Az érzelmes érvelésről
2012. október 11. írta: Vas Dora

Az érzelmes érvelésről

sajtotajekoztato_krizispr_1349984838.jpg_310x207

Az érzelmes érvelés

 

Jókor és jól megszólalni – arányérzék és tapasztalat kellő mérlegelése. Douchev -Janics Natasának tegnap nem lehetett egyszerű, ő mégis parádésan tett eleget feladatának, a lehető legtöbbet kihozva a helyzetből.

 

Az előzmények mindenki előtt ismertek: az 1999 óta Magyarországon edző, és 2004-ben már magyar állampolgárként olimpiai bajnokká lett versenyzőnő néhány hete jelentette be, hogy szerb színekben folytatja a pályafutását. Az olimpiát felemásan záró kajakos távozása mögött nyilván nagyon komoly pénzügyi- karrier megfontolás áll, a távozás kommunikációja azonban világosan mutatja, nagyon ügyes kommunikátorok dolgoztak az ismételt országváltáson.

 

A hír augusztus 16-ai fölröppenését és találgatások hosszú sorát követően a sztori egy hónap alatt módosult (olyannyira sikeresen, hogy már el is felejtődött az eredeti bejelentés csalódott versenyzőről szóló verziója) és új elemmel bővült: férje edzői karrierjét támogató, családot összetartó feleségként pozícionálták, aki kénytelen -kelletlen, távozik Magyarországról. Csakis a családért. Ugye, milyen megható?

 

 

Egy kiélezett élethelyzetben, amikor sok múlik a közvélemény hangulatán, jóindulatán ( elengedi-e a szövetség? mennyit kell érte fizetni? ) rendkívül lényeges az érvelés, hiszen ez minden vita legfontosabb eleme. A retorika célja a hatáskeltés, meggyőzés, és ehhez érveket használunk.

 

Az arisztotelészi retorika az érvelés három legfőbb módját különítette el, amelyek persze mindig keverednek.

 

• logosz: az észre, logikára ható

• ethosz: erkölcsi érzékekre ható,

• pátosz: érzelmekre ható érvelés.

 

A leghatásosabb az érzelmekre ható érvelés alkalmazása.

 

 

A “Ne gyűjöljetek!” a “csak a családot akarom összetartani”, “nem versenyezhetek azok ellen, akiket a férjem edz” (stb.) érvek mind-mind az érzelmeinkre hatnak. Egy szerető, a hagyományos családmodellt tisztelő asszony, aki mindent hátrahagy a családjáért: megható, emberi, vonzó karakter. Ki tudna elítélni egy csodálatos, önzetlen mártírt?

 

Az, hogy hiteles -e ez az érvelés -döntse el mindenki maga. De a közvélemény elfogadása kétségkívül ezen érveléstechnika mellett a legesélyesebb. És egy versenyző győzni akar. Ha ezért egy karaktert kell hozni – ennél keményebb feladatokat is megold egy profi. Natasa pedig profi, versenyzőként és közéleti szereplőként egyaránt jól megállja a helyét.  

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr134833791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.