kényes kommunikációs helyzetek

krízispr

krízispr

A Balaton Sound-közlemény margójára

2016. július 15. - Vas Dora

crisisahead.jpgA nézőcsúcs, a teltházas szombat, a sikeres lebonyolításról és remek hangulatról beszámoló interjúk helyett válságkommunikálnia kell a kommunikációs csapatnak.

Minden komunikációs szakember rémálma, ha a gondosan felépített üzenete semmivé foszlik. A 10., születésnapi Balaton Sound -ra jelen állás szerint mindenki úgy emlékszik majd, ez volt az, amikor rajongók magatehetetlen áldozatként, eszméletlenül feküdtek egy öltözőkonténerben.

Hogy ez ne így legyen, és a fesztivált az örökké aggódó anyukák is biztonságos bulihelyszínként tartsák számon, ahova nyugodtan elengedhetik lányaikat, rettenetesen  sokat kell dolgozni. Ráadásul itt a következő, még nagyobb szabású fesztivál, javában folyik a Sziget Fesztivál nemzetközi promóciója - szinte lehetetlen lesz elkerülni az interjúkban a kérdést: mit tesznek a szervezők, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő.

A 2016. 07.14-én, a késő esti órákban, a Facebook-on kiadott Balaton Sound Official -közleménye kétségkívül egy fontos lépés a Sound biztonságának újraépítéséhez és a Sziget renoméjának megőrzéséhez vezető úton. Bonyolítja a helyzetet, hogy nemcsak magyar nyelven és a magyar közvéleménynek, de a legszélesebb értelemben vett nemzetközi közvéleménynek is kommunikálniuk kell, hiszen hatalmas  nemzetközi érdeklődés is övezi az esetet.

A csütörtök esti közleménnyel a Balaton Sound szervezői megtörték a napok óta egyre kínosabb csendet, hiszen egyre újabb részletek derültek ki a DVBBS öltözőkonténerében történtekkel kapcsolatban.

 

A kép forrása

Részlet a közleményből: (A teljes közlemény, magyarul és angolul a linken)


Kedves Közönségünk!
(...) a tények teljes felderítése jelenleg is folyamatban van. (...) A koncert lemondása természetesen nem jelent – nem is jelenthet – állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a történtekért az előadókat terheli-e jogi felelősség, hiszen az események ilyen értelmű tisztázása kizárólag a rendőrség kompetenciájába tartozik.
A folyamatban lévő eljárásra tekintettel a rendezvényen történteket a továbbiakban nem kívánjuk kommentálni (...)
Együttérzünk a lányokkal, mielőbbi felépülésüket kívánjuk!
Szeretettel: a Balaton Sound szervezői

Miért jó a közlemény?

 

nem találgat (Az elmúlt napokban rengeteg hír, vélemény és spekuláció jelent meg a sajtóban és a közösségi oldalakon az üggyel kapcsolatban, miközben a tények teljes felderítése jelenleg is folyamatban van.)

 

nem prejudikál ( A koncert lemondása természetesen nem jelent – nem is jelenthet – állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a történtekért az előadókat terheli-e jogi felelősség, hiszen az események ilyen értelmű tisztázása kizárólag a rendőrség kompetenciájába tartozik.)

 

elhatárolódik ( Mind szervezői, mind emberi szempontból elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy ilyen eset előfordulhatott).

 

kikerüli a felelősség kérdését Ez azért nem lesz könnyű, hogy a jogi és erkölcsi felelősség alól kimentsék magukat.

 

együttérzést fejez ki (Együttérzünk a lányokkal, mielőbbi felépülésüket kívánjuk!) Teszi mindezt úgy, hogy nem dramatizálja tovább a történteket.

nem közöl szükségtelen, vagy meg nem erősített új részleteket (július 9-én, a Balaton Sound szombati napján a Nagyszínpad backstage-ében a DVBBS nevű produkció behívott vendégei közül többen, méltatlan és egyelőre tisztázatlan körülmények között rosszul lettek és orvosi, illetve kórházi ellátásra szorultak. Rájuk a DVBBS távozása után találtak rá kollégáink. (Fontos megjegyeznünk, hogy a backstage egy zárt terület, ahová kizárólag a szervezők, a fellépő produkciók, illetve azok vendégei léphetnek be.))

 

 

 

 Nemcsak magar viszonylatban kiváló közleményt hoztak össze, ráadásul szoros jogászi kontroll mellett is közérthetőek maradtak az üzenetek. A megszólalás kiváltó oka kétségkívül a szexuális erőszak vádjának felmerülése volt, ami új szintre emelte a sajnálatos eseményeket. Nincsenek könnyű helyzetben a fesztiváliroda kommunikációs szakemberei. Érdemes lesz figyelni, hogyan kommunikálnak, hiszen egyelőre remekül helytállnak: nem nyilatkozgatnak rögtön minden felmerült bulvárhírre, nem reagálták túl az egyre szaftosabb részleteket (amiknek egy jó része nyilván nem is igaz) és igyekeznek távolságtartóan szemlélni a fejleményeketl (ami kétségkívül igen nehéz).

Ha szerencséjük van, és a DVBBS ugyanilyen nyeglén áll hozzá a történtekhez, itthon mindenképpen meggyőzik az érintetteket. Hogy nemzetközileg is sikerül-e ez, ahhoz pedig meg kell várjuk a rendőrség nyomozati munkájának eredményét, a szembesítéseket, DNS-mintákat, és akkor ki fog derülni: valóban a zenekar a felelős egyedül a történtekért?

 

krizispr-blogertesito-p.jpegÉrdeklik a kényes kommunikációs helyzetek? És a lehetséges megoldásuk? Iratkozzon fel a KrízisPR Blog értesítőjére és megkapja legfrissebb posztjainkat (hetente kb. 1 posztot) kríziskommunikáció, változáskommunikáció témakörében.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krizispr.blog.hu/api/trackback/id/tr38890678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2016.07.15. 11:41:56

" és a fesztivált az örökké aggódó anyukák is biztonságos bulihelyszínként tartsák számon, ahova nyugodtan elengedhetik lányaikat, "

Azok után ahogy pityinger "alternatív köztársaságielnök" és "forradalmár" ezt leadta, minden bizonnyal küldeni fogják szüleik lányaikat:

Facebook-oldalán ezzel a kijelentéssel és egy vidám emojival értékelte a történteket:.

" A mi öltözőnkből még kijöttek a lányok. Tény, hogy a szájukat törölgetve, de kijöttek”

Lucifer Morningstar 2016.07.15. 12:40:03

"valóban a zenekar a felelős egyedül a történtekért?"

Indul a maszatolás.

Induló történet szerint nem történt semmi rossz.
Két nappal később már nemi erőszak a nyomozás tárgya.

Komoly problémákat okoz, és fog okozni a kommunikáció fejlődése. Lassan el kell kezdeni képezni azokat a "szak(r)embereket", akik egy adott történés után napokkal, hetekkel elkezdik megmagyarázni a szemtanúknak, hogy az amit láttak, az amit felvettek, az amit kiposztoltak és milliónyi helyen megjelent az internet univerzumában az messze nem az igazság, de már készül a hiteles leírás amit mindenkinek mantrázni kell a későbbiekben.

Ugye milyen bájos volt lézerdzsoni esetében is az első nap kommunikált és mindenhol leadott "haladtunk a belső sávban és a megengedett sebességgel előztünk amikor elénk került..." történet a második naptól hirtelen átváltozott a "haladtunk lassan a külső sávban, amikor hirtelen elénk ugrott...". A sok idióta még azt is simán bevenné, ha a mondat úgy végződne, hogy "egy útszéli fa".

Netuddki. 2016.07.15. 15:23:09

"és a fesztivált az örökké aggódó anyukák is biztonságos bulihelyszínként tartsák számon, ahova nyugodtan elengedhetik lányaikat,"

Dolgozhatnak ezen, de a riportokból, élménybeszámolókból nem ez derül ki. Nagyon remélem, úgy nevelem a lányomat, hogy ilyen helyekre ne akarjon elmenni drogozni, piálni és olcsó szórakozást nyújtani a drogos, piás maflahímeknek.

Természetesen érthető a szervezők reakciója, Ha egy kicsit jobban meg lenne kapargatva a téma, rögtön kiderülne hány törvényt szegnek meg egy ilyen bulika ideje alatt.

2016.07.15. 15:35:58

Egy biztos: eroszak nem volt mert ezeknek a sracoknak nincs szuksege eroszakra hogy szexeljenek mert a lanyok onkent ajanljak fel magukat

dreamhotep 2016.07.15. 16:15:36

valójában mr nullszalinak nem kell komolyan aggódnia, hogy az ilyesfajta botrányok árnyékot vetnek a renoméjukra. egyrészt úgyis mindenki tudja mi folyik ott, másrészt táblás ház volt/van/lesz sound/sziget/volt-on. az időjáráson kívül nincs miért aggódnia. de ettől függetlenül ismételten bebizonyosodott, hogy gerendai profi, jó kommunikációs és jogász szakembereket alkalmaz, és abban is biztos lehet mindenki, hogy nem fog megismétlődni (ha igen, nem fogunk tudni róla).

anyadmajma 2016.07.15. 16:17:22

@KUNTYI: te hülye vagy. Attól még simán lehetnek valami abberálltak, akiknek csak akkor áll fel, ha verik a nőket, vagy magatehetelenek a nők. Ehhez mondjuk egy közepesen képzett pszichiáter is elég lenne, viszont ebben az esetben nem börtön kell nekik, hanem 10-15 kórházi ápolás.

Amúgy emberileg meg már milyen, hogy bedrogozzuk a csajokat, ugyen meg nem kúrjuk őket, de rohadjatok meg ahol vagytok, mi leléptünk, mert lehet, hogy egy kicsit túladagoltuk a cuccot.
Ezeket akarod védeni?

Ennél még amit @MACISAJT: idézett Dopemantől, még az is humánusabb még egy szülőnek is, mert azt tuti önként csinálták a csajok. Akkor is ha nem erre gondoltak a nevelésükkor.

Veridicus76 2016.07.15. 17:30:02

1.) A Balaton Sound egy szar, igénytelen "zenére" épülő prolishow, melynek közönsége köztudomásúlag ipari léptékben drogozik. Ebből kifolyólag eleve nem lenne szabad engedélyezni.

2.) Ha mindent közszemlére tévő ruhadarabokban vonagló kislányok bevonulnak az úgynevezett "zenészek" (valójában gombokat nyomogató-csavargató szélhámosok) öltözőjébe, akkor - hacsak nem teljesen hülyék - elég egyértelmű, hogy mi fog történni.

3.) Nem, nem áldozathibáztatás - hacsak nem áldozathibáztatás a biztosító részéről, hogy nem fizet annak, aki nyitva hagy ajtót-ablakot, és így persze betörnek hozzá. Meg lehet ugyanis előzni.

4.) Mindettől függetlenül a két drogos köcsögnek le kell vágni a farkát a sitten.

5.) Normális ember messzire elkerüli az ilyen jellegű tömegrendezvényeket. A gép"zene" automatikusan vonzza a lelkiismeretlen, tahó köcsögöket.

inebhedj - szerintem 2016.07.15. 18:18:10

@Veridicus76:

Meg a lakodalmas. Meg a rock. Meg a klasszikus. Meg a pop. Meg a tánc. Mega mega mega...
süti beállítások módosítása