kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

A nyulakat megeszik, ugye?

2018. március 21. - Vas Dora

nyulrecept-trollok-konyhafonok.jpgNéhány nap múlva rajtol a Konyhafőnök új évada, ráadásul két új zsűritaggal, ismét mezei versenyzőkkel, nem celebekkel. Egészen egyszerűen nem tudom elvonatkoztatni ezt a tényt attól, hogy Orbán Ági Konyhája Facebook-posztjában (március 20-án) a húsvéti nyulakkal kapcsolatos poszttal került az újságok címlapjára. Blikk, NőkLapjaCafe, 24.hu, origo.hu, 444.hu -sorolni is alig győzöm a “nyusziharc” sajtóvisszhangját, melyet egyetlen, egy 7000 fős Facebook-oldalon kitett kép generált.

A húsvéti nyúlajándékozás igazándiból még nem indult be, így az ezzel kapcsolatos poszt akár korainak is tűnhet, de a műsor promója már javában zajlik.

Évekig dolgoztam a magyar nyúlhús európai népszerűsítésén és magyarországi megismertetésén. A két tevékenység háttere, hogy Magyarország nagy nyúlhúsexportőr volt a 70-es, 80-as években, a Kádár-korszak egyik mellékes jövedelme, biztos húsforrása volt a házinyúl. Nemcsak a falusi tyúkól mellett álldogáltak a nyúlketrecek, de a kertvárosokban is népszerű volt. A nyúlhús leginkább paprikásként, nyúlpörköltként került a vasárnapi asztalra. Ismerek nem egy olyan, mára komoly üzletemberré vált nyulászkodókat, akik első zsebpénzüket a nyulak leadásából származó takarékbélyegekből szerezték.

A baromfiudvaron túlnyúlóan fontos exportcikk is volt a magyar nyúlhús, keresett termék darabolva, egészben, Olaszország, Németország, Svájc hűtőpultjaiban. Aztán a rendszerváltás ezt elsöpörte, a nyúltermelés évről évre csökkent, tizedére esett vissza, a magyar hízott libamáj -botrányt követően pedig a nyúlágazatra helyeződött erős európai (főleg állatvédő szervezetek és piaci érdekek mentén szerveződő) nyomás majdnem elvitte az egész ágazatot. Az ágazat talpra állításának kommunikációján dolgozhattam, az egyik piacvezető vágóhíd, illetve a piac szereplőit tömörítő terméktanács megbízásából. Itthon 2008-tól kezdve tájékoztató honlapokat készítettünk, prospektusokat, Bíró Lajos szakmai vezetésével elkészült az első, kifejezetten éttermeknek szánt kiajánló, többszáz receptet tettünk közzé gasztrobloggerek, amatőr szakácsok bevonásával, és 2010-ben már kóstoltattunk, főleg hiperekben. Az első szabály, amit megtanultunk, hogy soha nem mutathatjuk éttermi közegben magát a szőrös állatot. Ez egyébként a külföldi vizuális anyagokban is ritka. Ha a nyúl tartási körülményeit akarjuk bemutatni, akkor persze a legcukibb, legfényesebb szőrű, legcsillogóbb szemű nyuszikat kell lefotózni. De ha csomagolást tervezünk, a nyúlhús élettani hatásait részletező kiadványt teszünk közzé, vagyis az állatból készített ételekről beszélünk, abban tilos élő nyulat mutatni.

Hogy miért?

Azért, mert a legszőrösebb szívű húsfogasztó is megsajnálja azt a pici állatot.

Azok körében, akik nem találkoztak a háztáji nyúltartással, nagyon magas a nyúlhús elutasítottsága. Különösen a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében erős az averzió. El tudjátok képzelni, milyen nehéz volt találni olyan hostesseket, akik nem undorral az arcukon kínálták a nyúlfalatkákat? Kifejezetten a középkorú, a nyugdíjaskorú illetve faluról nagyvárosba felkerülő fiatalok voltak csak képesek arra, hogy ne elriasszák, hanem kipróbálásra ösztönözzék a fogyasztókat, pontosan azért, mert nekik voltak személyes élményeik, ha nem a saját portájukon, akkor a szomszéd udvarában szaporodó nyúlcsaládról, skálás szatyorban kapott házinyúlról és a vasárnapi nyúlpaprikásról.

Az állatvédők majd elmondják a magukét a felelős állattartásról. És fontos is, hogy elmondják. Amikor egy csokinyúl árában vehetünk a piacon egy kisnyulat, nagy a kísértés. Mégiscsak nagyobb, mint a csokinyúl, olyan, mint egy kedves plüss… Ezeknek az állatoknak a döntő része néhány héttel húsvét után a kukában végzi, döglötten, miután fertőzéstől, bélcsavarodástól, vagy egyszerűen a nem megfelelő tartási körülményeket követően kimúlik. Valóban fontos a felelősségteljes szülői, nagyszülői viselkedés, és jó is erre felhívni a figyelmet.

orban-agi-konyhafonok-nyul.jpg

Kép forrása: Orbán Ági Konyhája Facebook-oldal

De ha a nyúlhús fogyasztása mellett szeretnénk kampányolni, amit egy felelősségteljes szakácstól elvárhatunk, akkor nem húsvéti képeslap-stílusban, cuki kisnyulat mutat be abban a posztban.

 

Trollokat nagyon könnyű hergelni egy ennyire megosztó témával.
Sikerült is.
Elszabadultak az indulatok.
Kész a hír.
Jöhetnek a szalagcímek.

A tömeg hergelése veszélyes játék, RTL Klub, tényleg megéri?

  

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdekelnek a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozz fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapod legfrissebb posztjainkat kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr3113756556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.03.21. 12:40:13

Istenem, hogy már bármiből lehet balhét generálni....

lbalazs 2018.03.21. 12:51:11

Ez gerillamarketing, és pont így volt sikeres, hogy ott volt a szőrös állat, és a levágására buzdítás. Sokan olvasták, néhányan elgondolkodnak rajta, és talán kevesebben ajándékoznak elő nyulat. Nehéz elhinnem, hogy nem ez volt az eredeti szándék, de persze lehet tévedek.

Csipyke 2018.03.21. 12:58:19

Legalább írni tudna... KüldD lesz az...

mézesmackócskácska 2018.03.21. 13:00:17

Én évek óta nyulat eszek húsvétkor!

RTB 2018.03.21. 13:19:27

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

állandóan ezt kapom, pedig se linket, sem csúnya szavakat nem írtam. Meglesztek a kommentem nélkül is, úgy érzem

FayRodisz 2018.03.21. 13:24:50

"A tömeg hergelése veszélyes játék, RTL Klub, tényleg megéri?"

És neked? Mennyit kapsz a tömegek továbbhergeléséért?

kommentes nikk 2018.03.21. 14:01:29

A nyulas képet posztoló valaki főleg azért kretén, mert három sort sem tudott hibák nélkül leírni. A zárójeles mondatot a google fordító is szégyellné.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.21. 14:12:27

Csirkėt mėg sok falusi asszony tud levågni, de nyulat szerintem kevesebben. Råadåsul ha ma egy kutya leløvėsėt ållatkínzåsnak nevezi a törvėny, akkor egy nyúl torkånak bizonytalan elszåntsågú nyiszålåsåról sem lehet jó vėlemėnnyel.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.21. 14:13:30

...
Vegåknak horrrornovellåt lehet költeni a hørøgve rúgkapåló sebzett kisnyusziról. :-))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.21. 14:14:15

...
A reklåm egyėbkėnt nem szólít fel büüncselekmėnyre, csak arra biztat, hogy a vėgül tårgytalannå vålt ajåndėknyulat, a helytelen tartås okozta kimúlås előtt küldjėk el ennek a nőnek, levågåsra. Nem tudom, hogyan zajlana az akció, de reklåmnak elsőrendűen brutålisra sikerült.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.21. 14:19:49

...
Az RTL Klubot nem kell fėlteni,

szanaImas 2018.03.21. 14:20:52

Egyen nyulat,
Finom falat!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.21. 14:22:05

... az egėsz műsoruk tele van tűzdelve szėgyellni való szem ėttel, az önrek låmjaik simån elmennek a bünkósågig, ebből is csak jól jöhetnek ki. Låm, itt is hipp-hopp megszületett egy komplett műsorajánló.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.21. 14:23:00

(A szűrőnek az ön rek lámáival volt baja?)

room_101 2018.03.21. 14:24:33

De addig is, míg levágod a nyulat, nevezheted Paprikásnak.

2018.03.21. 14:46:27

Vihar a biliben.
Vuszont ágica megtanulhatna hejessirni.

2018.03.21. 14:50:16

Egyébként ami a szőrös, csillogó szemű csomagolást illeti: lelkes disznózabálóknak meg kell mutatni, hogy milyen cuki egy élő kismalac, felnőve milyen intelligens a röfi és máris kész a vegetariánus.

midnightcoder2 2018.03.21. 15:20:58

@hullajelölt88: Ami egyben a disznó mint állatfaj kipusztítását is jelenti.
Mert hogy akkor ugye disznót nem tenyésztünk.
De a vaddisznót sem szabad lelőni ha túlszaporodik, mert mit szólnak az állatvédők: a kis vadmalac is cuki.
De ha a természetes ellenségeit szaporítjuk fel, akkor a vaddisznónak még kínosabb halála van mint ha a vadász lövi le.
Egyetlen megoldás van: ha az összes disznót elpusztítjuk.

Ami amúgy az összes többi állatfajra is igaz.

Nancsibacsi 2018.03.21. 15:52:09

@Androsz: Nyúl levágása nem asszonymunka, mert eleve ott kezdődik, hogy nyakon kell ütni erősen, hogy eltörjön a gerince. Akkorát meg egy asszony nemigen tud ütni, hogy ez sikerüljön neki.
süti beállítások módosítása