakit, akiben megbíznak. Ekkor időben felkészülhetnek rá, hogy ez és ez várható a médiában. Ne dugják a fejét a homokba. Ez nem fog menni ... ha rögtön cselekszik valaki, mire az első riporterek telefonálnak, már felkészülten fogja fogadni a hívásaikat. Minél korábban elfogadja a ember a krízis jelentette kihívást, annál nagyobb kontrollja lesz az események felett. Mindenki természetes reakcióként reménykedik abban, hogy megússza a válságot, és nem fog kirobbanni a botrány. De ha érzi, hogy valami nincsen rendben, azonnal foglalkozni kell vele. A sport olyan, mint a politika. A sporttal foglalkozók, mint egy akváriumban, átlátszó közegben élnek, nincs privát szférájuk. Ezt el kell fogadni.

A sportolóknak is elmondom: egy percig imád, majd Téged is ledarál a média. A média felemel és letaszít, de fel fog emelni újra! Mivel a sportolók állandó reflektorfényben élnek, könnyű prédát jelentenek a sajtónak. Ha van egy ici-pici repedés a páncélon, pontosan oda fognak ütni! Fontos, hogy egy sportoló tudja, hogyan kell reagálni a problémára, és képes legyen a lehető legjobban kihasználni a nyilvánosságot. Ezt úgy tudja megtenni, ha hatékonyan kommunikál válság idején is. Fontos, hogy azelőtt kapjon segítséget, mielőtt a probléma kikerül az ellenőrzése alól. A cél az, hogy mindig készen legyenek ügyfeleink arra, hogy megőrizzék és megvédjék jó hírnevüket.

SportsPR: Mi a legnagyobb előnye a proaktív válságkezelésnek?

RN: Ha van elegendő idő a felkészülésre és tudja, milyen információk kerülhetnek napvilágra, készítsen válságtervet! A válságterv segítségével felkészülhet arra, hogy hogyan reagáljon válsághelyzetben. A média megkeresésére így már egy átgondolt, előkészített választ tud adni a negatív, Önre nézve hátrányos hírre. A válságterv segít a jogi kockázatok minimalizálásában és a válság megelőzésében vagy elkerülésében. Ennél is fontosabb, hogy az előzetes válságtervben foglalt válaszok segítségével ellenőzése alatt tarthatja a kikerült információkat. A gyors reagálás ugyanis mindig javítja az esélyeket a válságkezelésben. Ha a média előtt jár egy lépéssel, kellően előkészítheti az új információkat, amelyek segítenek megőrizni jóhírnevét.

A kép forrása itt. A teljes interjú itt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr164886676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.