kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

Shane, a született amerikai

2018. január 12. - Vas Dora

shane-tusup.pngA jó időzítés a kríziskommunikációban kulcsfontosságú. Az, hogy egy támadás, védekezés, vagy ellentámadás mikor történik, nemcsak a harcászatban döntheti erre vagy arra a mérleg nyelvét, de a kommunikációban is. Shane Tusup Az Év sportolója gálán tartott köszönőbeszéde tökéletes időzítésű, brilliáns kiállás volt önmaga és Katinkával alkotott kettősük mellett.

Már az Év sportolója gála előtt egy emberként találgatta Magyarország, vajon nyer-e djat Shane, ismét az Év női sportolója lesz-e Hosszú Katinka, egyáltalán ki és kivel fog érkezni a díjátadóra.

A tavalyi évben a budapesti VB-n két világbajnoki aranyérmet is szerző Hosszú Katinka és edzője, Shane Tusup házasságának válságáról hetek óta cikkeznek a magyar közéleti- és bulvárlapok, sportújságok. Ezzel kapcsolatosan nincs olyan találgatás, amit le nem írtak volna a hazai lapok, sőt, a nemzetközi sajtóba is bekerült a téma.

Az Év sportolója -gála az év első fontos sporteseménye. Az első olyan hivatalos kötelezettség, aminek meghívotti listáján, győztesesélyesként vett részt a hírek szerint jelenleg külön élő úszóklasszis és edzője. A külön, egy-egy szülővel érkező páros láthatóan feszült volt, a folyamatosan őket kereső tekintetek, objektívek és kamerák elől azonban nem nagyon lehetett elbújni. A 24.hu-n olvasható, hogy az ülésrendet is meg kellett változtatni, mert az úszóklasszis nem akart férje mellé ülni.

Hogy tudta -e Shane, hogy ő nyer? Nem tudom. Nem is lényeges. De azt pontosan tudta, ha nyer, beszélhet. És a díjátadón elmondott beszéddel üzenni is lehet. A beszéd lehet egy kommuniké, lehet egy kiállás, lehet protestálás és lehet bocsánatkérés is. Lehet formálisan semmitmondó (ilyen a beszédek többsége), de olyat is láttunk nemrégiben, hogy egy végigsemmondott, sírásba fulladó köszönőbeszéddel is óriási szimpátiát lehet elérni.

És ebben az amerikaiak verhetetlenek. Mostanában nincs már olyan díjátadó, ahol ne hangozna el valamilyen emlékezetes beszéd, amelyről aztán hosszan cikkeznek, ami meghatározója egy -egy vitának, ami ovációt vált ki és újabb oldaláról mutat be egy hírességet. Néhány nappal ezelőtt a női egyenjogúságért szót emelő Oprah Winfrey Golden Globe gálán tartott beszéde tarthatta úgy lázban Amerikát, mint ahogyan az elkövetkező néhány napban még biztosan sokat fognak beszélni Shane beszédéről. 

Shane egy lapra tett fel mindent, és ez bejött neki. Az Év edzőjeként ugyanis saját jogán szólalhatott meg, érzelmezhette a történteket és megmutathatta emberi oldalát. Gesztust tehetett. Bocsánatot kérhetett. Kiállhatott magáért, és kiállhatott kettőjükért is. A magyar edzők sorából ezen a téren is kiemelkedőt hozott létre. A legtöbb edző nem szeret bocsánatot kérni. De Shane, a született amerikai megragadta az esélyt, hogy fordítson a hangulaton, és emberi esendőségében is mércét, példát adjon arról, hogyan kell visszahozni egy kapcsolatot. Úgy, hogy a kettőjük munkájából létrejött Iron Lady világklasszishoz, sportolóként, üzlettársként és nőként is emelt fővel visszatérhessen hozzá.

Nagy húzás volt ez. 

A lányommal néztük a gálát, aki csak ennyit mondott, Anya, EZ a kommunikáció hatalma? Innen is gratulálok azoknak a kollégáknak, vagy annak a kollégának, aki részt vett Shane beszédének kidolgozásában és az egész kitalálásában. Profi munka volt, és őszintén, nemcsak megrögzött kríziskommunikátorként drukkolok szívből, hogy jelentsen érdemi fordulatot az ügyben ez a beszéd. Örök (és magyar) példa lenne arra, hogy bátor kommunikációval rendkívül rossz helyzetből is lehet eredményt létrehozni, a média, a közvélemény, a válságkommunikáció minden csínját-bínját jól ismerő kommunikációs szakértő(i csapat) bevonásával! 

Kép forrása

  

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdekelnek a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozz fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapod legfrissebb posztjainkat kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr6113568137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haXXor 2018.01.12. 13:34:28

Biztos az én bulvár-hiányosságom, de miért is kért ő bocsánatot?

smartdrive 2018.01.12. 14:16:40

felmelegítve csak a töltött káposzta jó

CoolBrady 2018.01.12. 14:39:53

Az hol felmelegítés, ha egy kapcsolati problémát próbálnak megoldani?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.12. 14:43:53

Nem tudom, segítettek-e Tusupnak a beszéd megfogalmazásában - a fordításban nyilván igen -, de nekem igencsak őszintének tűnt. Ettől még igaza lehet @smartdrive: -nak, de én őszintén remélem, hogy újra és tartósan egymásra találnak.

Mark Bolt 2018.01.12. 14:51:55

Olyan sok választása szerintem nem volt, ha még itt akart dolgozni. Nem kell ahhoz nagy taktikai érzék, hogy meglássa valaki hogy egy sarokba szorult helyzetből bocsánatkérés lehet a kiút.

Jakab.gipsz 2018.01.12. 15:12:43

Ha Son úriemberként viselkedett volna, (uralkodik saját indulatain), nem lenne szüksége, kríziskommunikációra.

Tusup fiatal ember ne törjünk pálcát felette, de azt azért a tudomására kell hozni ez itt Magyarország és nem Amerika, a legsúlyosabb sértegetések is hajlandóak vagyunk megbocsájtani, de csak egyszer.

A pszciho és szociopatákat pedig rühelljük, igen azokat akik mások, természetes méltóságát sorozatosan és indokolatlanul túlreagálva megsértik.

Katka pedig jól gondolja meg ezt a megbocsájtás ügyet, ha szociopata az ígérgetései hamisak, páros lábbal rúgja ki, előtte áll még az egész élet.

Duplaxiii 2018.01.12. 15:30:26

Amerikai.
Hibázott.
Képes ezt elismerni, bocsánatot kérni, vállalni a felelősséget seb.
Ezért utálja őt a magyarok nagy része. Hiszen ezt egy Kati nénitől, Kiss Lászlótól és a többitől még nem halluttuk, politikustól meg végképp nem...
.
A fejlett világban sajnos a mai siker és teljesítményorientált stílus magában rejti sok esetben ezt az "idióta" viselkedést is. Gondoljunk a korábbi Microsoft vezér előadásaira. A díjkoszotók meg hasonlók hurrávilágára.
Ott ez ma már nem idegen.
De a magyar, kussoló, tespedő, nihil átlagnak, akiknél a "nehogy szólj az eladónak!" ha az átver stb. világban ez egyszerűen elfogadhatatlan.
Orbán negyedévente megy el a falig, aztán vissza, de még egyszer nem kért bocsánatot.

Gandosz 2018.01.12. 15:59:18

Jól tette, hogy bocsánatot kért. De a poszt szembeállítása a magyar edzőkkel gusztustalan és a magyarság nevében határozottan és haragosan visszautasítom.

Vas Dora 2018.01.12. 16:16:09

@Gandosz: A poszt fontos eleme az, hogy Shane amerikai. Talán olvasta, hogy pont azért Katinkának ad igazat a közvélemény, mert ő a "mi lányunk", Shane meg megtanulni sem hajlandó magyarul. De írjon kérlek olyan példát, amikor egy ekkora horderejű ügyben -- olimpiai bajnok, világbajnok klasszis otthagyja az edzőjét (amire azért volt példa korábban a magyar sportban, nem is egy...) --- az edző nem sértett büszkeséggel vonult el duzzogni és nem várta el, hogy visszakuncsorogjanak hozzá -én konkrét példára emlékszem, de olyanra, hogy az edző ekkora nyilvánosság előtt ismerte volna el hibáját-- nem tudok példát. Szerintem a magyar edzőtársadalom általános közmegítéléséről ne nyissunk vitát, én azt írtam, amit saját környzetemben tapasztalok erről, kutatásom nincs, de ha esetleg Önnek van olyen kutatása, érdemes beidézni, mit gondol egy átlagmagyar egy átlagos magyar edzőről...

sure_shot 2018.01.12. 16:18:15

Amerikai. Hibázott.
Átgondolta hogyan tudná ezt a történetet a saját érdekei javára fordítani.
Nyilván kért hozzá egy profi szóforgatót, vagy valakit aki jártas a retorikában.
Hogy jöhetnék ki ebből jól?
Kérdés, hogy komolyan gondolta-e? Majd elválik.

Erre van egy jó kifejezés ebben az országban: kidumálja magát...;)

Sir Galahad 2018.01.12. 17:08:32

tusup úr a viselkedése alapján valószínűleg szociopata vagy hasonló. Mint ilyen, hideg számításként felmérte, milyen lépéssel tudja a maga javára fordítani a helyzetet és a mögötte álló stáb segítségét igénybe véve ezt profi módon meg is tette. Ez szakmailag kétségkívül nagy teljesítmény, de ettől ez az ember számomra semmivel sem lett rokonszenvesebb, és nem hiszem, hogy őszinte volt.

calen 2018.01.12. 17:13:49

Megnéztem a youtube-on. Nem is Shane-re voltam kíváncsi, hanem Katinkára. Ez a nő tele van sérelmekkel. Ordít róla, hogy sokat bántották. Innét kezdve Shane kb. elmehet a fenébe. Szerintem csak egy ügyes manipulátor.

inteligencs elenzeki 2018.01.12. 19:18:12

Tusup egy embert tud felmutatni, mint szakmai sikerének bizonyítékát, és ez Katinka.
Tudja ezt ő is. Persze hogy kapaszkodik vissza. Komoly viták vannak arról, hogy nélküle Katinka mit érhetett volna el. Nos, Katinka egy tehetség. Már Tusup előtt is komoly sikerekkel.
Tusup nagyon szép beszédet mondott, gratula, de egy ilyen beszéd még nem változtat meg egy embert. Őszintén szólva azon vagyok meglepve, hogy még senki nem vágta úgy zsigerből pofon.
Bár az is lehet, hogy az üvöltözést azokkal játszotta el, akikről tudta, hogy ezt nem teszik meg (már a pofont).
Persze nem igazán ismerem a körülményeket, az is idegesítő lehet, hogy körülötte egymással egy idegen nyelven karattyolnak a kollégák, és ha ez egy kis paranoid képzettel társul, (pl. azt gondolja irigykednek a kollégák) akkor néha elszakadhat a cérna.
Azért én a helyében már rég megtanultam volna legalább alapszinten magyarul, hogy ez ne legyen gond.
Állítólag a gyerekekkel jól bánik, szeretik is, a felnőttekkel való kommunikációval azonban komoly gondjai vannak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.12. 19:48:51

@Comte de Gippaud:

"Tusup egy embert tud felmutatni, mint szakmai sikerének bizonyítékát, és ez Katinka. Tudja ezt ő is."

Bizony, ez nagyon igaz.

"Már Tusup előtt is komoly sikerekkel."

Én ezt nem így olvastam, bár ugye ki mit ért komoly sikereken. Na meg nem is vagyok járatos az úszósportban, inkább nem akarok erről véleményt mondani.

"Őszintén szólva azon vagyok meglepve, hogy még senki nem vágta úgy zsigerből pofon."

Én is, sőt kaján vigyorral nyugtáztam volna egy ilyen pofont. Mégis egy dolog az ordibálás és egészen más dolog a testi erőszak, szóval inkább mégse csattanjon el az a pofon.

"de egy ilyen beszéd még nem változtat meg egy embert. "

Nem bizony. Én azért remélem, hogy Katinkában nem csak a szakmai sikerének eszközét/tárgyát látja, hanem emberként és nőként is szereti. Ha így van, akkor talán vissza tudja fogni magát, még ha alapvetően nem tud is megváltozni. Esetleg szakmai segítséget is igénybe vehetne. Nagyon szurkolok nekik, hiogy együtt maradjanak és boldogok legyenek. Katinka úszópályafutása után is.

2018.01.12. 20:39:25

Tusup ,mint úszó nulla volt . Ha Katinka nincs , ma még mindig Dave Salo kisinasa lenne , aki nem mellesleg Phelps edzője is . Azt lássuk be, hogy különösen a mostani hisztérikus időkben amikor lassan egy edző nem nézhet rá egy nőre anélkül , hogy ne kockáztassa a feljelentést, kizárólag csak tusup engedhette meg magának amit művelt Katinkával. Tusup egy beképzelt majom , és amit előadott most az színjáték . Pontosan tudja ,Katinka nélkül nincs lóvé és siker .

2018.01.12. 20:57:18

Jópár kommentet elolvasva, mas írások alatt is, megdöbbentő mennyi gyűlölet övezi ezt az embert. Mintha az egész ország azért szurkolna, hogy visszakapjuk a mi Katinkákat! Magyar lánnyal ne üvöltözzön egy idegen (magyar nővel csak magya férfi ordibálhat..). Tusup pontosan érzékeli ezt. Csak azt nem tudja, hogy ez egy aljas közeg, itt nem lehet bocsánatot kérni.
Katinkával a helyzetük speciális, mert nem csak edző-sportló viszony van közöttük, hanem párkapcsolat is. Nem tudjuk mi történt köztük, mi sérült.
Ez a beszéd fantasztikus volt, én nagyon remélem békésen megoldódnak a gondjaik. Ha pedig nem, akkor örülhet a sok kárörvendő bunkó paraszt. A többség..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.12. 21:02:51

@Hortenz:

Közben nem veszed észre azokat, akik nem gyűlölik, hanem becsülik azért, hogy volt mersze és gerince bocsánatot kérni. Talán azt is láttad, hogy sokan szurkolnak nekik - mindkettejüknek. Köztük én is.

2018.01.12. 21:14:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Észreveszem, de a többségről írtam. Ez az ország romokban van millió szempontból.

csorsza 2018.01.12. 21:31:41

@Hortenz: ez egy ellenszenves ember. Ezért utálják sokan, nem azért, mert a "mi magyar Katinkánkkal" üvöltözik. Az is ellenszenves, amikor az orosz kéziedző üvölt az orosz kéziscsajokkal, semmi köze a nemzetiséghez.
Fentiek miatt, kérdéses erősen, h mennyire őszinte egy ilyen beszéd tőle. Mert erősen keveredik a magánélet meg a biznisz, többféle motivációja is lehet... Majd kiderül... Katinkát meg nagyon nem kell sajnálni, ő választotta, és kétségtelenül sok eredményt és jót is köszönhet neki. És mindennek ára van...

2018.01.12. 21:48:14

@Hortenz: nem gyűlöli sztem senki , egyszerűen nem szimpatizálnak vele , sok okból , amit már Katinka sem tudott elviselni , különösen a korábbi edzőjének megsértését Pass Ferencet. A magyar úszó sport tusup nélkül is világszínvonalú amióta itt van ember nincs akonek ne szólt volna be , ne sértette volna meg . Lekezelően, sértően bánt mindenkivel. Senki nem viselkedhet így , független attól , hogy neves ember vagy sem . Katinka nélkül senki volt , és az is maradna . Amit előadott hazug számító dolog volt.

padlogaz 2018.01.12. 22:00:34

Azt honnan lehet tudni, hogy bejott neki?

Hatasos beszed volt, de a krizismenedzsment alapja a hibak kijavitasa, es annak biztositasa, hogy tobbe nem fordul elo. Ez - jelen esetben - meg a jovo zeneje, es Tusup karakteret tekintve azert keszpenznek sem veheto.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.12. 22:00:37

@B55:

"Amit előadott hazug számító dolog volt."

Az idő megmutatja, az volt-e vagy sem. Én nagyon remélem, hogy őszinte volt. Láttam az arcán, hogy időnként a könnyeivel küzdött, ezt csak egy színész tudja megjátszani, ő meg nem az.

Olyan nehéz megelőlegezni neki a bizalmat?

2018.01.12. 23:57:24

Ha bocsánatot kér azért köpködik, ha nem, akkor azért, persze ők csak a kisebbség, ők a bunkó hivatásos köpködők. Béna nyomoronc életükben csak az hoz egy kis fényt ha megvan a napi fröcsögés.
Pedig bizony , zseniális a sportban, az üzletben, és ezt is jól csinálta.

tpl 2018.01.13. 00:22:19

Nagy küzdő ez a Shane. Igazi sportember. Lehet, hogy oltári nagy f@sz, de e az ürge tud valamit. Még azt is megmerem kockáztatni, hogy egy pillanatig szimpatikus is volt. Most először. Kantinkának nincs más választása, mint mégegy esélyt adni neki. Kívánom, hogy tanuljon a srác a hibáiból és legyenek boldogok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.13. 00:39:12

@tpl:

"Katinkának nincs más választása, mint mégegy esélyt adni neki. "

Szerintem ő is ezt akarja. Biztos te is láttad a meghatottság könnyeit a szemében, miközben Tusupot hallgatta.

Pepibubó 2018.01.13. 02:02:24

Nézem a Shane-t szidalmazók szövegeit és ha másból nem, már ebből is érteném, miért tart a béke segge alatt Magyarország.

A valódi teljesítmény semmibevétele miatt.

Mert itt van valaki, aki egy elképesztően kiemelkedő magyar sikersorozat kulcsszereplője, amerikai létére. Talán tud "valamit" nem? Ez nem merül fel az agyatokban, "kedves" szidalmazók?!

Pepibubó 2018.01.13. 02:03:34

Freudi elírás volt:
béke segge
=
béka segge

2018.01.13. 06:47:37

@Pepibubó: a teljesítménynek ehhez semmi köze , itt nem erről van szó ! Kiss esetében sem számított a teljesítménye , hanem amit tett , a magatartása. Tusup magatartása is elfogadhatatlan , saját felesége is elment , elege lett belőle. Mennyire volt őszinte Tusup ,majd kiderül.

2018.01.13. 08:22:45

Shane Tusup Hosszú Katinka nélkül csak egy közepesen semmilyen edző lenne. Neki élet-halál kérdés, hogy visszakapaszkodjon Hosszú hátára. Hosszú hozza a milliókat, Tusup maga erre nem lenne képes.
A magyar edzők idekeverése teljesen hibás, Shane Tusup-ot ugyanis mindenki úgy ismeri, mint Hosszú Katinka edzőjét/férjét. A magyar edzők eleve nem tolták magukat előtérbe ennyire, nem idegbetegkedtek a medence partján ennyire és nem a saját házastársuk hátán kapaszkodtak fel, akit közben lelki terrorral Stockholm-szindrómás oldalbordává tettek.
Tusupnak jóval nagyobb szüksége van Katinkára, mint fordítva.
Tipikus amerikai nagyarc, aki most előadja a krokodilkönnyeket, minden szava megkomponált, semmi őszinteséget nem lehet benne felfedezni.
Megértem, hogy kétségbeesetten kapaszkodik, hisz egyedül ő egy nagy nulla, attól lett valaki, hogy behálózott egy tehetséges úszónőt.
Emellett az is taszító, hogy kihasználták a magyar rendszert, az állami tamogatásokat, amire Amerikában nem számíthattak volna, de közben előadták a nagy lázadót. Lezárattak egy uszodát mások elől! Erre Amerikában semmi esélyük nem lett volna.

2018.01.13. 08:27:10

@Pepibubó: Tusup egy nagy nulla lenne Hosszú nélkül. Amerikaiként felkapaszkodott egy magyar úszófenoménra, mert ő Amerikában csak egy segédedző lehetne. Ne ess hasra attól, hogy ő amerikaiként elment Magyarországra. Amerikában, Hosszú nélkül negyedekkora arca se lehetne, nem beszélve a milliókról, amit az asszonykája összeúszott. Tipikusan aszimmetrikus kapcsolat, sok ilyen van, de általában a nők a piócák. Ez esetben a férfi a haszonélvezője a nő sikerrinek. Ezért is vonyít most, hogy Katinka visszavegye.

2018.01.13. 08:29:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Láttam az arcán, hogy időnként a könnyeivel küzdött, ezt csak egy színész tudja megjátszani, ő meg nem az."
A milliókat összeúszó nőjét akarja visszaszerezni, perszehogy kiprésel egy pár krokodilkönnyet.
Az is lehet, hogy az egész egy műbalhé és a hírverés végett csinálják ezt a kutyakomédiát az asszonykájával.

Hidvégi Mihály 2018.01.13. 08:36:17

Itt vagyunk mi, Európa közepén egy kis megvezetett nemzet, amelyik azt hiszi a kommunikáció minden. Ott kezdődik valami s azzal ér véget.

Hát nem. Van az ember is. Aki persze beszél is, ha már adott neki az Úr nyelvet. De elsősorban érez, s gondolkodik.

S a bátor ember nem fél kimondani, ha téved. Ettől s ezért bátor. Ezt nálunk nem tudják, gyáva kormányfőnk a legjobb példa itt. Elkúrta s folyamatosan elkúrja, de ki nem mondaná. Meg persze azt sem, hogy hazudik éjjel és nappal.

De a lényeg, hogy a bátor ember viselkedhet úgy, mint ahogy tette ezt Shane Tusup. Mit is tett? Látja, hogy bunkó volt, s ha van az emberben emberség meg persze tud gondolkodni, akkor fogja magát és bocsánatot kér.

Mindössze ennyi. Kommunikáció? Frászt.

2018.01.13. 08:37:12

@karandash: tusup egy senki , jó érzékkel behálózott egy sikerre éhes ( dave salo által halálosan végigsértett) tehetséges nőt . Egy normál edző a tötedékét nem engedhette volna meg magának ,mknt amit tusup csinál. Katinka sok mindent elnézett neki , és mások is ,mostanáig. Az nagy baj, hogy katinka dörgölődzik a hatalomhoz , mindjárt meg is van a jutalom vezérünk arénát épít neki. Lesz ára , csak ő még nem tudja.

2018.01.13. 08:52:02

"Lehet formálisan semmitmondó (ilyen a beszédek többsége), de olyat is láttunk nemrégiben, hogy egy végigsemmondott, sírásba fulladó köszönőbeszéddel is óriási szimpátiát lehet elérni.

És ebben az amerikaiak verhetetlenek."

Igen, show-t azt tudnak csinálni, abban verhetetlenek az amerikaiak. Oprah, Jerry Springer, Dr. Phil és a többiek. Grammra kimért feszültségkeltés, műkönnyek, dráma, kibékülés... Mindet komplett írócsapat hozza össze. Tusup se magától találta ki, hogy magyarul mondjon beszédet és hogy eljátssza, hogy elsírja magát.

Persze Magyarországon beszopják ezt a műsort is az emberek. Magyarország az az ország, ahol Isaura felszabadítására is gyűjtöttek pénzt, a nők nedvesedtek a Klinika Brinkmann professzoráért és a Dallas Jockey Ewingját is őszintén gyűlölte mindenki.

Európai téridő 2018.01.13. 10:42:55

Iskolai tananyagként kellene a kríziskommunikáció alapjait oktatni.
süti beállítások módosítása